Recensie: IT

Samenvatting
IT is de adaptatie van het boek waar de fans al langere tijd op zaten te wachten. Skarsgård als Pennywise is een juiste keuze en weet niet alleen de Losers Club angst aan te jagen, maar ook de kijker. Muschietti heeft de perfecte keuze gemaakt om Skarsgård als Pennywise te casten. Ook weet Muschietti trouw te blijven aan het boek, maar weet hij met eigen toevoegingen het verhaal op momenten nog beter te maken. Het is nu alleen wachten tot het tweede deel van deze remake zal verschijnen.
8.5

In het stadje Derry, in de Amerikaanse staat Maine, verdwijnen een aantal mensen op mysterieuze wijze. Een groepje jonge kinderen krijgt te maken met hun grootste angst wanneer ze oog in oog komen te staan met de kwaadaardige clown Pennywise. De clown staat al eeuwenlang bekend om dood en verderf. Zal het deze kinderen lukken om het kwaad uit hun woonplaats te verdrijven?

Stephen King heeft al verschillende boeken die inmiddels verfilmd of als serie te zien zijn. In 1990 verscheen IT op de televisie en was verdeeld in twee delen. Deze adaptatie was gebaseerd op Stephen King’s IT. De film heeft ervoor gezorgd dat er veel mensen zijn die een angst voor clowns hebben opgelopen. Een boek van duizend pagina’s is in vier uur toen gestopt. Het resultaat was wel dat deze adaptatie niet geheel trouw bleef aan het boek. Desondanks waren critici erg tevreden over deze verfilming en kunnen we anno 2017 een nieuwe versie van IT verwachten.

De nieuwe versie van IT is al langere tijd in ontwikkeling geweest. Het idee om het naar het witte doek te brengen stamt al uit 2009. In zes jaar tijd is er veel geschreven over deze productie en waren er veel onderhandelingen tussen producenten en Warner Bros., die uiteindelijk klapten in 2015. Het was op dat moment dat de Argentijnse regisseur Andy Muschietti interesse toonde in het project. Een gewaagde zet, want Muschietti heeft nog maar weinig producties op zijn naam staan. Zijn eerste werk was het in 2013 verschenen Mama. Een film die het wel goed deed onder de critici. Toch was men wel bang dat Muschietti teveel hooi op zijn vork had genomen met deze productie.

In IT draait het allemaal om het stadje Derry. Iedere 27 jaar is er een gebeurtenis dat ervoor zorgt dat er vele doden zijn. Ook in 1988 is het weer raak, Bill Denbrough is ziek en maakt een papieren boot voor zijn broertje Georgie. Deze gaat naar buiten in de stromende regen en ziet zijn bootje in de regenafvoer verdwijnen. Op het moment dat die naar huis wilt gaan is daar een behulpzame clown genaamd Pennywise. Deze wilt het bootje wel teruggeven, maar Georgie moet het zelf pakken. Op dit moment komt de ware aard van Pennywise naar boven en verdwijnt Georgie. Het is vanaf dat moment dat er meer kinderen verdwijnen en Bill en zijn vrienden Pennywise steeds vaker zien opduiken. Kunnen zij het kwaad dat Derry al 27 jaar in zijn greep houdt tegengaan?

De grootste rol in IT is toch wel die van Pennywise. In 1990 heeft Tim Curry de ideale vertolking gedaan van deze clown. Voor IT zijn er een aantal kandidaten geweest en uiteindelijk trok Bill Skarsgård het winnende lootje. Hij is vooral bekend om zijn rol in de serie Hemlock Grove en recentelijk een bijrol in Atomic Blonde. Hij weet een minder kindvriendelijke versie van Pennywise/IT te brengen. Het mooie is zelfs dat hij weinig tekst heeft, maar de tekst die hij heeft zorgt ervoor dat je als kijker zelf bang begint te worden van hem. Voor de Losers Club is gekozen voor wat minder bekende acteurs. De meest bekenden van het stel zijn misschien wel Jaeden Lieberher (Bill Denbrough) en Finn Wolfhard (Richie Tozier). Jaeden heeft inmiddels al ervaring opgedaan in de serie Masters of Seks en Finn is te zien in de serie Stranger Things. De rest van de acteurs zijn relatief onbekend en hebben vooral kleinere bijrollen in films.

De vraag nu is alleen of deze adaptatie ook trouw blijft aan het boek. De miniserie in 1990 ging op cruciale momenten een ander pad bewandelen. Muschietti heeft ervoor gekozen om het grootste gedeelte trouw te blijven, maar toch voegt hij er ook iets nieuws aan toe. Zo is het begin van de film al anders dan dat van het boek, maar komt dat juist ten goede van het verhaal. Ook ligt in deze versie de nadruk op de angst die Pennywise teweegbrengt bij de Losers Club, maar ook bij het publiek. Om dit extra kracht bij te zetten is ervoor gekozen om de scènes met Pennywise juist achteraf op te nemen. Zo kregen de acteurs geen kans om een persoonlijke band op te bouwen met Skarsgård waardoor zij daadwerkelijk bang werden voor Pennywise. In een interview gaf Skarsgård ook aan dat hij de acteurs achteraf heeft moeten troosten omdat zij zo bang waren voor zijn versie van Pennywise dat zij gingen huilen. En begrijpelijk, want ook de rest van het verhaal heeft de nodige wijzigingen gehad ten opzichte van het boek. Toch blijft deze versie het meest trouw aan het boek en weet het net zo gruwelijk over te komen. Het is nu alleen wachten op het tweede deel van IT, wat volledig in het teken zal staan van 27 jaar na de gebeurtenissen in deze film.

Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

2 Reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.