Recensie: Outlander – Seizoen 1, deel 1

Summary
Outlander is een historisch, romantisch drama met een beetje fantasie dat vanaf het begin tot het eind weet te boeien. De lange afleveringen worden nergens saai of langdradig. Door de ontwikkelingen in het verhaal wil je juist zo snel mogelijk verder kijken. De personages worden goed neergezet door de acteurs. Acteur Tobias Menzies weet zelfs twee personages op een zeer geloofwaardige manier neer te zetten, die door het contrast van de karakters goed uit elkaar te houden zijn. De opbouw van het verhaal en de romance tussen Claire en Jamie in 1743 is goed en geloofwaardig gedaan. Je merkt hoeveel moeite Claire met de situatie heeft, doordat ze twee verschillende levens heeft en verstrikt is tussen twee liefdes. De emoties worden sterker en duidelijker zichtbaar, waardoor je steeds meer sympathie voor de hoofdrolspeelster krijgt. Het is nu nog een week wachten totdat deel 2 in de winkels ligt en ook die zal een aanrader zijn.
8

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, komen Claire en Frank Randall weer bij elkaar terug. Om hun hereniging te vieren, vertrekt het koppel naar het hoge noorden: Schotland. Samen bezoeken ze meerdere plaatsen waar een rijke geschiedenis aan verbonden is. Frank wil namelijk meer te weten komen over zijn roots. Wanneer Claire op een enigszins normale dag een bezoek brengt aan een oude kring van stenen, wordt ze 200 jaar terug in de tijd geworpen. Ze komt terecht in de wereld van geweld en intriges tussen de Schotse Hooglanders en de Engelse Roodrokken in 1743. Claire wordt gered door een Schotse clan en wordt opgenomen als gast. Wanneer ze zich door omstandigheden genoodzaakt ziet om te trouwen met een van deze Schotse mannen, raakt ze verscheurd tussen twee liefdes in verschillende tijdperiodes.

Het eerste seizoen – bestaande uit in totaal 16 afleveringen – van het historische drama Outlander is een serie die afgelopen jaar op de Nederlandse betaalzender HBO verscheen. De eerste acht afleveringen zijn als eerste op dvd en Blu-ray verschenen en is gebaseerd op het boek De Reiziger, welke geschreven is door Diana Gabaldon. Interessant om te weten is dat dit boek het eerste deel is van een achtdelige serie. Kun je nagaan hoeveel seizoenen er gemaakt kunnen worden, mochten de schrijvers van de serie de boeken volgen. Outlander is een historisch en romantisch drama met een vleugje fantasie. Het verhaal speelt zich namelijk af in zowel 1945 als 1743 en het hoofdpersonage is verwikkeld in een dramatische romance. De fantasie zit hem erin dat tijdreizen aan de basis staat van het verhaal. Met deze genres in het achterhoofd is de serie niet voor iedereen geschikt. Zij die van een flinke portie drama en romantiek houden op een historische achtergrond, kunnen hun hart ophalen.  OUT_032914_Claire and Frank_2315.jpg

De hoofdpersoon is Claire die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het front heeft gewerkt als verpleegster. De Engelse Claire wordt sterk neergezet door Caitriona Balfe. Claire is een vrouw met een sterk karakter en heeft door haar werk als verpleegster de nodige kennis opgedaan. Beide aspecten helpen haar wanneer ze op mysterieuze wijze terug in de tijd gaat. Balfe laat goed zien dat Claire een sterke en onafhankelijke vrouw is, ze toont daarbij minder emoties dan dat je zou verwachten. Soms is dit een minpunt omdat het haar ongevoelig maakt. Echter met de gedachten van Claire erbij, weet de kijker goed hoe het er in haar hoofd aan toe gaat. De emoties zijn wel degelijk aanwezig, ze laat het echter minder snel zien. Pas tegen het einde van het eerste deel van seizoen 1, worden haar emoties duidelijk zichtbaar. Aflevering 7 en 8 laten heel duidelijk zien met welke emoties Claire worstelt en als het moment daar is dat ze terug naar huis kan, hoop je zo erg dat het haar lukt. Haar poging om terug te keren naar het heden wordt goed opgebouwd en is spannend.

De twee mannelijke hoofdpersonen zijn Frank Randall uit het jaar 1945 en de Schotse Hooglander James Fraser die in het jaar 1743 leeft. Frank wordt gespeeld door Tobias Menzies, die een uitstekende dubbelrol speelt. Naast dat hij Claire’s man Frank Randall speelt, kruipt Menzies ook in de huid van diens voorvader: Jack Randall. Het contrast tussen deze twee mannen is ontzettend groot en de schok is des te groter als Claire hem ontmoet. Frank is een liefdevolle echtgenoot die tijdens de oorlog bij de inlichtingendienst werkte. Wanneer hij en Claire naar Inverness vertrekken, hoopt hij meer te weten te komen over zijn voorvaderen. Maar aangezien niet hij maar Claire in 1743 belandt en daar Jack Randall ontmoet, komt zij van alles over deze afschuwelijke man te weten. Jack staat bekend onder de naam Black Jack omdat hij nogal rare opvattingen heeft. Zo ziet hij zweepslagen als kunst. Iemand die zweepslagen heeft ondergaan is James ‘Jamie’ MacKenzie Fraser, de man die bij de clan hoort welke Claire redt van de Engelse Roodrokken. Sam Heughan speelt deze rebelse Jamie uit Schotland die bij de MacKenzie Clan hoort. Hij heeft een leuke persoonlijkheid – en uiterlijke verschijning – waar de vrouwelijke kijkers zeker van zullen genieten.Outlander s1 v1 claire and jamie

De Mackenzie clan is meteen onder de indruk van Claire’s vaardigheden, maar vertrouwen is er nog niet. Door het vertrouwen te winnen van de clan hoopt ze sneller haar weg terug te vinden naar het heden. Naarmate de serie vordert, wordt Claire meer en meer op de proef gesteld. De Roodrokken, en met name Jack Randall, dwarsbomen haar plannen en om aan hun te kunnen ontsnappen komt de clan met het plan om haar te laten trouwen. Vanaf het begin is er chemie tussen de personages Claire en Jamie, maar pas aan het einde van het eerste deel geeft Claire zich over aan de liefde en begrijpen we waarom het een 16+ serie is. De relatie ligt voor de hand maar de schrijvers hebben het zeer goed opgebouwd en daardoor komt het sterk en geloofwaardig over.

Naast romantiek biedt de serie ook ruimte voor historie. De MacKenzie clan is bezig om andere clans in Schotland over te halen om gezamenlijk hun land te beschermen tegen de Engelse Roodrokken. We zien een aantal gevechten en bloederige lijfstraffen, die je liever niet wilt zien. In het begin van de serie noemt Frank in 1945 een aantal historisch feiten op, die we in flashbacks terug te zien krijgen als Claire er in 1743 aan denkt. Een klein minpuntje is dat de schrijvers redelijk lang gewacht hebben om te laten zien hoe het met Frank Randall in 1945 is. Zoekt hij zijn vrouw en hoe wanhopig moet hij nou wel niet zijn?  Voor de rest zit het verhaal goed in elkaar en blijft het boeien. De afleveringen zijn met een speelduur van bijna een uur vrij lang, maar het wordt nergens saai of langdradig. Op de blu-ray staan de eerste acht afleveringen, maar bij het einde zou je willen dat je meteen verder kunt kijken. Naast de serie staan er ook een aantal extra’s op welke een blik werpen op Schotland en de Hooglanden, de set en een aantal verwijderde scènes.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.