Recensie: Iron Fist

Samenvatting
Iron Fist mag dan misschien niet zo’n visueel spektakel zijn als de vorige Marvel-producties, toch weet het qua verhaal te imponeren. Het is qua verhaal zelfs sterker dan Luke Cage. Finn Jones weet zijn rol als Danny Rand/Iron Fist sterk neer te zetten en compenseert daarmee het mindere acteerwerk van Jessica Henwick die de rol vertolkt van Colleen Wing. Ook de Meachum’s zorgen voor de nodige toevoegingen aan het verhaal waardoor het niet alleen gericht is op Danny Rand en zijn plicht als Iron Fist. Toch komt alles uiteindelijk samen.
7

De cirkel is eindelijk compleet sinds vrijdag. Na twee seizoenen Daredevil, een seizoen Jessica Jones en een seizoen Luke Cage is daar eindelijk het eerste seizoen van Iron Fist op Netflix. Hiermee zijn de The Defenders compleet en is het wachten tot zij gezamenlijk zullen optreden in The Defenders. Maar voor nu wordt er eerst nog gekeken naar Iron Fist.

Ondanks dat alle vier de helden moeten samenkomen is er toch gekozen voor verschillende regisseurs. Voor Iron Fist is Scott Buck gekozen als regisseur. Scott Buck heeft misschien niet veel projecten op zijn naam staan, maar wat op zijn cv staat is zeer indrukwekkend. Zo heeft hij meegewerkt als regisseur aan Dexter en Six Feet Under. Dit zijn zeker niet de minste series! Ook als schrijver zit hij niet stil. Hij is op dit moment bezig met een ander project voor Marvel: Inhumans. Deze serie moet op 2 december 2018 verschijnen op de Amerikaanse televisie. We kunnen dus wel stellen dat Scott Black weet wat hij met een serie aan moet over een personage met speciale krachten.

161206102253-iron-fist-scene-780x439Iron Fist gaat over Danny Rand die na vijftien jaar terugkeert naar New York. Inmiddels is hij doodverklaard omdat hij samen met zijn ouders is neergestort in het Himalayagebergte. Zijn ouders overleven het niet, maar Danny wordt gevonden door monniken van de Orde van de Kraanvogel. Hij is daar vijftien jaar in training en weet de geheimzinnige kracht van de Iron Fist te bemachtigen. De Iron Fist moet de toegang tot het klooster, K’un-Lun, beschermen tegen een geheime organisatie genaamd de Hand. Deze organisatie werd in het tweede seizoen van Daredevil al geïntroduceerd. Danny zit in een lastige situatie. Hij wilt zijn lot als Iron Fist niet ontlopen, maar hij wilt ook het leven als Danny Rand niet opgeven. Niet iedereen zit te wachten op de terugkeer van Danny Rand. Inmiddels is het bedrijf wat zijn vader heeft opgericht met Harold Meachum overgegaan naar zijn zoon en dochter: Ward en Joy Meachum. En zij zien niets in de terugkeer van Danny Rand en vrezen dan ook dat hij het bedrijf wilt overnemen. Kan Danny Rand wel de Iron Fist zijn en tegelijkertijd Danny Rand? Gelukkig heeft hij hulp van Colleen Wing, eigenaresse van een dojo in Manhattan. Zij helpt hem met zijn plicht te vervullen als Iron Fist.

Danny Rand wordt gespeeld door de Britse acteur Finn Jones. Hij is bij het grote publiek vooral bekend door zijn rol als Loras Tyrell in Game of Thrones. Hij weet de rol van Danny Rand goed te vertolken. Zijn personage heeft een achterstand van vijftien jaar en weet niet meer hoe zijn thuisstad New York er nu uitziet. Finn Jones weet zijn personage wel echt karakter te geven. De onwetendheid komt goed naar voren en we zien de ontwikkeling van onwetendheid naar wraaklust toenemen. Het komt geen enkel moment echt gespeeld over. Hij wordt bijgestaan door Jessica Henwick die de rol van Colleen Wing vertolkt. Een relatief onbekende actrice en haar grootste rol is die van Nymeria Sand in Game of Thrones. Ondanks haar grote rol in Iron Fist weet zij zich niet te binden aan het publiek. Haar optreden komt minder geloofwaardig over en dat is wel zonde. Zeker gezien zij best een grote en belangrijke rol heeft. Gelukkig weet Finn Jones dat te compenseren.

Er zijn ook nog drie andere acteurs die een belangrijke rol spelen in Iron Fist. Jessica Stroup neemt de rol van Joy Meachum op zich. Zij was een vriendin van Danny Rand. In het begin van de serie zien we Joy vooral als een vrolijke en onschuldige meid die blij is met de terugkeer van Danny Rand. Toch maakt haar personage een belangrijke ontwikkeling door. We zien haar van aardig en onschuldig steeds meer naar de duistere kant gaan. Tom Pelphrey speelt de rol van Ward Meachum. Hij wordt vooral gezien als de slechterik die totaal niet blij is met de komst van Danny Rand. Hij speelt deze rol voortreffelijk en het is dan ook erg genieten wanneer hij in beeld is. De echte slechterik in dit verhaal is toch wel Harold Meachum, gespeeld door David Wenham. Zijn grootste rol is misschien wel die van Faramir uit The Lord of the Rings. De manier waarop zijn personage de boel aan het besodemieteren en manipuleren is, is geweldig. Ieder woord en actie komt zo overtuigend over dat je als kijker totaal geen medelijden hebt met hem.

landscape-1486487330-danny-rand-iron-fist-netflix

Het verschil tussen Iron Fist en de vorige Marvel-producties is dat Iron Fist meer om puurheid draait. Daredevil had als speciale kracht dat hij toch deels kon zien. Luke Cage heeft als speciale kracht dat kogels en dergelijke hem niets doen. Jessica Jones heeft als kracht dat zij erg sterk is en gelimiteerd kan zweven. Danny Rand enige kracht is die van de Iron Fist. Hij kan een eeuwenoude kracht oproepen waardoor zijn vuist sterk is. Voor de rest moet hij vooral vertrouwen op zijn vechtkunsten die hij geleerd heeft in K’un-Lun. Daardoor is Iron Fist niet zo’n visueel spektakel als de voorgaande delen. Dit is aan de ene kant erg jammer, maar hierdoor komt de puurheid van de serie wel beter tot zijn recht. Iron Fist moet het vooral hebben van het verhaal. Het verhaal is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel is vooral de acceptatie van Danny Rand als Iron Fist en zijn terugkeer in de samenleving. Het tweede deel gaat vooral om de wraak van Danny Rand richting de mensen die verantwoordelijk zijn voor het vliegtuigongeluk waarbij zijn ouders zijn omgekomen en hij overleefde. Tijdens deze twee verhaallijnen zijn er ook nog andere verhaallijnen die vooral gericht zijn op de Meachum’s. Deze zijn goed uitgewerkt en komen uiteindelijk samen met de verhaallijnen van Danny Rand.

Sylvano Witte
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.