Recensie: Holmes & Watson

Summary
Holmes & Watson is een 86 minuten durende, op het irritante af, aaneenschakeling van flauwe humor. Van Will Ferrell zijn we wel wat gewend, maar dit is toch echt een dieptepunt in zijn carrière. Niet voor niets kreeg de film 4 Razzies. Dit is een DVD die je als laatste uit de kast zult pakken om te gaan bekijken.
3.5

God Save the Queen: letterlijk

Voor wie deze recensie aanklikte in de hoop over een film met Robert Downey Jr. of Benedict Cumberbatch te lezen: helaas. Sterker nog: het niveau van deze ‘Holmes & Watson’ komt totaal niet in de buurt bij de zojuist genoemde Sherlocks. In deze komedie, met Will Ferrell als Holmes en John C. Reilly als Watson, wordt het originele speurders duo omlaaggehaald tot een stel onderontwikkelde malloten die de Londense detectivewereld en het filmgenre comedy tot het dieptepunt van schaamte brengen.

De film begint met Holmes die last-minute weet te verijdelen dat de beruchte moordenaar Moriarty, gespeeld door Ralph Fiennes, gevangen wordt gehouden. Om dit te vieren wordt er een feest georganiseerd met de koningin van Engeland en met gebak van buitenproportioneel formaat. Al gauw blijkt waarom: niet alleen de taart wordt aangesneden, maar ook het lijk dat op dat moment tevoorschijn komt. Holmes: “Hmm lekker, frambozensaus!” Het lichaam is een voorbode voor wat er nog gaat komen; als Holmes en zijn compagnon niet op tijd in actie komen, is de koningin het volgende slachtoffer. Of de koningin beter af is met Holmes om haar heen, valt te bezien. Gelukkig komt daar dokter Hart (Rebecca Hall) met haar achterlijke assistente die de mannen nog enigszins in het gareel weet te houden… of juist nog meer laat ontsporen?

Opvallende cast

Wat is absurder: Holmes die Moriarty laat vrijkomen of Ralph Fiennes die Moriarty vertolkt? Fiennes is een acteur die je, met films als Schindler’s List en The English Patient op zijn naam, als laatste zou verwachten in deze absurditeit geregisseerd door Etan Cohen. Als klap op de vuurpijl wandelt ook nog Hugh “Dr. House” Laurie voorbij. Van Will Ferrell zijn we, na bijvoorbeeld kerstfilm Elf, wel wat gewend, maar zelfs mensen die van zijn type humor houden kunnen zich soms afvragen waar ze naar zitten te kijken. Een punt van herkenning is overigens misschien het accent van Mrs. Hudson, gespeeld door Kelly Macdonald. Deze Schotse heeft een typisch accent en ken je misschien uit een aflevering van Black Mirror of de films No Country for Old Men, Harry Potter and the Deathly Hallows part 2 of Goodbye Christopher Robin.

Het plan voor deze film ligt er overigens al sinds 2008, toen oorspronkelijk de rol van Sherlock Holmes voor Sacha Baron Cohen was bedoeld. Pas in 2016 werd bekend dat Ferrell niet Watson maar Holmes zelf zou spelen, en Reilly Watson.

1881 met een snufje 2019

Het lichtpuntje in deze donkere tunnel van flauwe humor zijn de verwijzingen en tegelijk het spotten met hedendaagse taferelen. Zo komen uitspraken van de meest bespotte president allertijden voorbij, worden er selfies gemaakt en worden er in een dronken bui berichten verzonden naar een crush. Dit soort dingen in een decor uit het eind van de 19e eeuw laten zien dat sommige trends best wel curieus zijn eigenlijk. Nu zal onze koningin Máxima niet gauw een duckface-selfie maken, maar we kennen vast allemaal wel iemand die zo op de foto staat.

Toch blijft deze film een samenraapsel van flauwe humor, soms op het smerige af. Holmes & Watson is alleen aan te raden als je een date hebt die je nog meer awkward wilt maken. En als je denkt dat je met een contactgestoorde assistente die zich voordoet als kat en een kokhalzende Ferrell het dieptepunt bereikt hebt: helaas, er wordt zelfs een musicalachtige zangscène doorheen gegooid. Deze film heeft niet voor niets 4 Razzies gekregen, de awards voor ‘het slechtste wat de filmindustrie te bieden heeft’.

De DVD bevat nog een paar extra’s: ‘Wil & John: weer samen’, ‘Echt absurd: een blik op de cast’ en ‘De mannen van Mrs Hudson: exclusieve getuigenissen’. Wellicht ter compensatie van de miserabele 86 minuten film?

Holmes & Watson
Holmes & Watson
Score 3.5 van 5 sterren.
€24,-
Op voorraad. Voor 16:00 uur besteld, woensdag in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Britt Somers is een studente journalistiek met een grote liefde voor boeken en video. Ze is altijd wel bezig met nieuws doorspitten, fantaseren over eigen documentaires, artikelen nakijken of haar privébibliotheek ordenen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.