Recensie: Insidious: The Last Key

Summary
In Insidious: The Last Key keert Elise terug naar haar ouderlijk huis om een man te helpen kwade geesten te verjagen. Het is allemaal erg confronterend, want het huis haalt een hoop traumatische herinneringen op die ze lang geleden al ver weg had gestopt. In deze vierde film krijgen de Insidious-fans eindelijk een kijkje in het leven van Lin Shaye's personage, dat eigenlijk het sleutelfiguur is van de filmreeks. Het acteerwerk is prima, de film is met vlagen spannend en het is zeker de moeite waard voor een filmavondje op de bank. Het ontbreken van schreeuwende tieners is een behoorlijke pluspunt voor deze geestenfilm.
7

Gevecht tegen spoken

Elise is een helderziende die kan communiceren. Samen met haar twee kompanen, Specs en Tucker, begint ze een bedrijf: Spectral Sightings. Als ze een telefoontje krijgt van een man die haar hulp nodig heeft bij het verdrijven van geesten, slaat de schrik om haar hart. De man woont namelijk in het huis waarin zij opgroeide. Samen keren ze terug naar haar geboortestad in New Mexico. Terwijl ze er achter moet komen hoe ze de rusteloze entiteiten kan bedaren, vecht ze ook tegen haar eigen demonen. Het huis haalt veel herinneringen aan haar traumatische jeugd op.

Insidious: The Last Key is het vierde deel in de Insidious-reeks, waarvan de eerste film verscheen in 2010. Deze film speelt zich direct na de gebeurtenissen uit Insidious: Chapter 3 af en is daarmee de tweede prequel film. In deze film krijgen we eindelijk een achtergrondverhaal voor Elise, die we al drie films lang aan het werk zien, maar eigenlijk niet kennen. Een goede toevoeging, want eigenlijk al na de eerste film bleek dat Elise het sleutelfiguur is van de filmreeks.

Geestenfilm met een ziel?

De afgelopen jaren worden we doodgegooid met films vol geesten, demonen en andere bovennatuurlijke entiteiten. De een nog slechter dan de andere, allemaal gemaakt om snel geld te verdienen. Echte hoogvliegers zijn de Insidious-vervolgfilms ook niet, maar ze zijn zeker vermakelijk en zitten redelijk goed in elkaar. Voor deze vierde film geldt dat niet anders, want het houdt hetzelfde niveau vast als zijn voorgangers. Toch bijzonder als je je bedenkt dat het meestal bergafwaarts gaat na het eerste deel. Dat allemaal zonder James Wan, de bekende regisseur van de eerste twee films. De film is geregisseerd door Adam Robitel, de man achter The Taking en Paranormal Activity: The Ghost Dimension.

Lin Shaye steelt de show

De grootste ster van deze film is natuurlijk de 74 jaar oude Lin Shaye, in de rol van Elise. Hoewel ze lang niet bij iedereen bekend is, is het wel een actrice die films de volwassenheid kan geven die het nodig heeft. Al doet de rest van de cast het zo ook zeker niet slecht en zijn het allemaal prima acteurs. Wat opvalt is dat ze bijna allemaal redelijk veel ervaring hebben, al is dat dan in onbekende films of in een paar afleveringen van series. Leigh Whannell, Angus Sampson, Kirk Acevedo, Caitlin Gerard, Spencer Locke, Josh Stewart, Tessa Ferrer en vele anderen zorgen in ieder geval voor een degelijk acteerwerk, zonder schreeuwerig tienergedrag.

Maar wacht, er is meer!

De blu-ray is voorzien van een aantal extra’s, waaronder verwijderde scènes en een alternatief einde. Heel spannend is het allemaal niet, want uiteindelijk eindigt de film in beide gevallen op dezelfde manier. Dat kan ook haast niet anders, want de Insidious-kenners kunnen zeker een conclusie trekken uit de manier waarop de film eindigt. De verwijderde scènes zorgen nog eens voor achttien minuten extra speelduur. Van de meeste scènes valt wel te snappen dat ze de uiteindelijke versie niet hebben gehaald, want het zijn vooral fragmenten die de vaart uit de film halen. Ze zijn echter toch wel de moeite waard om te kijken, al voegt het na het zien van de film natuurlijk niet zoveel meer toe.

De making-ofs zijn helaas niet zo geslaagd. Zoals wel vaker zijn dat toch vooral filmpjes waarin de makers en de cast alleen maar veren in elkaars reet steken. Ze gebruiken allemaal continu superlatieven en benadrukken iets te hard dat dit de beste en engste film in de filmreeks is. Jammer, want als je echt geïnteresseerd bent in hoe zo’n film gemaakt wordt, kom je eigenlijk nauwelijks iets te weten. Gemiste kans. Als laatste extra krijg je bij aankoop van deze film op dvd of blu-ray ook een Ultraviolet-code, waarmee je de film op je computer, tablet of smartphone kan kijken.

Miss Bala (Blu-ray)
Miss Bala (Blu-ray)
Score 5.0 van 5 sterren.
€29,95
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, woensdag in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.