Recensie: LBJ

Samenvatting
LBJ is een solide en steengoede vertolking van een uniek stukje uit de Amerikaanse geschiedenis. JFK kennen we zo'n beetje allemaal, maar wie is LBJ? De opvolger van de 35ste Amerikaanse president wordt met deze film memorabel weergegeven. Woody Harrelson zet weer een prachtrol neer en Rob Reiner doet eer aan als regisseur van deze film. Kortom, een must-see voor mensen die dit onderwerp en het onderwerp rassenscheiding interessant vinden.
9

Wie is Lyndon B. Johnson eigenlijk?

Iedereen kent, of heeft in elk geval weleens gehoord van John F. Kennedy. De bij het volk immens populaire president van Amerika, die in 1961 officieel ingehuldigd werd. Zijn ambtsduur was hem helaas niet lang beschoren, want op 22 november 1963 werd hij vermoord. Wat velen niet weten is dat JFK een rivaal had in de running voor de Democratische kandidaat voor het presidentschap, namelijk Lyndon B. Johnson. Ondanks dat Johnson deze race verloor, verkoos Kennedy hem als running mate waardoor hij later vicepresident is geworden. Hierdoor moest hij na de moord op JFK noodgedwongen ook het presidentschap overnemen.

LBJ is op meerdere fronten goed. Naast het interessante verhaal over deze (voor Nederland althans) vrij onbekende president speelt er een solide cast die het verhaal beregoed uitdraagt en waar Woody Harrelson de kroon spant. Harrelson heeft al meerdere keren bewezen een ware kameleon te zijn op het gebied van acteren. Een griezelige en agressieve crimineel in Seven Psychopats? Geen probleem! Een travestiet in Anger Management? Kom maar op! Een corrupte agent in True Detective? Zetten we neer. Kortom, het hele spectrum kan hij aan en ook in LBJ stelt zijn vertolking niet teleur. Hij geeft een prachtige weergave van hoe bijzonder politicus Lyndon B. Johnson was, hoe goed hij zijn weg wist binnen het Amerikaanse politieke landschap, maar ook hoe hij als man en als mens was. Naast hem is ook Jeffrey Donovan opvallend in zijn rol als John F. Kennedy en  Michael Stahl-David als Bobby Kennedy.

Naast topcast ook een goeie regisseur

In de jaren zestig, toen Kennedy vermoord werd, speelde de rassenscheiding nog altijd een grote rol in Amerika, en zeker in de zuidelijke staten. Wat veel mensen misschien niet weten is dat het Johnson in de resterende anderhalf jaar ambtstermijn nog is gelukt om de omstreden maar zeer positieve Civil Rights Act of 1964 in te laten treden, waardoor er officieel een einde kwam aan de rassenscheiding. Naast deze geweldige prestaties heeft hij ook nog andere sociale wetgevingen (onder de naam Great Society) doorgezet, waaronder Medicare.

Niet alleen de cast heeft hier een steengoede film neergezet. Ook regisseur Rob Reiner mag zeker niet ontbreken in de lof. Met films als A Few Good Men en The Bucket List heeft hij zichzelf al aardig neergezet als regisseur en LBJ past hierin prima in het rijtje. De beelden zijn goed geschoten; de film zit qua spanningsboog goed in elkaar. Wat ook enorm bijdraagt aan de sfeer is dat de filmbeelden worden afgewisseld met werkelijke beelden uit die tijd, waardoor dit stukje geschiedenis weer helemaal opleeft. Het schokkende gedeelte van de moord is hier een mooi voorbeeld van.

Teleurstellende extra’s

Op de BluRay staat als extra alleen een Behind the Scenes en die viel jammer genoeg nogal tegen. Hij was ‘maar’ twaalf minuten, had geen ondertiteling (wat problematisch kan zijn voor mensen die niet heel goed zijn in (Amerikaans) Engels en het ging eigenlijk meer over de persoon LBJ dan wat ze op technisch vlak hebben gedaan met het filmen. Het had hier bijvoorbeeld ook interessant kunnen zijn geweest om te laten zien hoe ze de grime hebben gedaan bij Woody Harrelson, of meer uitleg over hoe ze technisch gezien zoveel mogelijk hebben geprobeerd de realiteit na te bootsen. Dit ontbreekt echter, dus deze Behind the Screnes kun je in principe overslaan.

Escape At Dannemora - Seizoen 1 (DVD)
Escape At Dannemora - Seizoen 1 (DVD)
Score 4.0 van 5 sterren.
€20,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.