Recensie: Patser

Summary
Al met al is Patser zeker geen slechte film, maar om verheven te worden naar de films waar het zijn inspiratie uit haalt moet de film toch nog wel een heel stuk beter. Deze blik op de Antwerpse drugswereld is zeker een interessante en zou best wel eens behoorlijk dicht bij de waarheid kunnen zitten. Ali B. laat zien dat hij ook iets anders kan dan alleen maar rappen, maar zal af en toe nog wel iets aan zijn geloofwaardigheid moeten werken. Hoe dan ook is Patser zeker een film die je eens een keer zou moeten checken.
6.5

Adamo, Volt, Junes en Badia zijn voor jeugdvrienden in Antwerpen, die niets anders willen dan het leven dat ze kennen van film, tv en games. Ze zijn hangjongeren, ook wel drarries genoemd. Ze handelen over het algemeen in redelijk onschuldige drugs, waardoor ze niet snel de aandacht van de flikken trekken. Adamo neemt echter geen genoegen met dit leven en wil meer. Wanneer er op een dag een hooggeplaatste kingpin uit Amsterdam bij zijn oom langs komt, ziet Adamo zijn kans schoon. De vrienden belanden in de zware coke handel en dat trekt natuurlijk niet alleen de aandacht van Antwerpen en Amsterdam, maar ook van Colombia.

Regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah hebben het best goed voor elkaar. Dit omdat ze eerder het verrassende Image maakten voor een heel laag budget en daarna op de proppen kwamen met Black, een film met een welhaast romantische kijk op bendes. Ze hebben inmiddels al te horen gekregen dat ze Bad Boys 3 mogen regisseren. Patser is daarentegen nog wat dichter bij huis. Adil en Bilall kennen de straattaal, ze kennen de jongerencultuur en dat zie je ook terug in Patser. Ze zijn er alleen nog niet, want het niveau van alle filmvoorbeelden die ze zo mooi aanhalen in Patser wordt niet gehaald.

Patser zal waarschijnlijk in twee kampen uiteenvallen. Mensen die maar niet door de toch wel lompe en harde vrouwonvriendelijke opmerkingen heen kunnen kijken, en mensen die daar wel doorheen kijken en de slimmigheden zien die de makers erin hebben gestopt. Wat dacht je van een Colombiaanse druglord, die je alleen maar ziet met een verdachtenbalkje zoals je ze weleens op boevenfoto’s ziet. De film zit vol met dit soort grapjes, waarbij vooral een vergelijking van een van de hoofdpersonages tussen Islam en het Christendom erg opvalt. Om zijn punt te maken neemt hij Windows en Apple als voorbeeld. Je moet er maar opkomen.

Het acteerwerk van vooral de Vlaamse acteurs is erg goed te noemen. Nora Gharib is de tough girl van deze film. Ze wordt door zowel Adamo als de Amsterdamse kingpin Orlando begeert. Ze is een echte vechtersbaas en wil overal bij horen. Matteo Simoni speelt eigenlijk de echte hoofdrol. Veel van de film wordt ook in voice-over door hem verteld. Hij speelt zijn rol erg lekker, al moet je er waarschijnlijk wel even aan wennen. Naast de andere hoofdrolspelers is de rol van Ali B. natuurlijk redelijk opvallend. Hij doet het niet onverdienstelijk, zeker niet als je je realiseert dat het zijn debuut is. Eric Corton speelt nog een leuke bijrol als Mathijs Steensma.

Het verhaal van Patser is niet heel bijzonder, maar de makers hebben wel vrij duidelijk als doel gehad om te laten merken dat drugs nog steeds een groot probleem zijn in Antwerpen. Aan de andere kant kun je je ook afvragen of ze hun doel niet juist enorm voorbij schieten door films als Scarface te gebruiken. Op sommige momenten lijken de makers zelfs de drugshandel te verheerlijken. Gelukkig neemt de film zich ook niet op alle fronten even serieus.

Om voor de hoofdrollen personages te kiezen die wel willen, maar eigenlijk geen idee hebben wat ze aan het doen zijn, is een slimme zet gebleken. Het zorgt ervoor dat de film luchtig genoeg blijft om je niet te storen aan de soms harde uitspraken. Vooral het personage van Ali B. is behoorlijk grof en je zult meerdere scheldwoorden van zijn tong horen rollen, en daar moet je maar net tegenkunnen als kijker.

Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.