Recensie: Mr. Robot – Seizoen 1

Samenvatting
Mr. Robot confronteert de kijker met de slechte gang van zaken in de maatschappij, de social media en grote multinationals die steeds meer macht krijgen. Hackersgroepen gaan tot het uiterste om hier iets aan te doen en gemene zakenmannen gaan tot het uiterste om hoger op de ladder te komen. Rami Malek, Christian Slater en Martin Wallström zetten alle drie een uitstekende prestatie neer die verschillende emoties oproepen. Seizoen twee start over twee maanden, wat genoeg tijd geeft om het eerste seizoen uitvoerig te bekijken!
7.5

De Amerikaanse serie Mr. Robot is een psychologische thriller die ingaat op het controlerende en verstikkende aspect van de maatschappij. Hackersgroep FSociety wil hier iets aan doen door een van ’s werelds grootste conglomeraat onderuit te halen. Een van de leden van FSociety is Elliot Alderson. Overdag werkt hij als programmeur voor een internetbeveiligingsbedrijf, maar ’s nachts hackt Elliot alles en iedereen waar hij mee in contact komt. In het begin zijn zijn beweegreden om het goede te doen, maar wanneer hij benadert wordt door de mysterieuze leider van FSociety begint zijn geweten op te spelen. Hoe verder Elliot in het plan van de hackersgroep wordt gezogen, hoe meer hij mentaal gezien verder van wal raakt. Moet Elliot de kans nemen om de CEO’s van grote multinationals die de wereld naar hun hand zetten, te stoppen?

De bedenker van de serie is Sam Esmail die bovendien meerdere afleveringen heeft geschreven en geregisseerd. Esmail is een vrij nieuwe naam, maar dat is niet te merken wanneer je Mr. Robot kijkt. De serie zit goed in elkaar, mede door de acteerprestaties van Rami Malek. Malek speelt Elliot Alderson, de protagonist. Zijn gedachtegangen geven het karakter een extra dimensie en zo leren we hem nog beter kennen. Elliot is een verwarde jongen die verslaafd is aan hacken, tegen zichzelf praat, sociaal gezien niet helemaal mee kan, paranoïde gevoelens heeft en daarnaast ook nog eens morfine gebruikt. Genoeg redenen waarom Elliot bij psycholoog Krista langs gaat. Maleks tegenspeler is Christian Slater, die in de rol kruipt van de mysterieuze Mr. Robot. Hij benadert Elliot om voor zijn hackersgroep FSociety te komen werken, maar het blijft lang onduidelijk wie hij daadwerkelijk is en wat hij van Elliot wil. De belangrijkste bijrollen zijn voor Carly Chaikin als medehacker Darlene, Portia Doubleday als Elliots jeugdvriendin Angela – die overigens ook bij hetzelfde bedrijf werkt – en Martin Wallström. Laatstgenoemde speelt de gevaarlijk Zweedse zakenman Tyrell Wellick, wiens bedrijf wordt beveiligd door het bedrijf waar Elliot en Angela werken. Wellick lijkt in het begin zeer charismatisch en intrigerend, maar naarmate je meer van hem ziet veranderd hij in een egocentrische man met een heel duidelijk doel.

mr robot elliot

Elliot en Angela werken bij het internetbeveiligingsbedrijf AllSafe met E Corp als grootste klant. E Corp heeft de hele maatschappij in haar macht en daarom noemt Elliot het ook wel Evil Corp. Het is een multinational die om zeep moet worden geholpen. FSociety wordt daarin bijgestaan door een hele mysterieuze hackersgroep genaamd Dark Army. Deze groep heeft zo ook zijn eigen plannen, maar de gedachte hierachter is vaag. Om onduidelijke redenen wordt Angela bij hun plan betrokken wat haar op de proef stelt. Aan het hoofd van E Corp staat Terry Colby die al snel een schandaal in de schoenen krijgt geschoven. Tyrell Wellick hoopt hem op te volgen wat voor meerdere spannende momenten zorgt. Samen met zijn vrouw smeedt hij in zijn Zweedse taal plannetjes, wat duidelijk maakt wat voor een duister karakter Wellick eigenlijk heeft.

De serie zet je wel degelijk aan het denken. Wie is nou eigenlijk goed en wie is fout en heeft social media te veel macht? Hacken om de wereld te veranderen kan een goede methode zijn, maar is de manier die gebruikt wordt de goede? Ook Elliot heeft zo zijn twijfels, maar wordt toch verder gezogen in het web van Mr. Robot. Elliot probeerde met zijn hackerspraktijken in eerste instantie mensen te helpen, wat hem ook voor persoonlijke uitdagingen zet. De opdrachten die Elliot krijgt zijn stuk voor stuk interessant, er wordt dan ook veel technisch jargon gebruikt. Mocht je daar nou onbekend mee zijn, geen nood. Zelfs zonder kennis van bijvoorbeeld DDoS en .dat bestanden is de serie goed te volgen. Een kritiek punt is wel dat de serie te persoonlijk wordt. In het begin ga je ervan uit dat de hackersgroep werkt vanuit het doel om de wereld te verbeteren. Echter komen er te veel persoonlijke zaken bij kijken, waardoor het echtelijke doel een beetje uit het zicht verdwijnt. Al is dit wel ten gunste van het psychische aspect van de serie. Tot welk uiterste gaat men om een doel te bereiken?

mr robot tyrell wellick

De serie kent zowel een sterk intro als een sterk einde, wat ruimte overlaat voor een volgend seizoen – die er overigens ook komt. Het einde laat een tal van vragen open, met als belangrijkste: En nu? Alles wat tussen het intro en het einde zit, zit ook sterk in elkaar. De drie belangrijkste mannelijke personages leveren een belangrijk aandeel om dit te bereiken. De serie loopt precies zoals je zou verwachten en wordt overal zeer goed ontvangen. De serie zit goed in elkaar met acteurs die hun karakters goed weten neer te zetten. Er is niks aan te merken op het camerawerk of de muziek op de achtergrond, de serie zet je bovendien aan het denken over de dagelijkse gang van zaken in de maatschappij. De DVD heeft naast een paar verwijderde scènes, bloopers en een making-of niet veel te bieden aan extra’s. Het is echter wel een mooie toevoeging aan de DVD kast!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.