Recensie: Night Stalker: The Hunt For a Serial Killer

Summary
Night Stalker: The Hunt For a Serial Killer is een interessante documentaire over een seriemoordenaar die in één jaar tijd veertien dodelijke slachtoffers maakt. In deze documentaire wordt gesproken met de nabestaande, maar ook de politieagenten die jacht maken op dit monster. Wees wel gewaarschuwd, de documentaire is behoorlijk grafisch met daadwerkelijke politiefoto's waarbij de details goed in beeld gebracht worden. Kan je daar tegen? Dan zal je vier afleveringen geboeid zitten kijken.
8

Night Stalker: The Hunt For a Serial Killer

Juni 1984, een moord wordt gepleegd op een oudere vrouw. De dader is op dat moment spoorloos. Het is het eerste slachtoffer van een seriemoordenaar die in 1985 nog harder gaat toeslaan. Het is 17 maart 1985 en het beest is ontketend. Op één avond worden er twee jonge vrouwen vermoord en de derde weet het te overleven. Het is het begin van een reeks moorden die pas zullen eindigen op 24 augustus datzelfde jaar. Bijna een week later en de dader is gepakt, de dan 25 jarige Richard Ramirez wordt opgepakt voor veertien moorden. Daarmee komt een eind aan de zogenoemde Night Stalker die achttien keer heeft geprobeerd om toe te slaan waarbij veertien slachtoffers zijn gevallen. Over deze moorden gaat de documentaire Night Stalker: The Hunt For a Serial Killer.

Netflix staat er om bekend dat zij geregeld interessante documentaires online hebben staan over bekende moordzaken. Night Stalker: The Hunt For a Serial Killer is de meest recente en wordt geregisseerd door James Carroll en Tiller Russell. Beide heren hebben in het verleden meerdere documentaires gemaakt. Russell kreeg zelfs een aantal nominaties voor zijn documentaire The Seven Five, over de meest corrupte agent van New York City in de jaren 80. Voor Night Stalker: The Hunt For a Serial Killer trekken ze alles uit de kast om een duidelijk beeld te scheppen over wat voor terreur Ramirez heeft aangericht in die tijd.

Night Stalker: The Hunt For a Serial Killer

Richard Ramirez

Richard Ramirez groeit op in een turbulente tijd waarin hij negatief beïnvloed wordt door zijn oudere neef. Hij groeit op met horrorverhalen over de Vietnamoorlog waar zijn neef aan heeft deelgenomen. Uiteindelijk loopt het allemaal uit de hand wanneer hij aanwezig is bij een fatale schietpartij waarbij zijn neef zijn vrouw vermoordt. Hij trekt in bij zijn zus en haar man, die de neiging heeft om geregeld zijn geslachtsdeel te laten zien aan mensen en daar ook Richard mee naartoe neemt. Het is vanaf dat moment dat hij een fascinatie ontdekt voor Satan en besluit om school te verlaten en permanent in Californië te gaan wonen op 22-jarige leeftijd.

Zijn eerste moord pleegt hij op 10 april 1984 waar hij een jong meisje verkracht, vermoordt en ophangt aan een buis van het hotel waar hij dan verblijft. Vanaf dat moment is er geen houden meer aan en zal hij anderhalf jaar lang de gemoederen bezighouden in delen van Californië, maar voornamelijk Los Angeles.

Night Stalker: The Hunt For a Serial Killer Richard Ramirez

Getuigen aan het woord

Voor de documentaire heeft men ervoor gekozen om het ware verhaal op twee manieren te belichten. Zo zijn veel van de moorden grotendeels nagespeeld, maar het belangrijkste is dat de makers vooral gekozen hebben om de getuigen aan het woord te laten. De agenten die op de zaak gezet zijn vertellen je precies hoe zij bij de zaak gekomen zijn. Een van de agenten was nog maar net toegelaten tot Moordzaken toen hij de zaak op zijn bureau kreeg. Als kijker word je ook meegenomen in hoeverre deze zaak invloed gehad heeft op het privéleven van de agenten. De agenten nemen je stap voor stap mee in wat zij allemaal geprobeerd hebben om deze zaak op te lossen.

Niet alleen de agenten, maar ook een aantal overlevende en familieleden van de slachtoffers komt aan het woord. Vooral de gesprekken met de nabestaanden zijn best heftig. Zij geven een duidelijk beeld van hoe hun vaders/moeders/oma’s/zussen waren en wat zij betekenden voor de samenleving. Ook de details die zij beschrijven over hoe zij hun geliefden vonden zijn gruwelijk om aan te horen.

Night Stalker: The Hunt For a Serial Killer Carrillo

Soms iets te grafisch

En de details die zij beschrijven worden ook daadwerkelijk getoond. Voor de documentaire wordt gebruik gemaakt van de daadwerkelijke politiefoto’s. Daar wordt niets geschuwd, want ook de gefotografeerde lichamen worden getoond. Om het iets minder gruwelijk te maken zijn de hoofden grotendeels afgeplakt. Desondanks zijn deze foto’s zeer heftig om naar te kijken omdat alle gruwelijkheden in beeld komen. Het bed wat onder het bloed zit, maar ook alle kleine details zoals een schotwond. Je moet als kijker daarom ook sterk in je schoenen staan om dit te kunnen kijken. Wanneer je twee afleveringen alleen maar deze gruwelijkheden ziet kan het wel eens voorkomen dat je er zelf naar van begint te worden.

Deze gruwelijke foto’s laten wel duidelijk zien dat er een beest heeft huisgehouden. Daardoor krijg je een beter beeld van hoe erg Los Angeles geterroriseerd werd. Wat deze documentaire zo goed maakt is dat er echt een logische volgorde in zit. Je werkt het in vier afleveringen goed af naar de uiteindelijke arrestatie van de dader. Er wordt op het begin al niets gezegd over de identiteit van de uiteindelijke dader. Ondanks dat deze documentaire best grafisch is, is het er wel één die je graag ziet op Netflix.

Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.