Recensie: Happy Death Day 2U

Samenvatting
In Happy Death Day 2U probeert Tree haar leven weer op te pakken na de gebeurtenissen uit Happy Death Day, waarin ze op haar verjaardag vast zat in een tijdlus en steeds weer werd vermoord door een gemaskerde moordenaar. De grootste misstap die dit vervolg maakt is dat het een verklaring geeft voor de tijdlussen, want die maakt het geheel zo ongeloofwaardig dat de film uiteindelijk maar weinig vermakelijk is. Ook het mysterie komt niet lekker uit de verf en met de humor wordt de plank flink misgeslagen aan het einde. Het acteerwerk is wel prima en zeker Jessica Rothe zet een erg leuk personage neer, met veel overtuiging.
5

Afterparty

In Happy Death Day zag je hoe Tree vast zat in een tijdlus en daardoor haar verjaardag keer op keer beleefde. Steeds weer werd ze vermoord door een gemaskerde moordenaar, waarna dezelfde dag weer opnieuw begon. Uiteindelijk wist ze de tijdlus te doorbreken door de identiteit van haar moordenaar te achterhalen. Als ze de volgende dag wakker wordt probeert ze haar leven weer op te pakken, maar al gauw blijkt de nachtmerrie niet voorbij als ze ontdekt wie verantwoordelijk is voor het rommelen met tijd. Door een ongeluk belandt ze opnieuw in een tijdlus, maar dit keer met veel ingewikkeldere problemen om op te lossen.

Onnodig vervolg

Happy Death Day 2U is een erg geforceerd vervolg op een verrassend vermakelijke horrorthriller die zich niet bijzonder goed leent voor een tweede deel. In de eerste film wordt niet de moeite genomen om uit te leggen hoe de tijdlus ontstaat of waarom de hoofdpersoon daarin vastzit. Een goede keus, want als kijker kun je makkelijk accepteren dat iemand de dag steeds opnieuw beleeft totdat ze de cirkel doorbreekt om wat voor reden dan ook. Het zal wel het lot zijn, of een hogere macht, maar in ieder geval iets ontastbaars. Door echter een verklaring te geven voor het tijdreizen, wat deze tweede film doet, wordt het verhaal alleen maar ongeloofwaardiger.

Als kijker kun je namelijk niet accepteren dat een stelletje nerds op school stiekem een machine bouwen waarmee je kan reizen tussen dimensies, ofzoiets. Het wordt helemaal niet duidelijk hoe het apparaat werkt, wat het doet en waarom alleen de hoofdpersoon haar geheugen behoudt als de dag weer gereset wordt. Het roept zoveel meer vragen op dan dat het beantwoordt. Bovendien probeert de film het vooral interessant te laten klinken met termen als algoritmes, vectoren, vlindereffect en multiversum – zonder daarmee eigenlijk ook maar iets uit te leggen.

Inconsistente tijdreis

De makers hadden hun vingers beter niet kunnen branden aan het hele tijdreis- en wetenschap aspect, want dat is de absolute dooddoener van deze film. De poging om als een intelligente, complexe film over te komen mislukt jammerlijk. Ook op andere vlakken lijkt de film iets proberen te zijn wat het niet is. Zo is er ineens veel humor toegevoegd, wat op een aantal momenten best geslaagd is, maar aan het einde probeert de film te hard om grappig te zijn. Een actrice in spe die een blinde, Franse vrouw speelt en vervolgens alles omgooit en kapot maakt om de rector af te leiden is dan ineens het niveau van de grappen. Een aantal nieuwkomers brengt zeker leuke humor naar de film, maar de slapstick-grappen die aanvoelen als een groep 8-musical slaan de plank volledig mis.

Bijna alle personages uit de eerste film keren terug, maar wel met een wat andere rol. Tree is tenslotte in een andere dimensie beland, waarin zij ineens beste vrienden is met haar moordenaar uit de eerste film en niet zij maar een huisgenoot een relatie heeft met de nerd waar ze in haar eigen dimensie mee samen is. Het belangrijkste verschil is toch wel dat haar moeder nog in leven is in het andere universum, maar het is onverklaarbaar hoe twee compleet verschillende versies van Tree precies hetzelfde leven leiden met precies dezelfde mensen om zich heen. Door het zogenoemde vlindereffect zouden beide levens er compleet uit anders uitzien tegen die tijd dat Tree gaat studeren.

Prima acteerwerk

Het acteerwerk is prima en met name Jessica Rothe draagt de film. De rol van haar tegenspeelster Israel Broussard is een behoorlijk stuk kleiner geworden nu niet hij maar het personage van Phi Vu haar grootste hulp is in het oplossen van het mysterie. Jessica Rothe speelt met overtuiging haar personage Tree, die het emotioneel erg zwaar krijgt als ze herenigd wordt met haar moeder, maar ook psychisch onder druk staat. Vooral de scènes waarin zij begint door te draaien, tegen iedereen schreeuwt en de verontwaardigde blikken negeert zijn erg geslaagd.

Happy Death Day 2U (Blu-ray)
Happy Death Day 2U (Blu-ray)
Het vervolg op de kaskraker Happy Death Day
Score 5.0 van 5 sterren.
€17,99
Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, dinsdag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.