Recensie: Logan

Summary
Door de gewelddadige scènes en de keuze om minder actie en meer verhaal te doen, is Logan een zeer aangename film geworden. Ook de keuze om een ander pad in te slaan met de Old Man Logan-verhaallijn van schrijver Mark Millar pakt positief uit. Hugh Jackman vertolkt de rol van Wolverine/Logan uitstekend en het mag gezegd worden dat dit zijn beste vertolking is van het personage. Ook Patrick Stewart weet zijn rol van Charles Xavier goed neer te zetten. Toch is het jammer dat zijn verhaallijn veel gaten heeft waar geen duidelijk antwoord op komt. Dafne Keen is de grote verrassing. Hopelijk gaat James Margold met haar aan de slag gaat voor eventuele toekomstige spin-offs van de X-Men-reeks. Tel daar ook nog eens bij op dat de extra Making Logan nog meer inzicht geeft in deze film. Ben je fan van het X-Men-universum en meerderjarig, dan zal je enorm genieten van Logan.
8

Er zijn al heel wat films gemaakt rondom X-Men. Er is ook een spin-off serie, genaamd Legion, verschenen op de Amerikaanse zender FOX. Deze wordt ook in Nederland uitgezonden op donderdagavond. Ook zijn er ook nog twee spin-off films gemaakt met beide keren Wolverine in de hoofdrol. Daar komt nu een derde deel bij. Logan is de laatste spin-off als het gaat om Wolverine.

De regie van Logan ligt in handen van James Mangold. Hij is zeker geen onbekende van dit project: hij regisseerde ook het vorige deel, The Wolverine. Voor Logan neemt hij die rol dus weer op zich. Echt makkelijk is dat niet geweest. Het verhaal was nog niet geschreven en men wist ook niet welke kant het op zou gaan. Ook zou dit het laatste deel moeten worden met Hugh Jackman als Wolverine/Logan. Jackman heeft overigens wat moeten inleveren op zijn salaris, de film heeft namelijk ‘gewelddadig’ als kijkwijzer gekregen – wat ongewoon is voor de films van X-Men. Oudgediende Patrick Stewart keert terug als Charles Xavier.

© 20th Century Fox

© 20th Century Fox

Logan neemt ons mee naar de toekomst. Logan is flink verouderd en lijkt ziek te zijn. De wereld is ogenschijnlijk nagenoeg vrij van mutanten en zodoende lijken de X-Men ook niet meer te bestaan. Op Logan na. Hij probeert te overleven door mensen rond te rijden in een limousine. Daarnaast zorgt hij voor Charles Xavier, die is doorgedraaid. Hij heeft heftige aanvallen en moet medicijnen slikken. Hij is daarmee een gevaar voor de samenleving geworden. Op een dag ontmoet Logan ineens een vreemde vrouw die zijn hulp nodig heeft. Zij lijkt zich te ontfermen over een meisje dat een mutant is en veel overeenkomsten toont met Logan. Ze worden al snel achterna gezeten door het bedrijf Transigen, dat bezig is met illegale experimenten. Daaronder valt ook het klein meisje, Laura.

Zoals eerder aangegeven wordt de rol van Logan vertolkt door Hugh Jackman. Waar hij in voorgaande films juist de komiek uithing, is hij nu de meest serieuze van het stel. Hij is inmiddels al wat jaartjes ouder en zwaar aan de drank. Omdat de film nu bestempeld is als gewelddadig, wordt zijn rol ook gelijk een stuk interessanter. Toch is niet alleen de acteerprestatie van Hugh Jackman erop vooruitgegaan in dit universum van X-Men. Ook Charles Xavier, gespeeld door Patrick Stewart, is een bijzondere rol nu. Stewart weet naast een geniale Xavier ook een doorgedraaide Xavier neer te zetten. Je begint zelfs medelijden te krijgen en je vraagt je af wat er nu precies met hem aan de hand is. Hier komt echter geen duidelijk antwoord op. Je weet enkel dat er iets heeft plaatsgevonden en dat daar de X-Men bij betrokken waren, en daar houdt het dan mee op. De indrukwekkendste rol is die van Laura, gespeeld door Dafne Keen. Het is haar eerste grote rol en daar is niets van te merken. Ze zegt niet veel gedurende de film: pas op het einde wordt ze spraakzaam. Toch weten zij en Hugh Jackman elkaar te versterken. De manier waarop Dafne Keen haar rol oppakt is erg knap. Zeker gezien het feit dat haar personage het nodige bloed vergiet in de film.

logan_56031859_st_3_s-lowLogan is anders dan de voorgaande films. Was er toen al bloed te zien? Uiteraard, maar nooit zo heftig als nu. In Logan worden flink wat liters bloed vergoten en vliegen de hoofden in het rond. Hiermee is het zeker geen film voor jongere kijkers. Dit heeft als gevolg dat de film dus een heel ander publiek aanspreekt en de minderjarige fans verwaarloost. Tegelijkertijd weet de film zich daarmee wel te onderscheiden van de vorige films. Je zou kunnen denken dat men ook gekeken heeft naar de Marvel-producties op Netflix. Logan is namelijk te vergelijken met deze producties. Het verhaal heeft een hele andere insteek gekregen. Zij volgen deels het verhaal van de Old Man Logan-comics van schrijver Mark Millar. Een verouderde Logan betekent ook dat de actie minder snel gaat dan voorheen. Zodoende wordt er meer focus gelegd op het verhaal. Een verhaal dat goed in elkaar zit, maar toch de nodige vragen oproept bij de kijker. Charles Xavier blijft een groot raadsel en ook wat er is gebeurd met de X-Men. Toch weet men wel het verhaal rond Logan met deze film perfect af te sluiten.

De studio heeft ook de nodige aandacht besteed aan de extra’s op de blu-ray-versie van Logan. Allereerst zijn daar de verwijderde scènes. In zeven minuten krijg je een aantal scènes voor je kiezen die de film niet gehaald hebben. Ook is er audiocommentaar aanwezig bij de film. Maar misschien wel het meest indrukwekkende is Making Logan. Waar deze extra maar maximaal een half uur duurt in andere films, duurt deze feature iets meer dan 76 minuten. Er wordt hier gekeken naar hoe het verhaal is ontstaan, hoe de locaties zijn gekozen en waarom het zo goed klikt tussen alle acteurs.

Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.