Recensie: La Ch’tite Famille

Samenvatting
Valentin is een succesvol interieurontwerper en beweert wees te zijn, maar in werkelijkheid wil hij niet meer geassocieerd worden met zijn boerenfamilie. Als zijn familie ineens bij hem op de stoep staat, loopt alles anders dan gepland. La Ch'tite Famille is een Franse komediefilm met een flinke dosis humor. De film is grotendeels erg grappig, soms tot schaterlachen toe. De cast is goed en speelt geloofwaardige rollen; de chemie is erg goed. Zeker een film een die een kans verdient.
7.5

De familie herenigd

Valentin en zijn vrouw zijn samen een succesvol duo in het ontwerpen en verkopen van hippe design meubels. Hij vertelt iedereen dat hij wees is, omdat hij niet langer geassocieerd wilt worden met zijn familie: arbeiders uit het noorden van Frankrijk. Zijn broer Gustave besluit samen met zijn vrouw Louloute en zijn moeder Suzanne bij hem op bezoek te gaan in Parijs. Suzanne wordt tachtig en denkt dat haar zoon (die ze al heel lang niet meer heeft gezien) een verrassingsfeest voor haar heeft georganiseerd. Dat loopt echter anders dan gepland…

Het weerzien tussen het snobistische stel en de rest van de familie is alles behalve blij. Valentin en zijn vrouw proberen hun ongenodigde gasten zo snel mogelijk weer uit het zicht te werken. Echter, als Valentin een ongeluk krijgt verandert alles. Hij heeft geheugenverlies en is weer terug in zijn tienerjaren: de tijd waarin hij nog hecht was met zijn familie, hun onverstaanbare dialect sprak en zijn vrouw nog niet ontmoet had. Het is nog maar de vraag of hij zijn geheugen terug zal krijgen, al is dat iets wat zijn familie liever niet heeft.

Franztolig

La Ch’tite Famille is een franstalige film, maar wel met een bijzonder kantje: de boerenfamilie praat een dialect dat voor andere Fransen niet te verstaan is. Voor de meeste Nederlanders zal het een pot nat zijn, want het verschil in dialect hoor je niet echt. De ondertitels zijn daarop aangepast: in het begin oogt het wat raar dat er zoveel taalfouten in de ondertiteling staan, maar uiteindelijk helpt het wel om de humor, het plot en de situaties beter te begrijpen.

Er zijn een aantal momenten waarop niet-Ch’ti-sprekers proberen het dialect te spreken, en andersom. Het zijn een aantal erg komische scènes waarin het verschil in taalgebruik er erg dik bovenop ligt. Valentin probeert na zijn ongeluk het dialect opnieuw af te leren, terwijl zijn vrouw dat dialect wil leren om zo haar man en zijn familie te kunnen begrijpen. Het zorgt niet alleen voor een aantal hele grappig momenten, maar het maakt de personages ook beter: het maakt ze realistischer en hun relaties oprechter.

Een hechte familie

De acteurs en actrices zijn erg goed gecast. Samen vormen ze een geloofwaardige familie en de chemie is goed. Een klein minpuntje is dat de persoonlijkheden wat inconsistent zijn. Zo veranderen Valentins moeder en vrouw allebei behoorlijk van persoonlijkheid van het een op het andere moment. Zijn vrouw lijkt een vreselijke kreng dat haar hele leven acteert, maar ze blijkt oprecht van haar man te houden. De moeder lijkt niet meer bij vol verstand, maar ze blijkt van het een op het andere moment heel goed te weten hoe de wereld in elkaar steekt. Die omwenteling gebeurt gelukkig vrij vroeg, want ze veranderen van typetjes in echte mensen.

Het verhaal dat La Ch’tite Famille vertelt stelt weinig voor, maar het is wel goed uitgewerkt. Het gaat vooral om de humoristische situaties. Soms is wat subtieler en de andere keer kan er zeker een schaterlach vanaf. De dialogen zijn goed, maar grotendeels niet per se humoristisch. Deze film is vooral erg grappig door de situaties, visuele grappen en de slapstick. Zoals altijd is humor natuurlijk erg persoonlijk en blijft het gokken of de film grappig is of niet. De trailer is redelijk representatief, de film is hoogstens grappiger dan in de trailer.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.