Recensie: Frozen 2

Samenvatting
Ten opzichte van het eerste deel biedt Frozen 2 een hoop punten die in alle opzichten interessanter zijn dan het eerste deel: het verhaal en de karakters kennen veel meer diepgang, de beelden zijn spectaculair, de spanning is hoog en de humor zit er ook nog altijd in verweven. De film gaat zelfs zo ver dat, hoewel het een animatiefilm is die bedoeld is voor het hele gezin, er toch een hoop volwassen elementen in zitten die je doen afvragen of de film wel volledig geschikt is voor kinderen. Desalniettemin is Frozen 2 absoluut een goede film en kan er met voorzichtigheid zelfs gezegd worden dat deze, in elk geval op een aantal punten, zijn voorganger overstijgt.
9

Frozen-reeks?

Hoewel de Blu-Ray/DVD van Frozen 2 pas gepland staat om over een maand uit te komen heeft Disney besloten de film alvast aan te bieden op hun online platform, Disney+. Dit vanwege mensen die nu wereldwijd massaal thuis moeten blijven. De film is sinds een aantal weken beschikbaar, de hoogste tijd om dus eens te kijken of deze animatie een vermakelijke film is: is deze voorsprong een leuk cadeautje om te krijgen, of is Frozen 2, zoals wel vaker bij vervolgfilms, niet zo heel veel aan?

Iedereen kent natuurlijk het verschijnsel van het maken van vervolgfilms. Met name bij titels die immens populair zijn en heel goed worden ontvangen kun je er bijna de klok op gelijk zetten dat er wel een deel twee of zelfs een hele reeks volgt. Dit vaak met wisselend succes. Ook heb je bij films zoals Shrek, Toy Story, Ice Age en ga zo maar door zelfs dat er meerdere films worden gemaakt, en er bijvoorbeeld spin-offs uit worden gebracht (zoals in het geval van Puss in Boots of de Minions-films na de Despicabl Me-reeks). Zover zijn we bij Frozen natuurlijk nog niet, hoewel er nu, na de première van Frozen 2 en het immense bezoekersaantal in diverse bioscopen ook al geruchten zijn over nog meer films in dit universum.

©2019 Disney. All Rights Reserved.

Diepgaande karakterontwikkeling

Er kan kort gezegd worden dat Frozen 2 op meerdere fronten zijn voorganger overstijgt. Allereerst het karakter van Elsa. Waar zij in het eerste deel nogal puberaal overkwam met het zoeken naar zichzelf en het loskomen van haar onzekerheid, heeft zij in dit tweede deel een veel volwassener stuk wat zij doormaakt en ondergaat zij echt een ontwikkeling. Anna blijft hier iets in achter, maar doet er toch ook niet voor onder als je kijkt naar waar zij vandaan komt. Wellicht kun je van Anna zeggen dat ze wat gewoontjes is in de film, maar ook zij wordt een stuk zelfstandiger.

Dan het verhaal. Ook dit tweede deel kent natuurlijk de nodige magie en spektakel en toch is het verhaal interessanter om naar te kijken dan naar die van zijn voorganger. Diepgang is hier het goede woord om te gebruiken omdat het onderwerp van de film, namelijk de fouten van de ouders van Elsa en Anna rechtzetten, een stuk interessanter is dan de overgang van onzeker meisje naar vrouw. Begrijp het niet verkeerd, dit laatste kan ook zeker een goed onderwerp zijn, maar werd in de eerste film toch minder diepgaand neergezet waardoor dit minder tot zijn recht kwam.

©2019 Disney. All Rights Reserved.

Meekijken gewenst

Het interessante aan Frozen 2 is dat deze (deels) wordt aangeprezen als een kinderfilm. Want hoewel het natuurlijk een animatiefilm is, immens populair bij kinderen en prima gekeken kan worden met het hele gezin, zitten er toch vrij heftige of gecompliceerde scènes in. Bijvoorbeeld op visueel gebied: er komt best wel wat geweld in voor, zoals gevechten met wapens en een ware oorlog in de geschiedenis. Echter, ook op cultureel en psychologisch gebied is de film niet mals. Zo komt de geschiedenis van het land en volk van Arendelle versus de Northuldra-stam aan bod, en zijn de rollen die zowel Elsa en Anna neerzetten in het rechtzetten van deze precaire geschiedenis een gecompliceerder verhaal.

Op zich kunnen jonge kinderen hier best naar kijken en zullen niet beschadigd raken bij het kijken naar deze film, de vraag is alleen wel of zij het verhaal wel echt kunnen doorgronden. Toch doet dit niet af aan de film, want op de oppervlakte valt het verhaal ook prima te volgen door kinderen. Wel is meekijken echt aan te raden, vanwege de toch wel vele spannende momenten. Daarnaast is er gelukkig ook nog de luchtige humor van Olaf en de ongemakkelijkheid van Kristoff die een vermakelijk intermezzo bieden in het verhaal.

Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.