Recensie: Patriot’s Day

Summary
Patriot’s Day komt langzaam op gang, maar dat komt vooral door personage Tommy Saunders die fictief is. Toch krijg je dankzij hem wel alles mee wat er heeft plaatsgevonden in deze tragische periode. De filmmakers weten op een sublieme wijze gebruik te maken van bestaand filmmateriaal van de daders. Toch zal de film je een onaangenaam gevoel bezorgen door bijvoorbeeld de koelbloedige moord op Sean Collier. Ondanks al het leed wat je op je bord voorgeschoteld krijgt zal je veel respect kunnen opbrengen voor de makers en de manier waarop zij om zijn gegaan met de wensen van de slachtoffers.
9.5

Vraag aan een vriend of vriendin wat hij of zij deed met 11 september 2001 en de meesten zullen je het antwoord zo kunnen geven. Wat zij deden met de Boston Marathon Bombing zullen meerdere je toch minder snel een antwoord kunnen geven. In Patriot’s Day volgen we de politieagent Tommy Saunders die vanaf het begin betrokken raakt bij de ergste terroristische aanslag in de Verenigde Staten sinds 11 september 2001.

Voor Patriot’s Day is gekozen voor een regisseur die ervaring heeft met gevoelig materiaal: Peter Berg. Peter Berg is namelijk de regisseur achter de film Lone Survivor die gebaseerd is op de oorlogsmissie Red Wings. Een ander groot project van hem verscheen vorig jaar nog in de bioscoop: Deepwater Horizon waarin Mark Wahlberg de hoofdrol speelde. Deepwater Horizon gaat over het gelijknamig olie boorplatform dat in 2010 vlam vatte en zorgde voor een enorme milieuramp. Laatstgenoemde film bleef aardig dicht bij wat er al bekend was. Hij heeft samen met Matt Cook en Joshua Zetumer het script geschreven dat op zijn beurt weer gebaseerd is op het boek Boston Strong. Uiteraard is dit boek gebaseerd op de bomaanslagen in Boston tijdens de marathon.

We volgen de gebeurtenissen van rechercheur Tommy Saunders tijdens de Boston Marathon Bombing. Hij is de fout in gegaan en geschorst. Hij heeft een alcoholverslaving en moet nu gedwongen als agent werken in plaats van zijn eigen departement: Moordzaken. We volgen niet alleen Tommy. Zo volgen we ook de slachtoffers van de bomaanslagen, de politieagenten die op zoek zijn naar de daders en uiteraard ook de broers. Er is gekozen voor een mooie balans tussen de slachtoffers die zijn gevallen tijdens de marathon, maar ook die later zijn gevallen zoals de doodgeschoten agent Sean Collier. Ook wordt de andere kant van het verhaal belicht zoals dat van de Chinees Du Meng die de broers gedwongen heeft moeten rondrijden. Al met al een bekend verhaal, maar dat je nu meekrijgt door de ogen van de mensen die daar het dichtst bij betrokken zijn.

Patriot’s Day kent een cast waar je u tegen zegt, toch zullen vele van hen maar een bescheiden rol hebben. De hoofdrol is weggelegd voor Mark Wahlberg, schijnbaar kan hij zich de laatste tijd goed vinden in waargebeurde films. Zijn personage, Tommy Saunders, zal het grootste deel van de film in beeld zijn. Toch is dit tevens de minst interessante rol in de gehele film. Dit is vooral te wijten aan zijn personage. Waar alle rollen gebaseerd zijn op daadwerkelijke betrokkenen is die van Tommy Saunders dat niet. Tommy Saunders is een fictief personage, maar is samengesteld door de agenten die die dag hebben meegemaakt. Daarmee is het lastig om een fictief personage neer te zetten in een verhaal wat daadwerkelijk is gebeurd. Naast Mark Wahlberg spelen er nog meer indrukwekkende acteurs mee aan deze film. Kevin Bacon speelt Richard DesLauriers: de FBI agent uit het Bostonkantoor. Hij komt maar een paar keer in beeld en dat doet hij dan ook gelijk goed. Toch hadden we meer van hem willen zien. Dit is ook van toepassing op John Goodman die de politiecommissaris Ed Davis speelt. Aan het begin komt hij even aan bod, maar op het einde van de film speelt hij toch een grote rol, hiermee doelend op J.K Simmons. Hij speelt de rol van Watertown sergeant Jeffrey Pugliese. De meest indrukwekkende rollen zijn die van Christopher O’Shea en Rachel Brosnahan. Zij spelen de rollen van Patrick Downes en Jessica Kensky. Zij zijn een van de vele slachtoffers van de aanslagen en hebben ervoor gekozen om deel te nemen aan deze film. De rollen die worden vertolkt zorgen voor een brok in je keel. Maar het einde zal je zeker bijblijven waarin deze twee een prominente rol spelen.

Patriot’s Day komt traag op gang, vooral het personage Tommy Saunders weet niet geheel overtuigend over te komen. Dit is ook lastig, hij is immers zoals eerder genoemd maar een fictief personage in een waargebeurd verhaal. Toch geeft dit de kijker de kans om elke gebeurtenis te beleven, ondanks dat dit niet erg geloofwaardig overkomt. Dat de film langzaam op gang komt is verder niet erg. Zo krijg je alles wel mee wat er zich heeft plaatsgevonden in die periode. De makers maken ook gebruik van daadwerkelijk videomateriaal dat toen is opgenomen. Dit gaat dan vooral om de momenten dat de broers zijn gefilmd door een bewakingscamera. Voor de momenten dat de broers niet in beeld zijn bij de bewakingscamera’s zorgen de acteurs ervoor dat deze beelden worden opgevuld. Dit zorgt gelijk voor een meer realistische kijk op wat zij nu gedaan hebben na de aanslagen. Zodra zij op weg zijn naar hun volgende aanslag gaat de film in een snel tempo aan je voorbij. En dat is gelijk ook het meest indrukwekkende moment van de film. De moord op politieagent Sean Collier wordt koelbloedig in beeld gebracht waardoor je je zeer ongemakkelijk zal voelen. Dat gevoel komt op het einde van de film nog een keer voorbij. Je beseft je daardoor dat het een tragische film is met alleen maar verliezers. Toch kunnen we alleen maar respect opbrengen voor Peter Berg hoe hij het vuurgevecht tussen de broers en de agenten in Watertown in beeld heeft gebracht. Je zit op dat moment echt vastgekluisterd aan je stoel te kijken. Het meest noemenswaardige moment zal uiteindelijk zijn wanneer de film is afgelopen. Dan komen alle slachtoffers zelf aan het woord over hoe zij zijn verder gegaan met hun leven.

Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.