Recensie: Jurassic World: Fallen Kingdom

Samenvatting
Na drie jaar is er eindelijk weer een nieuwe Jurassic World in de bioscoop. Helaas stelt deze wel enorm teleur als het gaat om het verhaal. Daarnaast zijn er een aantal overbodige personages die het bloed vanonder je nagels halen en gebeuren er dingen in het verhaal die vergezocht zijn. We zien Bryce Dallas Howard dan toch liever anderhalf uur op hakken rondrennen. Gelukkig weet Chris Pratt zijn rol als Owen Grady wel goed neer te zetten en daar dan ook alleen maar lof voor.
4.5

Jurassic World: Fallen Kingdom

Welkom in Jurassic World: Fallen Kingdom! Drie jaar geleden werd het themapark en luxeresort Jurassic World verwoest door losgebarsten dinosaurussen. Isla Nublar is nu een onbewoond eiland geworden waar de overgebleven dinosaurussen in de jungle aan hun lot overgelaten zijn. Wanneer de slapende vulkaan op het eiland weer actief wordt, dreigen de dinosaurussen opnieuw uit te sterven. Claire zet alles op alles om dit te voorkomen. Ze weet Owen over te halen om samen met haar en een team van specialisten terug te gaan naar Isla Nublar om te proberen de dinosaurussen te redden. Owen is vastbesloten om de vermiste raptor Blue, die hij van jongs af aan heeft getraind, te vinden. Als ze op het eiland arriveren blijkt de vulkaan die op uitbarsten staat niet hun grootste probleem te zijn.

In 2015 werd de reboot van Jurassic Park een feit met Jurassic World en dat beloonden wij toen met een 9 in onze recensie. Nu, drie jaar later, is het tijd om het tweede deel te beoordelen, Jurassic World. Er zijn een aantal veranderingen ten opzichte van het eerste deel. Regisseur Colin Trevorrow heeft besloten om nog wel deel uit te maken van de technische staff, maar is van mening dat de film een nieuwe regisseur nodig had voor de nodige veranderingen. Men heeft de hulp ingeschakeld van J.A. Bayona. Bayona mag misschien niet veel projecten op zijn naam hebben staan, maar zijn bekendste werk is wel één van de tranentrekkers die ontbrak tijdens de Oscars vorig jaar: A Monster Calls. Derek Connolly is samen met Trevorrow weer verantwoordelijk voor het script. Het kan toch niet mis gaan?

Waar ging het mis?

In Fallen Kingdom draait het vooral om de overleving van de dinosaurussen. Een vulkaan staat op uitbarsten en dat kan ervoor zorgen dat alle dinosaurussen op het eiland komen te overlijden. Ook het maatschappelijk debat over de dinosaurussen is nog steeds gaande na de gebeurtenissen uit het eerste deel. Echter blijkt dat de goede bedoelingen achter de reddingsoperatie helemaal niet zo goed bedoeld zijn. Sterker nog, de mensheid blijkt niet geleerd te hebben van hun fouten en daar wordt dus nog eens dunnetjes overgedaan in Fallen Kingdom. Het resultaat is dat Fallen Kingdom start met de overleving van de dinosaurussen, maar overgaat naar hoe de mensheid moet overleven.

Bovenstaande klinkt erg wazig en dat komt vooral omdat we spoilers willen vermijden. De film is dan ook in twee gedeeltes opgeknipt, namelijk die van op het eiland en het tweede deel in hartje Amerika. Over beide delen van de film is wel iets te zeggen. Het eerste gedeelte is erg spannend en brengt je weer terug naar waar het begon in 2015. En ook daar zal je misschien wel de meeste emotie ervaren. Het tweede gedeelte gaat een stuk sneller en op momenten zelfs iets te snel. Het verhaal wordt op dat punt ook steeds minder belangrijk en men lijkt ervoor gekozen te hebben om meer actie toe te voegen en het verhaal een minder grote rol te geven. Als kijker krijg je maar weinig sympathie voor de hoofdrolspelers. Waar je in het eerste deel de emotionele reis tussen twee broers nog volgde, volg je in Fallen Kingdom het verhaal tussen twee collega’s die elkaar vooral afzeiken. Je bouwt totaal geen band op met ze en je ergert je vooral aan hen. Ook de liefdesproblemen tussen Claire en Owen is tenenkrommend om onderdeel van te zijn.

Oude bekende en nieuwe gezichten

In 2015 gaven we het compliment nog aan Bryce Dallas Howard dat zij het anderhalf uur wist vol te houden om op hakken te rennen. In Fallen Kingdom heeft zij ervan geleerd en zien we vooral een hele stoere Bryce Dallas Howard die de rol vertolkt van Claire Dearing. Haar scherpte uit het eerste deel heeft zij verloren en daarmee is ook de flair die haar personage had verdwenen. Iemand waarbij dat niet het geval is, is toch wel Chris Pratt die terugkeert als Owen Grady. Sterker nog, Chris Pratt zorgt voor de meest memorabele momenten tijdens de film. De band die zijn personage heeft met de velociraptor Blue is echt schitterend. Uiteraard komen er ook grappige momenten voorbij en dan hoop je maar ook dat ze snel voorbij zijn.

En dan de nieuwe gezichten. Zoals gezegd zijn er twee personages die overbodig zijn en je vooral het bloed onder je nagels vandaan halen. Justice Smith speelt de rol van Franklin, een technische kerel die Claire helpt bij het opkomen voor de dinosaurussen. Anderzijds heb je Danielle Pineda die de rol vertolkt van Zia, de dokter die ook deel uitmaakt van Claire haar volgelingen. Beide zorgen voor slechte momenten door overdreven grappig en sarcastisch te doen. Iets wat deze film gewoon niet nodig heeft. Verder kom je ook maar bijzonder weinig te weten over hen. Ditzelfde is dus ook te zeggen over Isabella Sermon. Zij speelt Maisie Lockwood, de kleindochter van Hammond’s voormalige collega Benjamin Lockwood. Er komt wel een twist op het einde van de film die echt volledig uit het niets komt en weinig toevoegt aan het verhaal.

Waar ging het mis #2?

Fallen Kingdom heeft de nodige actie en spannende momenten. Ook verwijzingen naar eerdere films zijn terug te vinden. Men heeft er wel alles aan gedaan om je in de film te krijgen en dat lukt wel aardig. Toch blijft het gevoel heersen dat het verhaal al vroeg op het begin gewoon overboord gegooid wordt. Erg spijtig, want dat was in het eerste deel toch echt beter. Het is dan ook een raadsel hoe regisseur Bayona tot de keuze is gekomen om zo’n vlak verhaal te verfilmen.

Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.