Recensie: Frikjent (Acquitted)

Samenvatting
Frikjent is zeker een goede crime serie. De plaats waar alles gebeurd is zeker een bezoek waard en daarom een mooie promotie voor Noorwegen zelf. De serie had wat opstartproblemen en niet helemaal overtuigend, maar de tweede helft maakt dat meer dan goed. Ieder karakter wordt uitgediept en de verdachtenlijst verandert naarmate de serie vordert. De serie is niet één met veel monologen en moet het vaak hebben van de non-verbale expressies. De actrice die vanaf het begin er bovenuit steekt, is Lena Endre. Het eind is mooi, maar voelt een beetje onafgemaakt. De personages worden niet echt afgesloten. Voor sommigen is de moord opgelost, maar hoe zal de rest van de stad reageren? Hoe gaat het verder met de hoofdpersonen? Vragen waar geen antwoorden op komen, al het belangrijkste bekend en kan men met een schone lei beginnen.
7.5

De 18-jarige Aksel Borgen was 20 jaar geleden veroordeeld voor de moord op zijn vriendin, Helena Hansteen. Na één jaar in de gevangenis te hebben gezeten, kwam Aksel vrij nadat Tonje een verklaring in zijn voordeel had afgelegd. Desondanks geloofden niet veel mensen in zijn onschuld en zo vluchtte Aksel naar Maleisië, waar hij zich ontwikkelde tot succesvolle zakenman. Nu, 20 jaar later, is Aksel getrouwd, heeft een kind en een goede baan. Wanneer een belangrijk bedrijf uit Aksels geboortestad op het punt staat failliet te gaan, wordt hij gebeld door een oude bekende. William Hansteen vraag om zijn hulp en zo gaat Aksel terug naar huis waar hij wordt herinnerd aan zijn verleden.

Frikjent is een Noorse tv-serie met Acquitted als internationale titel, waar het prachtige Noorse landschap een grote rol speelt en telkens mooi in beeld wordt gebracht. De serie maakt gebruik van Scandinavische acteurs en de voornaamste daarvan is de Zweedse actrice Lena Endre. Endre is bekend van de Zweedse verfilmingen – dus niet de Amerikaanse versie met Daniel Craig in de hoofdrol – van de boeken van Stieg Larsson: De Millennium trilogie. In deze serie, bestaande uit tien afleveringen, speelt Endre op overtuigende wijze het sterke karakter Eva Hansteen. Eva is de moeder van de vermoorde Helena, staat aan het roer van het bedrijf dat op de afgrond staat en gelooft bovendien nog steeds niet in Aksels onschuld. Dat belooft wat als blijkt dat juist Aksel haar en het bedrijf de helpende hand moet bieden. Aksel wordt gespeeld door Nicolai Cleve Borch en in tegenstelling tot het personage Eva, heeft Aksel wat tijd nodig om geloofwaardig over te komen. Dit heeft ook te maken met het aantal monologen dat hij heeft. Het is een man van weinig woorden en moet het hebben van zijn non-verbale uitingen. Wat overigens voor meer personages geldt, dus misschien is dit typisch Noors.

Een ander belangrijk karakter is William Hansteen, die gespeeld wordt door Ingar Helge Gimle. William is de persoon die Aksel om zijn hulp vraagt en die zo het hele verleden ophaalt. Hij is ook de man van Eva en daarmee de vader van Helena. Echter is William, in tegenstelling tot Eva, die koste wat kost achter de waarheid wil komen, meer terughoudend en probeert het verleden achter zich te laten. Maar met de komst van Aksel is dat vrij moeilijk. De inwoners van het kleine Noorse stadje hebben hun oordeel – 20 jaar na dato – nog steeds klaarliggen. Maar nu Aksel thuis is, wordt het verleden opnieuw opgerakeld en komen er nieuwe waarheden aan het licht. Waar Aksels broer Erik en een oude vriendin Tonje met nieuwe verhalen komen, is Eva nog steeds van mening dat Aksel de dader is en wilt ze maar één ding: gerechtigheid.

Frikjent

Met al deze verschillende karakters en het verloop van het verhaal, blijf je je afvragen wie de daadwerkelijke moordenaar is. Mede hierdoor is het tweede deel van de serie spannender en veel interessanter. Op een gegeven moment zou je je zelfs kunnen afvragen of Aksel daadwerkelijk zo onschuldig is als hij beweert. Maar wat zou dat een anticlimax zijn, niet? De personages die je in ieder geval kan uitsluiten zijn Aksels vrouw Angie en zoon Tim. Beide hadden niet veel inbreng in het verhaal, naast een onzinnige ‘Romeo & Juliet’ liefde. De schrijvers hadden Angie beter kunnen gebruiken door haar advocatenachtergrond te verwerken in het verhaal. Wat helemaal raar overkwam was de aandacht naar Tim toe. Zijn ouders hadden weinig tot geen oog voor hem en zo deed Tim zijn eigen ding alsof het niemand iets kon schelen. Behalve Oom Erik die op een paar momenten de helpende hand bood.

Het eerste deel is voornamelijk gericht op de voortgang van het bedrijf. Het tweede deel richt zich op het mysterie rondom de moord en ook Aksel begint zijn eigen onderzoekje. Vanaf dit moment is het moeilijk om te stoppen met kijken, omdat je nu ook wel toe bent aan spanning en antwoorden. Op een gegeven moment lijken meerdere mensen op het verdachte lijstje te passen, aangezien velen jaloers waren op Helena, die iedereen om haar vinger wist te winden. Ook biedt het tweede deel van de serie meer diepgang in de personages. We leren meer over de individuele karakters en de link tussen hen en Helena. We krijgen ook meer inzicht in hoe de moord effect heeft gehad op de familie Hansteen. Zo blijkt dat zoon Lars ook vrij jaloers was op zijn zus en ook soms raar uit de hoek kan komen. We komen ook meer te weten over Aksels broer Erik (Tobias Santelmann), die meer te bieden heeft dan je eerst zou denken. Uiteindelijk blijkt hoe belangrijk hij is geweest, voor zijn moeder en voor Aksel. De serie bestaat uit tien afleveringen van ongeveer drie kwartier die netjes op drie discs verdeeld zijn. Naast de serie zijn er geen extra’s te vinden op de Blu-ray, maar die mis je ook niet echt.

Acquitted - Seizoen 1 (DVD)
Acquitted - Seizoen 1 (DVD)
Het eerste seizoen van de serie
Score 4.3 van 5 sterren.
€12,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Wat is jouw mening?

1 0

1 reactie

  1. Bedankt voor de tip. Heb de serie meteen gedownload en in een ruk gisteren uitgekeken. Ik ga zelfs naar een 8,5 toe!

    Reageer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.