Recensie: Gotti

Summary
Gangsterfilm Gotti met John Travolta in de hoofdrol is een langdradige film die waarschijnlijk alleen interessant is voor maffia liefhebbers. De film is opgevuld met een lading kogels en veel stoere mannenpraat. Applausje wel voor Travolta, die met zijn acteerwerk de film draagt. Dat is dan ook verder alles.
5.5

Gotti is de zoveelste verfilming van het leven van maffiabaas John Gotti, ’the most notorious gangster of our generation’ als we de DVD cover moeten geloven. John Gotti stond aan het hoofd van maffiafamilie Gambino. De film begint met een openingsscène waarin Gotti (John Travolta) vertelt over zijn leven, waar hij voor staat en hoe hij geleefd heeft. Daarna start de film met Gotti’s eerste moord in 1973. Al snel kwamen er meer moorden, en klom Gotti verder omhoog op de ladder van de maffia in Amerika. We zien zijn band met zijn kinderen en zijn vrouw, de problemen in de maffiawereld, de processen in de rechtbank en hoe hij erop kickte om aandacht te krijgen. Als zijn middelste zoon Frankie wordt aangereden en sterft, zien we de sfeer in de familie, maar ook de gevolgen voor de veroorzaker van het ongeluk (jullie kunnen vast al raden hoe het met hem afliep). Dit alles wordt afgewisseld met scènes uit de laatste jaren van Gotti’s leven (1999-2002) waarin hij al in de gevangenis zat en hij John Gotti Jr. adviseert over het proces wat zoonlief zelf inmiddels aan zijn broek heeft hangen.

Slechte resultaten

Gotti deinst er niet voor terug om mensen om te brengen om zijn doelen te bereiken. Zo worden er heel wat kogels afgevuurd (want je moet toch wel zeker weten dat het doelwit echt de pijp uit is), maar daarnaast zien we ook veel lange, soms verwarrende maar vooral saaie scènes van overleg en discussies. Soms worden er zo veel namen genoemd en zien we zoveel maffioso voorbijkomen dat je niet meer weet wie wie is. Op Rotten Tomatoes scoorde de film een nul, wat op zich eigenlijk best knap is. Zó afkeurend zijn wij niet, maar zoals de echte John ‘Junior’ Gotti al tegen de New York Post zei: John Travolta draagt deze film. Was Travolta niet gecast als Gotti, dan was het fiasco waarschijnlijk compleet geweest. Opvallend is trouwens dat de scores van het publiek extreem positief waren tegenover de reviews van de critici na de release. Gotti ontving zelfs binnen een paar dagen meer reviews van het publiek dan Incredibles 2, terwijl laatstgenoemde ontiegelijk populairder was. (Een actie van Gotti’s marketingteam?) Erg jammer voor regisseur Kevin Connolly, die had gehoopt eindelijk te kunnen scoren met een Gotti-verfilming.

John = John

Een leuk en interessant detail is wel dat er veel echte beelden en rekwisieten in de film gebruikt zijn. De familie Gotti heeft bijvoorbeeld de echte kleding van John uitgeleend aan Travolta zodat hij zich beter kon inleven in zijn rol. Het grijze jasje dat Travolta draagt in de openingsscène bij de brug was een kenmerkend kledingstuk van de echte Gotti. Verder zien we beelden die in de jaren ’80 en ’90 gemaakt zijn toen de echte Gotti de rechtbank verliet en toen het volk zich achter Gotti schaarde. Hij werd namelijk erg gewaardeerd door de bevolking omdat hij de criminaliteit in de hand zou houden. Oh ja: applaus voor de make-upartiest van Travolta. Niet alleen hun voornamen zijn hetzelfde, maar ook hun gezichten lijken (vooral vergeleken met andere biografische verfilmingen) erg op elkaar. In de scènes over Gotti’s laatste dagen is in Travolta echt een Gotti met keelkanker te herkennen.

Als je dus van gangsters, maffiamoorden en scènes met serieuze gesprekken houdt, dan is Gotti een prima film. Anders raden we toch een andere film aan, want Gotti is een vrij lange zit voor mensen die hogere verwachtingen stellen bij een film.

De tweede slaap
De tweede slaap
Score 3.0 van 5 sterren.
€12,75
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Britt Somers is een studente journalistiek met een grote liefde voor boeken en video. Ze is altijd wel bezig met nieuws doorspitten, fantaseren over eigen documentaires, artikelen nakijken of haar privébibliotheek ordenen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.