Recensie: Game of Thrones – Seizoen 5

Summary
Het vijfde seizoen van Game of Thrones zit qua actie erg goed in elkaar, maar laat behoorlijk wat steekjes vallen als het gaat om het verhaal. Desondanks toont HBO wel lef door de boeken nu meer los te laten en zelf nieuwe hoofdstukken toe te voegen aan het verhaal. Hierdoor is de serie niet alleen maar spannend voor de mensen die de boeken niet gelezen hebben, maar ook voor hen die de boeken wel gelezen hebben. Vooral de laatste aflevering doet je doen verbazen terwijl je bij de eerste vier afleveringen tegen de verveling aan zal zitten. Desondanks zijn wij weer genoodzaakt om tien maanden te wachten tot het zesde seizoen van start gaat.
7

Deze recensie bevat een aantal grote spoilers, lees daarom de recensie pas als je het gehele seizoen bekeken hebt.

Game of Thrones is de best bekeken serie in de geschiedenis van HBO en een wereldwijd tv-fenomeen. In seizoen 5 vinden talloze meeslepende verhaallijnen hun – onvermijdelijke en vaak bloedige – beslag. Na de schokkende sterfgevallen uit seizoen 4, begint dit seizoen met een machtsvacuüm dat verschillende vooraanstaande figuren uit Westeros maar al te graag willen vullen.

Na tien maanden wachten was het begin april weer een grandioos feest. Na het vierde seizoen waren de spanningen weer hoog opgelopen omdat het vijfde seizoen begon. Nog voordat de eerste aflevering begonnen was, was het al duidelijk dat de lezers van de boekenreeks hun voorsprong op de niet-boekenlezers kwijt zouden raken. Het vijfde seizoen heeft zich vooral gekenmerkt door het boek meer los te laten en zelf de hoofdstukken te schrijven. En laat voorop staan dat dit zeker goed gelukt is.

Game_of_Thrones_Season_5_Trailer_2

In Westeros is Stannis wederom begonnen aan zijn tocht naar de kroon terwijl in Kingslanding een nieuwe koning op de troon komt met aan zijn zijde Margaery. Jon Snow moet een keuze maken door of te kiezen voor de Nights Watch of zich bij Stannis te voegen om zijn familie wreken. Aan de andere kant van de zee komt Daenerys erachter hoe het is om te regeren terwijl zij daarbij stuit op veel weerstand. Arya heeft haar weg gevonden richting Bravos om afstand te doen van een leven die zij eerder leidde. Arya is daar niet alleen in, ook Tyrion heeft de grote tocht gemaakt om zich veilig te doen wanen.

Het vijfde seizoen slaat niet alleen een andere weg in dan de boeken, maar volgt ook een ander stramien dan afgelopen seizoenen. Waar voorgaande seizoenen vooral bezig waren met het vertellen van een verhaal, is dat in het vijfde seizoen iets minder. Men heeft ervoor gekozen om de actie niet alleen maar te beperken tot de negende aflevering, maar het juist te verspreiden over verschillende afleveringen. Zo komt al snel aan het begin van het seizoen het eerste grote gevecht in Mereen, waar Daenerys op weerstand stuit. Ook Jon Snow zal aan de bak moeten als hij achter de muur de Wildelingen probeert over te halen om mee te gaan naar de muur om samen op te treden tegen de Witte Lopers. Laat duidelijk zijn, Winter is Coming is niet meer, winter is nu echt aangebroken in Westeros.

Als het aankomt op het verhaal doet Game of Thrones het altijd wel goed. Toch is het vijfde seizoen hier en daar wat teleurstellend. Zo zijn er vele mensen die zich na vier afleveringen al afvroegen of Game of Thrones niet op is. Het begin van het vijfde seizoen probeert vooral indruk te maken met de gevechten die plaatsvinden terwijl het verhaal daar echt achterblijft. Halverwege het vijfde seizoen probeert men het wel te verbeteren, maar toch ook blijft hier de actie weer de overtoom voeren. Zoals gezegd is het vijfde seizoen erg afwijkend van de boeken en dat merk je voornamelijk door de verhaallijnen die door elkaar heen lopen. Ook aantal belangrijke personages komen niet aan bod en zullen naar alle waarschijnlijkheid ook niet meer aan bod komen. Denk hierbij aan Lady Stoneheart die nog steeds ontbreekt. Een ander gemis is ook de verhaallijn van Bran. Het vierde seizoen eindige praktisch met zijn verhaallijn, maar in seizoen wordt hier verder niet op in gegaan. Daar staat wel tegenover dat oudere zus Sansa wel een belangrijk personage is in het seizoen.

Carice-Van-Houten-Game-of-Thrones-Season-5

De nadruk ligt dit seizoen dus echt op de gevechten en die zien er dan ook uitstekend uit. Het gevecht in de achtste aflevering achter de muur met de Witte Lopers zal iedereen wel bijblijven omdat al vier seizoenen ons verteld wordt dat de winter eraan zit te komen. Winter is nu eindelijk gearriveerd en daarmee zullen we de Witte Lopers ook meer gaan zien. Ook het laatste gevecht in Mereen waar Daenerys wordt bijgestaan door Daario Naharis, gespeeld door onze eigen Michiel Huisman, is er één om zeker niet te mogen vergeten. Niet zozeer omdat het gevecht goed in beeld is gebracht, want dat valt uiteindelijk wel tegen. De kracht van dit gevecht ligt hem meer in Daenerys die eindelijk een droom werkelijkheid ziet worden, vliegen op de rug van een draak.

Sylvano Witte
Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.