Recensie: Game of Thrones – Seizoen 1 4K

Summary
Game of Thrones is enorm populair en met de komst van 4K-technologie is het ook geen verrassing dat Warner Home Video met een heruitgave komt van het eerste seizoen. Heb je de spullen in huis voor het afspelen van 4K-technologie en heb je de serie nog nooit gezien? Dan is dit het moment om eindelijk te beginnen aan de serie. Als je alle seizoen al gezien hebt en je de serie al thuis hebt op blu-ray, dan kan je deze heruitgave overslaan. Het is niet zo dat er meer extra's opstaan.
8

Meest populaire serie op dit moment

4K maakt zijn opmars in videoland. Een reden te meer voor Warner Home Video en HBO om de meest populaire serie op dit moment ook naar het 4K-tijdperk te brengen. Sinds begin deze maand is het eerste seizoen van Game of Thrones te koop in 4K. Een reden voor ons om eens te kijken of het ook de moeite waard is.

Game of Thrones is erg populair en de makers zijn op dit moment ook druk bezig met het achtste, en tevens laatste seizoen. Maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen? Een van de regisseurs, David Benioff, heeft in 2006 de agent van George R.R. Martin benaderd voor de eerste vier boeken. Hij heeft ze ontvangen, is begonnen met lezen en na honderd bladzijdes was hij al verslaafd en benaderde D.B. Weiss. Ook hij is begonnen met lezen en had het eerste boek uit in 36 uur. Daarna volgde een gesprek met George R.R. Martin met het verzoek om het boek om te zetten naar een televisieserie. George ging akkoord omdat hij de vraag der vragen kreeg: wie is Jon Snow’s moeder? Vijf jaar later was het een feit, de eerste aflevering van Game of Thrones werd uitgezonden op HBO.

Hoe zat het ook alweer?

In Game of Thrones volgen we de families Stark, Baratheon, Lannisters en de Targaryens. Tijdens een oorlog zijn de laatste overgebleven Targaryens gevlucht. Robert Baratheon is de nieuwe koning en moet zorgen dat hij zijn troon kan behouden. Hij is getrouwd met Cersei Lannister en dat is niet zo’n heel succesvol huwelijk. Robert besluit om zijn trouwe vriend Eddard Stark naar de hoofdstad te roepen om hem te helpen regeren. Wat volgt is dan het ene geheim na het andere aan het licht komt. De toekomst van het koninkrijk staat op het spel. Niemand is meer veilig en het spel der tronen is eindelijk begonnen.

Het verhaal van het eerste seizoen is grotendeels gebaseerd op het eerste boek van George R.R. Martin. Fans van de boeken zullen dan ook zeggen dat het eerste seizoen het enige seizoen is wat ontzettend trouw aan het boek blijft. De andere seizoenen gaan steeds meer hun eigen kant op, ondanks dat ze nog steeds trouw blijven aan de boeken. Het is bij televisieseries ook maar de vraag hoe trouw ze blijven aan het oorspronkelijk materiaal. De serie Shadowhunter neemt het namelijk minder trouw met de boeken The Mortal Instruments. Het voordeel van Game of Thrones is dat aantal grove scenes uit het boek nu perfect verfilmd zijn. Zo hebben de fans eindelijk een beeld bij een aantal hoofdstukken van hoe ze dat zouden verfilmen.

Een opstapje

Voor vele castleden is Game of Thrones een opstapje naar het grotere publiek. Sophie Turner speelt de rol van Sansa Stark, een van de dochters van Eddard Stark. Dit was haar eerste rol en vele kijkers vonden haar enorm vervelend in het begin van de serie. Zij is inmiddels uitgegroeid tot een mooie vrouw en haar rol werd ook steeds indrukwekkender. Inmiddels heeft zij al meerdere grote rollen vertolkt en speelt zij de hoofdrol in X-Men: Dark Phoenix. Hetzelfde valt ook te zeggen over andere acteurs en actrices in de serie. Maisie Williams speelt Arya Stark en je zag haar steeds groeien. Ook zij wordt inmiddels gevraagd voor andere rollen. Andere noemenswaardige namen zijn toch wel die van Emelia Clarke. Een onbekende naam in Hollywood en sinds haar vertolking van Daenerys Targaryen een gewilde actrice. Haar tegenspelen in Game of Thrones sinds het zevende seizoen, Kit Harington, vergaat hetzelfde lot. Zijn rol als Jon Snow roept veel vragen op, maar hij weet die rol wel perfect te vertolken. Al zeven seizoenen zien we hem graag verschijnen en Game of Thrones heeft hem ook geen windeieren gelegd.

Gelukkig zijn er ook nog een aantal actrices en acteurs die we al wat langer kennen. Sean Bean speelt de rol van Eddard Stark en schittert het eerste seizoen. Het is alleen jammer dat het een typische Sean Bean-rol is. Fans van hem zullen wel weten wat zijn lot dus is. Een andere interessante rol is die van Cersei Lannister. Zij wordt gespeeld door actrice Lena Headey. Zij weet haar rol als sluwe koningin met veel plezier te spelen. Je ziet haar ieder seizoen ook steeds meer groeien. De favoriet van de serie blijft toch wel Tyrion Lannister. Een dwerg die gespeeld wordt door Peter Dinklage. Hij weet met de nodige humor zijn personage diepgang te geven en zijn one-liners zijn inmiddels al legendarisch en te bestellen als opdruk op een t-shirt.

Extra’s

4K maakt de serie net iets scherper en brengt het mooier in beeld. Desondanks is het niet aan te raden om nu gelijk een 4K-televisie , een 4K-speler en de serie in 4K in huis te halen. Heb je de serie thuis op blu-ray liggen, dan kan je het best hierbij laten. Ben je nieuw met de serie en je hebt het bovenstaande in huis? Dan is dit het moment om te beginnen met de serie. Afhankelijk van hoe verslaafd je raakt aan de serie en hoe snel Warner Home Video de overige seizoenen gaat uitbrengen in 4K. Laten we hopen dat men daar geen jaar overheen laat gaan, anders wordt de stap naar de blu-ray-versie toch sneller gemaakt.

Afijn, de 4K-versie bevat bijna dezelfde extra’s die de blu-ray heeft. Er is maar één extra toegevoegd. Allereerst de extra’s die al eerder te zien waren. Er is een extra waarbij één aflevering eruit gepikt is en volledig ontleed. Hoe is deze aflevering tot stand gekomen en welke keuzes zijn er gemaakt? Deze extra duurt net iets langer dan een uur en geeft je een goed beeld van hoe een aflevering in elkaar steekt. Andere bekende extra’s zijn de totstandkoming van de serie en hoe het boek verwerkt is in de serie en de rol van George R.R. Martin daarin. Nieuwe zijn ook een aantal audities van castleden. Erg interessant om te zien hoe zij zich ingeleefd hebben voor deze rol.

Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.