Recensie: mother!

Summary
mother! is een zeer mooi gemaakte film met sterk acteerwerk. Het plot zet je aan tot nadenken, mits je doorhebt hoe alles in de film metaforisch is of een verwijzing is naar iets anders. De gemiddelde filmkijker zal zich vooral afvragen waar hij in vredesnaam naar heeft zitten kijken, maar toch blijft de film zeker wel hangen door zijn apartheid. De extra's zijn een zeer goede toevoeging en daaruit blijkt nog eens extra met hoeveel passie de makers de film hebben gemaakt.
7

Alsmaar vreemder en vreemder

Het rustige, teruggetrokken bestaan van een jong stel wordt verstoord door de komst van ongenode gasten. Zij probeert uit alle macht haar huis weer voor zichzelf te krijgen, terwijl hij het niet vindt kunnen om de gasten weg te sturen. De vreemde situatie zet hun relatie behoorlijk onder druk. Hij laat haar op cruciale momenten in de steek en zij krijgt de situatie niet meer in de hand. Het gaat van kwaad tot erger…

In het begin voelt alles heel normaal aan, maar als snel blijken sommige dingen anders dan gewoon. Dat neemt steeds meer toe, wat uiteindelijk eindigt met een heftige climax. Zonder teveel weg te geven van de film, kun je zeker stellen dat het lang niet voor iedereen weggelegd is. De vervreemdende, ongemakkelijke sfeer houden je wel geïntrigeerd, maar uiteindelijk zal de gemiddelde filmkijker vooral denken: waar heb ik vredesnaam naar zitten kijken?

Stof tot nadenken

De film probeert je als kijker ergens voor te waarschuwen en eigenlijk alles wat je ziet is een metafoor. Het zou de film verpesten door nu te schrijven wat precies de betekenis is, maar mocht je dat zelf niet uit de film halen, dan is het zeker raadzaam om nog even wat meer informatie te lezen op het internet. Hoewel mother! zelf niet een ontzettende rollercoaster is zoals de meeste films tegenwoordig, blijft het zeker een tijdje hangen omdat het zo’n ongewone film is. mother! zet je niet zozeer op voor een ontspannen filmavondje, al is de film ook niet zo ontoegankelijk dat je het beter kan mijden.

Zware last op de schouders

Het is duidelijk te zien dat mother! een met passie gemaakte film is, waarin regisseur Darren Aronofsky zijn ziel en zaligheid heeft gestopt, maar uiteindelijk komt het allemaal neer op Jennifer Lawrence. De camera is namelijk twee uur lang gericht op haar gezicht of kijkt over haar schouder mee. Dat betekent dat Lawrence de film moet dragen, wat ze uiteindelijk prima doet. Haar rol is overtuigend en de paniek die ze voelt komt goed over. De machteloosheid die ze voelt (omdat er mensen in haar huis zijn niet die niet meer weg willen), maken je als kijker verontrust en ongemakkelijk tegelijk.

Er is meer!

Naast de film zelf is er ook een zeer uitgebreide making-of op de dvd te vinden. Doorgaans is dat vooral een lofzang van de makers over elkaar, maar dit keer is de half uur durende making-of zeker interessant om te zien. Het is bijna een samenvatting van de film, maar dan vanuit allerlei verschillende hoeken gefilmd. Je ziet de regisseur, de cameramannen en andere crewleden in beeld, druk in de weer om de film perfect te krijgen.

Er is ook nog een zes minuten lange special waarin de verantwoordelijke voor de make-up aan het woord is. Het is erg tof om te zien hoe ze bepaalde effecten hebben bereikt met bijzondere technieken. De extra’s zijn écht van toegevoegde waarde en het is duidelijk te zien dat de makers ook daar veel moeite in hebben gestopt. Het hele filmproces is gefilmd, wat betekent dat ze niet achteraf wat beelden bij elkaar hebben geraapt om iets van een making-of in elkaar te flansen.

Perp The Wizards - Enhanced Edition, PS4, PlayStation 4, E (Iedereen), Virtual Reality (VR)-headset nodig
Perp The Wizards - Enhanced Edition, PS4, PlayStation 4, E (Iedereen), Virtual Reality (VR)-headset nodig
Score 0.0 van 5 sterren.
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.