De dramaserie Noord Zuid gaat over de Amsterdamse rechercheur Dana van Randwyck (46), gespeeld door Ariane Schluter, die haar achtergrond als psychologe inzet bij het oplossen van misdaden. Na haar scheiding van zakenadvocaat Wouter, met wie ze 19 jaar getrouwd is geweest, probeert ze samen met haar dochter Roos, een puber van 16, haar privéleven weer vorm te geven. Dana is teamleider van het rechercheteam in district Amsterdam-Noord.
Nederland kent vele series waarbij misdaad de boventoon voert. Zo hebben we Baantjes, Flikken Maastricht, Moordvrouwen en nu ook Noord Zuid. Het leven in Amsterdam-Noord en Amsterdam-Zuid gaat er niet rustig aan toe. Tijdens een feest wordt op lugubere wijze het lichaam gevonden van een achttienjarig meisje dat is opgehangen aan een hijskraan en haar vriend lijkt te zijn neergeschoten in de cabine. Dana van Randwyck en haar team krijgen de taak om uit te zoeken waarom haar vriendje haar neergeschoten heeft. Maar is hier wel sprake van moord en zelfmoord?
Het eerste seizoen kent tien afleveringen waarbij iedere aflevering een eigen thema heeft. De eerste aflevering staat centraal om de drijvende krachten achter de serie te leren kennen. Dana van Randwyck heeft een mooi opgebouwde cv waarbij zij als voormalig psychologe de daders feilloos kan aanvoelen. Recent gescheiden en moeten verhuizen met haar dochter naar een klein appartement in Amsterdam-Noord. Haar dochter lijkt niet te willen praten en haar ex-man is nu bij een jongere vrouw. Dana is niet het enig personage met een geschiedenis, haar team bestaat uit diverse agenten zoals Dennis (Patrick Laureij) die vanuit Rotterdam naar Amsterdam is komen verhuizen om het team bij te staan terwijl hij thuis een vriendin en zoontje heeft. Steven (Juda Goslinga) is de directe collega van Dana en diens relatie is recent ook op de klippen gelopen en kan het niet verkroppen dat zijn vriendin geen contact meer wil met hem. Het laatste personage wat een grote rol heeft is Günay (Meral Polat) een onzekere vrouw die alles volgens het boekje wil doen.
De moord op de achttienjarige Elise en de zelfmoord van haar vriend staat centraal tijdens deze tien afleveringen. Dana vertrouwt het niet en naarmate blijkt dat haar gevoel er niet naast zit. Toch worden alle tien de afleveringen daar niet mee gevuld en is er ook ruimte voor andere zaken die opgelost moeten worden. Verschillende belangrijke thema’s worden aangedaan zoals Syriëgangers die de oorlog in Syrië hebben meegemaakt en terugkeren naar Nederland. Maar ook een ander belangrijk thema, zelfmoord door middel van een barbecue wordt tentoongesteld. Al deze zaken zorgen ervoor dat je als kijker niet alleen bezig bent met de rode draad, de moord op Elise en zelfmoord van haar vriend. Daarnaast kunnen, zoals aangegeven, ook andere centrale thema’s een rol spelen die slaan op de werkelijkheid.
Op de acteerkunsten van Ariane Schluter kan niets aangemerkt worden. Haar grootste rol blijft wel die van Lucia in Lucia de B. Beide rollen zijn dan ook zeker niet te vergelijken en we beginnen ook steeds meer sympathie te voelen voor haar personage Dana van Randwijck. Het enige wat opgemerkt kan worden is dat dat de schrijvers vooral bij Dana van Randwijck, en haar gezin, aan karakterontwikkeling doet. Dit komt terug in de karakters van Steven, Günay en Dennis. Steven heeft een explosief karakter, maar de daadwerkelijke reden daarvoor wordt niet gegeven. Dennis gaat vreemd met een ander, terwijl die thuis een vriendin en kind heeft zitten. Verder weten wij maar behoorlijk weinig van Dennis en dat is niet anders met Günay. Van haar weten wij het minste, buiten dat zij zich aan de regels weet te houden en niet snel is met autorijden. Dat er niet verder nagedacht is over karakterontwikkeling is terug te zien aan de namen van deze personages. Alleen het gezin van Dana heeft een achternaam en andere personages kennen wij alleen bij diens voornaam.
Noord Zuid heeft een indrukwekkend verhaal en met de geschiedenis van Amsterdam kan je daar een mooie dvd-uitgave van maken. Helaas heeft men de plank hier misgeslagen omdat op de dvd-uitgave enkel de afleveringen staan. Verwacht geen blooperreel, verwacht geen interviews met de cast en verwacht al helemaal geen making-off van deze serie. Deze trend zien wij helaas steeds vaker terug bij Nederlandse films en televisieseries waarbij men niets extra’s wil toevoegen om te besparen op de kosten. Een behoorlijk gemis, zeker bij een serie die in het teken staat van de ongelijkheid tussen Amsterdam-Noord en Amsterdam-Zuid.