Recensie: Overboard

Samenvatting
In Overboard geeft Kate rijkeluiszoon Leonardo een koekje van eigen deeg door hem na geheugenverlies te laten geloven dat hij haar man is. Hoewel de trailer een romantische film vol familiegeluk schetst, gaat Overboard toch veel meer de komische kant op. Van begin tot eind zit de film vol grappen en (gelukkig) vervalt de film niet in een kleffe bedoening aan het einde. Het acteerwerk is prima, maar met name het personage Leonardo is met vlagen te dom en naïef om geloofwaardig te zijn. Kortom, een prima komische film met een beetje romantiek voor een filmavondje in de bioscoop.
7

Zo zijn wij niet getrouwd

Kate is een alleenstaande moeder met drie kinderen. Ze heeft meerdere rotbaantjes, die ze hard nodig heeft om rond te kunnen komen. Aan de andere kant leeft rijkeluiszoon Leonardo een losbollig leven op zijn superdeluxe jacht. Na een wilde nacht vol drank komt Kate om het tapijt te reinigen. Leonardo behandelt haar als voetveeg en zij pikt dat niet, met als gevolg dat hij haar en haar reinigingsapparatuur overboord gooit. Gevolg: zij raakt haar baan kwijt en moet duizenden euro’s schadevergoeding betalen. Ze zit in zak en as, totdat zich een unieke kans voordoet die haar leven verandert.

Als Kate een krantenbericht ziet waarin staat dat een onbekende man met geheugenverlies aangespoeld is op het strand, herkent ze de foto meteen: het is Leonardo. Samen met haar goede vriendin smeedt ze een plannetje. Ze gaat naar het ziekenhuis, doet zich voor als zijn vrouw en neemt hem mee naar haar huis. Hij weet niet eens zijn eigen voornaam meer, dus Kate kan hem alles laten geloven wat ze wil. Ze laat hem zwaar werk doen en het huishouden regelen. Net zolang tot hij zijn verdiende loon heeft gehad.

Remake met de rollen omgedraaid

Overboard is een remake van de gelijknamige film uit 1987 met Goldie Hawn en Kurt Russell. In globale lijn is het verhaal dus hetzelfde, maar er is een essentieel verschil dat deze twee films onderscheidend maakt: de rol van man en vrouw zijn omgewisseld. De eigenaar van het jacht is nu niet een rijke getrouwde vrouw, maar een losbandige vrijgezelle man die nooit volwassen is geworden. De tapijtreiniger is nu niet een alleenstaande vader met onopgevoede kinderen en smerig huis, maar een alleenstaande moeder met geldproblemen die probeert een studie verpleegkunde af te ronden.

Niet te zoetsappig

Hoewel het een romantische komedie is, is deze film vooral erg grappig. Zelfs aan het einde van de film heeft de humor de overhand en verandert de film niet een kleffe romantische dramafilm. Dus ondanks het label romantiek en het plot van deze film is het niet een ontzettende zwijmelfilm. Sterker nog, deze film is eigenlijk de gehele speelduur erg vermakelijk, met geregeld een moment om hardop te lachen. Mits de humor je kan bekoren natuurlijk. Wat dat betreft is de trailer helaas niet helemaal representatief, want die schets dat het vooral een film over familiegeluk is.

Komische cast

De hoofdrollen worden vertolkt door Anna Faris en Eugenio Derbez, beide niet hele bekende namen, al draaien deze acteurs al wel een behoorlijk tijdje mee. Ze hebben vooral veel rollen in series en onbekende films gehad. Beide zetten ze hun personage erg goed neer. Anna Faris is was serieuzer door alle kopzorgen die ze heeft, maar komt vaak ietwat grofgebekt uit de hoek. Dat maakt haar personage geloofwaardig. Eugenio Derbez gooit het over een andere boeg, want die kan in de huid van Leonardo zowel zijn uitbundige kant als zijn zachtaardige kant laten zien.

Wel is het personage soms iets te overdreven. Hij heeft natuurlijk zijn hele leven in weelde geleefd en komt nu terecht in het tegenovergestelde van wat hij kent, maar zijn naïviteit en dommigheid zijn dan niet geloofwaardig meer. Echter zorgt het wel voor een aantal hele grappig scènes, dus eigenlijk moet je het maar voor lief nemen dat het personage Leonardo niet altijd even geloofwaardig is als mens. Overigens zijn temperamentvolle familieleden van Leonardo ook een goede toevoeging voor de komische noot. Die worden gespeeld door Cecilia Suárez, Mariana Treviño en Jesús Ochoa. De cast wordt compleet gemaakt door onder anderen Eva Longoria, Mel Rodriguez en Swoosie Kurtz.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.