Recensie: Little Women

Samenvatting
Little woman is een film uit 2019 die gaat over 4 zussen met een bijzonder verhaal. Ze kunnen schrijven, schilderen, acteren en ze zijn muzikaal. De vier zusjes March hebben een hectische en hechte zussenband. De creatievelingen vinden tijdens de film hun eigen weg in de liefde en het leven, maar dat is nog niet zo makkelijk. De samenleving wil dat ze trouwen, kinderen krijgen en in het huishouden gaan werken. Jo March, de schrijfster van het viertal, is dat niet van plan. Als enige van haar zussen jaagt ze haar ware dromen na.
6.5

De regisseur

Greta Celeste Gerwig, geboren op 4 augustus 1983, is een Amerikaanse actrice, scenarioschrijver en filmregisseur. Ze speelde in films van onder andere Joe Swanberg en Woody Allen. Sinds 2010 heeft ze ook vaak samengewerkt met haar partner Noah Baumbach. Voor haar rol in Frances Ha uit 2012 werd ze genomineerd voor een Golden Globe-award. Als regisseur heeft ze twee films uitgebracht: Lady Bird in 2017 en, uiteraard, Little Women in 2019. In beide films speelde Saoirse Ronan en beide films werden genomineerd voor een Academy Award voor Beste Film.

Het verhaal

Het verhaal van Little Women is al oud en in Nederland beter bekend als ‘Onder moeders vleugels’. Het is een verfilming van de klassieke, negentiende-eeuwse roman van de Amerikaanse auteur Louisa May Alcott. Het gaat over de vier zussen Jo, Meg, Beth en Amy March, die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en afwezigheid van hun vader werken aan hun creatieve talenten.

De familie March heeft het niet breed, maar lijdt toch een gelukkig leven. Marmee March, moeder van de vier, probeert de armere gezinnen te onderhouden en zorgt voor haar dochters. Op jonge leeftijd maken de meisjes kennis met hun buurjongen, Laurie, die op dat moment zestien is. Hij is wees en woont bij zijn opa. Algauw zijn de vijf beste vrienden, maar wat ze niet weten is dat Laurie stiekem gevoelens krijgt voor Jo.

Het plot

In november is er nieuws. Vader March is ziek. Marmee wordt verzocht om naar het Grand Hospital in Washington te komen. Er is alleen één probleem: ze hebben niet genoeg geld om de reis te kunnen bekostigen. Gelukkig helpt de rijke tante March hen uit de brand. Meneer Brooke, Lauries leraar, biedt aan om samen met Marmee de reis te maken. Omdat Jo ook mee wil betalen, knipt ze haar haar af en verkoopt het voor 25 dollar.

De meisjes nemen, nu moeder weg is, de taak op zich om te zorgen voor de arme gezinnen die moeder normaal onderhoudt. Dat gaat allemaal z’n gangetje, totdat Beth op een dag huilend thuiskomt. De baby van een gezin is gestorven aan roodvonk en de andere kinderen hebben het ook. Omdat het een besmettelijke ziekte is, krijgt Beth ook roodvonk. Als moeder March naar huis komt, is de oorlog voorbij. Meneer March komt ook thuis en wordt herenigd met zijn gezin. Uiteindelijk sterft Beth; een enorme klap voor het gezin. Vanaf dat punt verandert de manier waarop ze tegen de wereld aankijken en deze gebeurtenis vormt de inspiratie voor Jo om een boek te schrijven over hun eigen leventje.

 

De opbouw

In het begin van de film zien we dat Jo het huis in Concord (Massachusetts) al verlaten heeft en verruild heeft voor New York. Ze gaat naar een redacteur met een van haar verhalen. Deze besluit hij te publiceren, als ze het maar laat eindigen in een huwelijk of met de dood. Anders heeft de vrouw geen karakter, het verhaal geen einde en de samenleving geen leuk boek. Daar is ze het eigenlijk niet mee eens, maar ze stemt in en wordt middelmatig betaald voor haar werk. Dit is uiteindelijk de clou van het verhaal; het boek dat Jo March uiteindelijk uitbrengt vertelt het verhaal van haarzelf en de drie zussen.

De film is een gezellig kostuumdrama waarin Jo March de hoofdrol domineert. Haar leven staat centraal en wordt niet chronologisch vertelt. Stukken van toen en nu wisselen elkaar af en dat maakt het in het begin wat lastig te volgen. Wat ook niet helpt is dat er veel bijzaken zijn, die soms het verhaal even overnemen in plaats van versterken. Zo lijkt het alsof er niet één grote, rode draad is, maar wel honderd kleine. Tot slot voelt het wat nep. Ondanks dat het decor en de kleding – en vooral het spel – er perfect uitziet, voelt het af en toe wat overdreven. Dit komt door de emoties en dialogen en vooral de snelheid van de gebeurtenissen. Het ene moment is het de perfecte kerst en een dag erna de perfecte ruzie.

Eindoordeel

Al met al is Little Women wel een ontzettend leuke film. Filmtechnisch valt er van alles op aan te merken, maar het verhaal is goed doordacht. Je moet er even inkomen, maar dan is het goed te volgen. Tegen het eind ging het wat snel; gebeurtenissen uit eerdere stukken in de film komen allemaal samen tegen het eind. De opbouw er naartoe is te langdradig. Het is de perfecte, hersenloze vermaakfilm, maar kan ook snel als saai beschouwd worden. Toch heeft de film de juiste humor, intriges en natuurlijk een mooie boodschap om aan vast te houden: laat niemand je vertellen wat je moet doen, maar volg je dromen.

Little Women (DVD) (2019)
Little Women (DVD) (2019)
Gebaseerd op het beroemde gelijknamige boek van Louisa May Alcott
Score 4.6 van 5 sterren.
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Wat is jouw mening?

0 0

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.