Recensie: Frankie en de Noottoestand

Summary
Een goede animatiefilm is lang niet makkelijk en dat blijkt maar weer een te meer met Frankie en de Noottoestand. Het verhaal is te ongeïnspireerd om kans te maken tussen alle andere grote, bekende animatiefilms die vandaag de dag gemaakt worden. Ook op grafisch gebied schiet deze film echt te kort, want er is gebrek aan detail en levendigheid. Ook lijken de stemmen nooit echt één met de monden. Het is maar zeer de vraag of dit een jonge kijker anderhalf uur lang de aandacht bij deze film kan houden, maar voor een volwassenkijker is dit zeker onvoldoende.
4

Als de stoere eekhoorn Frankie vrijkomt uit het natuurreservaat waar hij een tijdje heeft vastgezeten, brengt hij een bezoekje aan zijn goede vriend Cody, een stekelvarken. Die deelt hem mede dat er niks meer te eten is, omdat de overheid alle eikels die te vinden zijn in het bos verkocht heeft aan een instituut genaamd E.I.K.E.L.S. (Expertisecentrum Intensieve Kuurbaden en Esthetische Lichaamssculptuur), dat de eikels gebruikt om er huidverzorgingsproducten van te maken.

Om te voorkomen dat het dierenrijk de winter niet overleeft, besluit Frankie dat er actie ondernomen moet worden. Samen met Cody trommelt hij hun vrienden op, zodat ze met z’n allen het zwaarbewaakte magazijn waar de eikels liggen opgeslagen kunnen leegroven. Ondanks dat elk dier zo zijn eigen specialisme heeft, is het maar de vraag of het ze gaat lukken om de beveiliging te slim af te zijn. Ondertussen doet Frankie ook nog erg zijn best om zijn grote liefde Lola weer voor zich te winnen.

frankie_1

Anno 2016 is het erg lastig met om nog met een goede, overtuigende animatiefilm te komen en helaas weten de makers van Shrek (zoals de voorkant van de blu-ray schreeuwt) daar bij lange na niet in te slagen. Daarvoor faalt de film helaas op de twee belangrijkste punten: het verhaal en de animatie zelf. Tenminste, door de ogen van een volwassene, want voor een kind doen die twee dingen er waarschijnlijk niet zo toe en is het vooral belangrijk dat de personages grappig zijn. De film zit wel vol slapstickhumor, wat misschien in goede aarde valt, maar het is lastig te zeggen of deze film een zes-plusser anderhalf uur kan boeien.

Het verhaal is namelijk niets interessants en doet meteen denken aan een film als De Notenkraak (originele titel: The Nut Job) uit 2014 of Beesten bij de Buren (originele titel: Over the Hedge) uit 2006, en zo zijn er ongetwijfeld nog een tal van andere films noemen waarin een stel dieren samenscholen om een ogenschijnlijk onmogelijk te doel te bereiken wanneer ze in een levensbedreigende situatie belanden. Dus met een verhaal als dat van Frankie en de Noottoestand (originele titel: Get Squirrely) loop je al achter de feiten aan. Toch wist Zootropolis (originele titel: Zootopia) dit jaar te laten zien dat het niet ligt aan dieren die handelen als mensen, want die film was gewoon heel erg goed.

frankie_2

Wat de grote heersers in het animatiefilmlandschap, zoals Disney, Pixar en DreamWorks, gemeen hebben is dat de animaties er altijd fantastisch uitzien. Als dan een film er wat minder gelikt uitziet, dan is het al snel niet meer genoeg. De beesten in het dierenrijk moeten er dan wel gewoon aaibaar zacht uitzien, of glibberig glad in het geval van de slang. Details zijn gewoon heel erg belangrijk en ook de achtergronden zien er vaak niet levendig uit. Verder voelen de stemmen niet echt één met de monden, wat welvrij essentieel is voor een animatiefilm.

Voor de stemmencast hebben de makers wel een aantal bekende namen weten te strikken. Zo is onder andere John Cleese van de partij, die iedereen natuurlijk kent als een van de leden van Monty Python. Ook actrice en zangeres Victoria Justice geeft een personage kleur met haar stem. Zij is voornamelijk bekend van haar rol in de Nickelodeonserie Victorious. Verder hoor je onder andere John Leguizamo, die recent te zien was in de serie Bloodline, Will Forte die al vier Primetime Emmy Award-nominaties op zijn naam heeft, en Jason Jones die al jaren in films en series te zien is. Daarnaast is er ook een Nederlandse gesproken versie aanwezig op het schijfje.

Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

1 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.