Recensie: No Time To Die

Samenvatting
In No Time To Die moet James Bond niet alleen zijn verleden, maar ook het verleden van Madeleine Swann onder ogen komen. In deze 25e James Bond-film weet de regisseur, Cary Joji Fukunaga, de juiste balans te vinden tussen actie en verhaal. Het heeft de bekende elementen die we gewend zijn van een James Bond-film. No Time To Die is misschien wel de beste James Bond-film waarin Daniel Craig heeft geschitterd als James Bond.
9

No Time To Die

No Time To Die is alweer de 25e James Bond-film en de vijfde met Daniel Craig in de hoofdrol. Het is ook de laatste keer dat Daniel Craig schittert in de rol als 007. No Time To Die moet daarmee het slotstuk worden van een saga die begon bij Casino Royale. Het heeft overigens wel even mogen duren, namelijk zo’n vijf jaar. In 2016 is de studio begonnen aan de ontwikkeling van Bond 25. Sam Mendes besloot niet terug te keren na Skyfall en Spectre, dus was het tijd voor Danny Boyle om op te treden als regisseur. Echter kon Boyle het niet eens worden over het script en dus vertrok hij om plek te maken voor regisseur Cary Joji Fukunaga.

Onder leiding van Fukunaga is het script nog meerdere keren aangepast tot het in april 2019 eindelijk goed was. In 2019 werd toen eindelijk begonnen met het filmen van wat later No Time To Die zou gaan heten. In oktober van datzelfde jaar was het filmen klaar en was het wachten tot april 2020. Helaas kwam daar toen corona om de hoek kijken en werd de film uitgesteld tot uiteindelijk eind september dit jaar.

No Time To Die Aston Martin

Cary Joji Fukunaga

Regisseur Cary Joji Fukunaga timmert inmiddels al wat jaartjes aan de weg en heeft de nodige ervaring in Hollywood. In 2014 won hij zelfs een Emmy-award voor de regie van de serie True Detective. Tussen 2018 en 2020 was hij ook nog betrokken bij de televisieserie The Alienist. Op filmgebied gooide hij hoge ogen met de film Beast of No Nation. Deze film kreeg vele nominaties en wist er ook een flink aantal te verzilveren. Daarnaast schreef hij ook mee met het script van It.

Nu mag hij zich bewijzen met No Time To Die, misschien wel zijn eerste grote film in Hollywood. Kan hij in de voetstappen treden van Sam Mendes die zichzelf bewees met de eerdere James Bond-films?

No Time To Die

Direct vervolg

No Time To Die is een direct vervolg op Spectre uit 2015. De film opent met de jeugd van Madeleine Swann en gaat verder waar zij samen met James Bond geniet van zijn pensioen. Bond mag dan misschien wel genieten van zijn pensioen, maar echt rust krijgt hij niet als hij aangevallen wordt door de organisatie SPECTRE. Als blijkt dat een leven met hem niet mogelijk is, neemt hij de benen. Wat volgt zijn vijf eenzame jaren waarin hij het rustig aan doet. Maar het is gedaan met vijf jaar rust.

Niet alleen de CIA, maar ook MI6 vraagt Bond om hulp vanwege het verleden. SPECTRE is nog steeds erg actief, ondanks dat Blofeld achter slot en grendel zit. Niet alleen SPECTRE, maar ook Madeleine’s verleden duikt op en een geheimzinnige speler op de markt maakt het James Bond ook niet gemakkelijk.

No Time To Die Blofeld Bond

Slotstuk

Zoals gezegd is No Time To Die het slotstuk van Daniel Craig als James Bond. Daar moet natuurlijk wel wat aandacht aan besteed worden. Dat is zeker goed gelukt, want qua verhaal verveelt No Time To Die geen enkele minuut. Waar voorgaande James Bond-films wat trager op gang kwamen of juist teveel van actie erin verwerkte, is de balans in No Time To Die juist goed. De relaties tussen Bond, Swann en SPECTRE worden verder uitgediept. Het verhaal geeft ook een interessant kijkje in wat er in de toekomst ooit zou kunnen plaatsvinden.

Een James Bond-film zou niet compleet zijn zonder actievolle scènes en bloedstollende achtervolgingen. Alle ingrediënten zijn wederom aanwezig. Hierdoor voelt de twee uur en 43 minuten die de film duurt niet aan als een ontzettend lange zit. De actie, in combinatie met een puik verhaal, zorgt ervoor dat Daniel Craig nog één keer optimaal kan genieten van zijn rol als James Bond. Vergeet overigens niet de nodige one-liners van Bond, ook deze zijn gebalanceerd en op de juiste momenten toegepast.

No Time To Die Nomi Bond

Bekende cast

Veel bekenden keren weer terug in hun bekende rol zoals Daniel Craig natuurlijk als James Bond, Christopher Waltz als Blofeld, Léa Seydoux als Madeleine, Ben Whishaw als Q, Naomie Harris als Moneypenny en Ralph Fiennes als M. Zij doen precies wat van hun ook verwacht wordt. Hun rol lijkt in No Time To Die wel een stuk beperkter. Deze film moet het vooral hebben van de nieuwe generatie lijkt het wel. Allereerst is daar Rami Malek. De laatste jaren weet hij vooral te imponeren met rollen als Freddy Mercury in Bohemian Rhapsody en Elliot in Mr. Robot. In No Time To Die neemt hij de rol van schurk op zich en doet dit ook met verve. Er kan wel gesteld worden dat dit misschien wel de beste schurk is uit de periode van Daniel Craig als James Bond. Zijn rol, Lyutsifer Safin, kent een interessant achtergrondverhaal en blinkt vooral uit omdat het een schurk is die vooral nadenkt in plaats van actievol is.

Andere interessante rollen zijn die van Lashana Lynch al Nomi/007. Zij heeft de cijfers 007 gekregen nadat James Bond met pensioen ging. Zij weet op een leuke manier de tegenstellingen met haar voorganger in beeld te brengen. Daarnaast is het ook best interessant om te zien dat de studio het aandurfde om een gekleurde actrice te kiezen voor de rol van 007. Misschien dat dit deuren openzet voor de volgende James Bond-film. Actrice Ana de Armas speelt de rol van Paloma, een agente die nog maar drie maanden training heeft gehad. Wat zo bijzonder aan haar rol is, is dat die te kort is. We genieten welgeteld maximaal tien minuten van haar rol. Best jammer, want het is een interessante rol die de nodige humor met zich meebrengt.

No Time To Die Bond Palermo

Afscheid

We nemen dus afscheid van Daniel Craig als James Bond en dat is best spijtig. Daniel Craig heeft een interessante rol neergezet als James Bond. No Time To Die is een bijna perfecte afsluiter voor zijn periode als James Bond. De film opent deuren voor misschien wel een andere James Bond dan dat wij gewend zijn. Er is een verandering gaande in de franchise en deze verandering kan alleen maar goede dingen opleveren. Zo zijn de traditionele Bondgirls niet meer zo naakt aanwezig als vroeger. De Bondgirls zijn nu meer daadkrachtige vrouwen die niet onderdoen voor James Bond.

No Time To Die (Original Soundtrack) (CD)
No Time To Die (Original Soundtrack) (CD)
De muziek uit de 25ste James Bond film
Score 4.5 van 5 sterren.
€14,50
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, vrijdag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.