Recensie: Night School

Samenvatting
Night School is een zeer matige komedie met her en der een leuke grap, maar het is voornamelijk een niet verrassende, clichématige, inspiratieloze film zonder duidelijke richting. De film gaat alle kanten op en het gegeven van de avondschool wordt amper benut: de volwassenen die allemaal hebben gefaald in het leven spelen slechts een bijrol, want het draait voornamelijk om Kevin Hart als Teddy en zijn persoonlijke omstandigheden. Als je er niet te veel van verwacht is het een prima tussendoortje, maar als je echt verrast wil worden en wil lachen, kun je beter even verder zoeken naar een andere film.
5

Terug de schoolbanken in

Teddy leidt een goed leven: hij heeft een luxe appartement, een dure auto en een mooie vrouw uit een welgesteld milieu. Toch is zijn rijkdom niet zo groot als het lijkt, want in werkelijkheid heeft hij eigenlijk geen nagel om aan zijn kont te krabben. Als dan ook nog eens zijn barbecue-speciaalzaak tot op de grond afbrandt, moet hoe hij haastig een nieuwe baan hebben. Zijn goede vriend kan hem een plek aanbieden bij hem op kantoor, maar dan heeft hij wel zijn diploma nodig. Als voortijdig schoolverlater heeft hij dat niet, dus er zit nog maar één ding op: avondschool.

Eigenlijk wel Teddy geen enkele moeite doen voor zijn diploma, maar er zit weinig anders op. Zijn rivaal van vroeger blijkt nu de directeur te zijn en met de lerares van de avondschool heeft hij kort daarvoor een aanvaring gehad. Hij belandt in een klas met andere vroegtijdige schoolverlaters. Elk hebben ze zo hun eigen reden om op latere leeftijd nog terug te keren naar de schoolbanken, maar toch vormen ze samen uiteindelijk een team dat zichzelf meerdere keren behoorlijk in de nesten werkt.

Zes schrijvers, een rommelig script

Night School is geregisseerd door Malcolm D. Lee, die onder andere verantwoordelijk was voor de films Girls Trip en Scary Movie 5; niet een heel indrukwekkend curriculum vitae. Ook met zijn nieuwste film gooit hij geen hoge ogen, want het is een doorsnee, inspiratieloze komedie met grappen die je al van mijlenver ziet aankomen. Of dat nou ligt aan de regisseur of aan een van de zes scriptschrijvers is natuurlijk de vraag, maar het is een ratjetoe waar nauwelijks om valt te lachen. Het feit dat deze types op een avondschool zitten wordt amper benut: het gaat voornamelijk om Teddy en zijn persoonlijke leven.

Het is jammer dat er zes mensen hebben meegeschreven aan het script en dat het resultaat dan zo tegenvalt. Je zou denken dat al deze mensen samen een sterk script zouden kunnen schrijven met een hoge grapdichtheid, maar het lijkt er sterk op dat iedereen zijn eigen ideetjes aan het verhaal heeft toegevoegd en dat ze er samen niet in zijn geslaagd om er een goed geheel van te maken. Ook klopt de film op veel vlakken niet en is er soms gewoon een knip naar de volgende scène als de schrijvers de personages niet meer uit een bepaalde situatie weten te redden.

Kevin Hart als Kevin Hart

De hoofdrol wordt gespeeld door Kevin Hart, die zoals gewoonlijk behoorlijk loopt te schreeuwen. Zijn hoge stem is vaak onderdeel van de grap, maar dat geintje kennen we inmiddels wel. Alhoewel hij niet per se vervelend is in zijn rol als Teddy, is het weinig bijzonders – je hebt voornamelijk het gevoel dat je naar Kevin Hart zit te kijken, zoals gewoonlijk eigenlijk. Naast hem is ook zijn tegenspeelster Tiffany Haddish als docent Carrie een luidruchtige, goedgebekte en temperamentvolle vrouw. De scènes waarin ook zij losgaat verandert de film in geschreeuw tegen geschreeuw.

Taran Killam speelt de rol van directeur en doet dat op een leuke manier. Hij is enerzijds een sneu figuur, maar heeft zijn scholieren wel in bedwang. Het is wel jammer dat de vijandigheid tussen hem en Teddy niet zo goed is uitgewerkt: hij speelt slechts een troef om zijn vroegere rivaal te wreken en doet dat ook nog eens veel te laat. Het gevolg van die actie is ongeloofwaardig en een geforceerd “alles lijkt goed te gaan, maar dan gaat toch alles mis”-moment. Misplaatst en overbodig. De toevoeging van onder anderen Rob Riggle, Mary Lynn Rajskub en Anne Winters als studenten wordt amper benut.

Night School
Night School
Score 5.0 van 5 sterren.
Mogelijk niet beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.