Recensie: Papillon

Summary
Papillon is een remake van de gelijknamige film uit 1973 naar het semi-autobiografische boek van Henri Charrière. De film vertelt het verhaal van Henri die ten onrechte levenslang krijgt en naar een gevangenis in Frans Guyana gestuurd wordt. Henri zet vervolgens samen met medegevangene Dega alles op alles om te ontsnappen. Dit zorgt soms voor spanning, actie en avontuur, maar helaas kent de film ook stukken die minder boeiend zijn en duurt deze uiteindelijk veel te lang.
6.5

De gevangenis in

Henri Charrière is zeker geen lieverdje en houdt zich absoluut niet aan de wet, deze kluisrover is echter geen moordenaar en laat hij nou juist wel daarvoor veroordeeld worden. Ten onrechte wordt hij opgepakt en krijgt hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd waarbij hij verbannen wordt naar Frans Guyana. Henri, die vanwege zijn vlindertatoeage de bijnaam Papillon krijgt, is echter niet van plan om zijn gehele straf uit te zitten en begint dan ook direct met het plannen van zijn ontsnapping.

Niet alleen om te kunnen ontsnappen, maar ook om te kunnen overleven heeft Henri geld nodig, geld dat zijn rijke en ietwat eigenaardige medegevangene Louis Dega in zijn bezit heeft. Henri sluit dan ook direct een bontje met Dega, geld in ruil voor bescherming. Het gevangenisleven is echter zwaar en ontsnappen nog zwaarder. Henri moet dan ook alles op alles zetten om te overleven, om zijn gezonde verstand niet te verliezen, maar vooral ook om elke keer weer een nieuw plan te verzinnen om te kunnen ontsnappen, want ontsnappen dat zal hij.

Geen nieuw verhaal

Papillon is een remake van de eerdere Frans-Amerikaanse avonturenfilm uit 1973. Daarin speelden bekende sterren als Dustin Hoffman en Steve McQueen de hoofdrol. Voor de acteurs van deze nieuwe film dus zeker geen makkie om deze te overtreffen. Toch kan de eerdere film ook niet direct een topper genoemd worden, want zo heel goed was deze nou ook weer niet; bekend daarentegen wel en velen zullen er dan ook een nostalgisch gevoel bij hebben. Het verhaal is echter nog veel bekender en komt van origine uit de gelijknamige semi-autobiografische roman van Henri Charrière.

Het hele avontuur in dit boek (en dus ook in de films) kan echter wel met een korreltje zout genomen worden, want helemaal lijkt het niet te kloppen. Henri Charrière deed bijvoorbeeld net alsof hij de hoofdrolspeler was in alle avonturen, terwijl het boek in werkelijkheid het verhaal vertelt van verschillende andere gevangenen. Hoewel dit geschiedkundig misschien wel van belang is, is dat voor de film natuurlijk veel minder belangrijk. Het gaat er uiteindelijk om dat de film interessant is en weet te boeien.

De nieuwe Papillon

In de nieuwe versie van Papillon zien we Charlie Hunnam en Rami Malek in de hoofdrol. Beide hebben wel al een paar keer grote rollen mogen spelen, maar zijn zeker niet zo beroemd als hun voorgangers. Ze doen het echter prima en spelen goed samen. Charlie Hunnam speelt de stoere, sterke Henri, waar Rami Malek de rijke, iele Dega speelt. Dega lijkt absoluut misplaatst in de gevangenis en er is dan ook geen twijfel mogelijk dat hij het niet zal overleven zonder macho Henri om hem te beschermen. Een uitstekend duo dus, al is dat niet genoeg om de film echt een hoog cijfer te geven.

Het probleem met Papillon is namelijk dat de film te lang is en af en toe momenten heeft dat deze de spanning echt niet vast weet te houden. Een gedeelte in de isoleercel dat op zich schokkend is verandert in niet boeiend en na de zoveelste ontsnappingspoging heb je het eigenlijk wel gezien. Sommige andere personages komen daarnaast ook niet echt tot hun recht en dat alles maakt de film uiteindelijk gewoon middelmatig. De film moet het dan ook vooral hebben van de momenten dat er wel actie is. Bloederigheid, viezigheid, een naakte Hunnam die aan het vechten is, de eerste paar spannende ontsnappingspogingen, dat zijn natuurlijk wel de stukken die je wilt zien.

 

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.