Recensie: Hidden Figures

Samenvatting
Hidden Figures vertelt op prachtige wijze het waargebeurde verhaal van drie Afro-Amerikaanse vrouwen die voor de NASA werken. Het verhaal is een boeiend stukje geschiedenis dat een mooi inzicht geeft in de rassenongelijkheid in de jaren '60 en in de ruimtewedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Met fantastische rollen van onder andere Taraji P. Henson, Octavia Spencer en Janelle Monáe is deze dramafilm zeker de moeite van het kijken waard.
8.5

Katherine, Dorothy en Mary zijn drie vriendinnen die stuk voor stuk enorm slim zijn op hun vakgebied. Ze werken met zijn drieën bij de NASA, waar ze hun best doen om zichzelf te bewijzen, maar dat is lang niet makkelijk. In de tijd dat NASA bezig is met de lancering van astronaut John Glenn naar de ruimte, zag de wereld er voor veel mensen nog heel anders uit en zo ook voor deze dames. Niet alleen hebben ze er last van dat ze een vrouw zijn in de mannenwereld, ze zijn ook nog eens van Afro-Amerikaanse afkomst en krijgen voortdurend te maken met discriminatie. 

Hidden Figures is gebaseerd op het non-fictieboek met dezelfde naam van Margot Lee Shetterly en vertelt dus een waargebeurd verhaal. Het verhaal speelt zich af rond de ruimtewedloop waarin de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie vochten om het eerste land te zijn dat een raket de ruimte in zou schieten, een dier of zelfs een persoon. De Russen waren op alle fronten sneller en dat bracht Amerika niet alleen in verlegenheid, maar zorgde er ook voor dat ze steeds harder hun best gingen doen en alle middelen inzetten om de Russen te verslaan. In de jaren zestig lukte het Amerika om astronaut John Glenn in een baan om de aarde te brengen en daar gaat Hidden Figures over.

hidden-figures_st_12_jpg_sd-high_-2017-twentieth-century-fox-film-corporation-all-rights-reservedDe drie dames in Hidden Figures waren in de jaren zestig als wiskundigen aan het werk voor NASA en speelden een belangrijke rol bij de lancering van astronaut John Glenn. Vanwege hun huidskleur is er vrijwel geen kans op promotie en zitten ze in een klein hokje ergens verstopt op de basis. Langzaam maar zeker wordt echter duidelijk dat deze vrouwen fantastisch zijn in wat ze doen en dit zorgt ervoor dat ze steeds meer werk krijgen. Dit lijkt natuurlijk positief en de dames zijn er blij mee, maar er zitten ook heel veel negatieve kanten aan.

Zo komt Katherine op een blanke afdeling terecht waar ze absoluut de beste is, maar in plaats van de credits krijgt ze op haar kop omdat ze elke dag een uur weg is naar de w.c. omdat het enige kleurlinge toilet zich aan de andere kant van het terrein bevindt. Ze voelt zich vernederd, maar ze is wel enorm belangrijk geweest met haar berekeningen rond de landing terug op aarde van astronaut John Glenn. Haar vriendinnen en collega’s Dorothy en Mary zijn al even bijzonder. Mary werd de eerste zwarte vrouwelijke NASA-ingenieur en Dorothy de eerste zwarte NASA-vrouw met een leidinggevende positie, en ze leert ook nog hoe ze een IBM-computer moet programmeren.

hidden-figures_st_3_jpg_sd-high_-2017-twentieth-century-fox-film-corporation-all-rights-reserved

De personages in de film zijn stuk voor stuk uitstekend gecast en dit zorgt ervoor dat Hidden Figures een fantastische film is om naar te kijken. Katherine, Dorothy en Mary zijn erg sterke en slimme vrouwen die op uitmuntende wijze worden neergezet door Taraji P. Henson, Octavia Spencer en Janelle Monáe. Daarnaast zien we ook nog goede rollen van Jim Parsons, Mahershala Ali, Aldis Hodge, Glen Powell, Kevin Costner en Kirsten Dunst. Op vrijwel niemand is iets aan te merken en het is dan ook niet verbazingwekkend dat ze een prijs wonnen voor ‘Beste rolbezetting’ bij de Satellite Awards en de National Board of Review. Wel vreemd is het dat er verder maar weinig andere prijzen gewonnen werden, want er valt maar weinig aan te merken op Hidden Figures.

Het is een verhaal met de nodige drama, maar op een positieve manier. Het voelt bijna een beetje als een Disneyfilm met alle positieve overwinningen van de Afro-Amerikaanse vrouwen. De film blijft boeiend van het begin tot het einde, ook al weet je al hoe het afloopt. Het is een belangrijk historisch verhaal dat op prachtige wijze verfilmd is en zeker de moeite waard is om in huis te halen. Wat betreft de extra’s staat er niet heel veel op de blu-ray en dvd, maar interessant is het wel om ‘It all adds up – Het maken van Hidden Figures’ te kijken. Deze biedt mooie inzichten in de geschiedenis en in de film zelf.

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.