Recensie: Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge

Samenvatting
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge is een prima, vermakelijke film, maar het is allemaal weinig nieuws onder de zon. Jack Sparrows leven is weer eens in gevaar en samen met zijn twee nieuwe metgezellen moet hij een krachtig, mythisch artifact zien te vinden. Eigenlijk maakt het allemaal nog maar vrij weinig indruk. De special effects zijn een belangrijk deel van de Pirates-films, maar hoe spectaculair het ook is, het is niets dat we niet al eerder gezien hebben.
6.5

Kapitein Salazar is ontsnapt aan de Devil’s Triangle en heeft maar een missie voor ogen: elke piraat op zee doden. Hij is in het bijzonder op zoek naar Jack Sparrow, want dat is een van zijn aartsvijanden. De angstaanjagende kapitein trekt samen met zijn geestpiraten over de open zee en laat een spoor van ellende achter. Ondertussen moet Jack Sparrow de Trident of Poseidon zien te bemachtigen, want dat is de enige manier om de volledige controle over de zee te krijgen en daarmee zijn eigen leven te redden.

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge is alweer de vijfde film in de Pirates-reeks, een reeks die in 2003 begon met de film The Curse of the Black Pearl. Die film werd heel goed ontvangen en kreeg maar liefst vijf Oscarnominaties. Twaalf jaar later is de magie toch wel een beetje uitgewerkt. Waar de eerste film ooit origineel was, is het nu steeds meer van hetzelfde. Jack Sparrow is een piraat zonder schip, zijn bemanning dreigt op te stappen en uiteindelijk gaat hij met een bont gezelschap op zoek naar het een of ander. Dat gaat niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk komt alles toch wel redelijk op z’n pootjes terecht.

© Disney

Deze film, oorspronkelijk getiteld Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales, is geregisseerd door Joachim Rønning en Espen Sandberg. Dit de eerste Pirates-film die zij regisseren. De eerste drie films werden geregisseerd door Gore Verbinski. De tweede film won een Oscar en de derde film kreeg twee Oscarnominaties. Daarmee doen de laatste films het duidelijk minder goed. Ook hun IMDb-cijfers zijn lager dan die van zijn voorgangers. Dit onbekende regisseursduo levert zeker wel goed werk, maar heel verrassend is allemaal niet. Wat wel opvalt is bijvoorbeeld het gebruik van drones en snelle camerabewegingen.

Ook de cast is enigszins vernieuwd. Naast vaste waardes als Johnny Depp en Geoffrey Rush, zien we ook onder andere twintigers Brenton Thwaites en Kaya Scodelario. Zij belanden uiteindelijk bij Jack Sparrow op de boot en uiteindelijk is het een drietal dat samen op zoek gaat naar het krachtige artifact. Deze nieuwe personages zijn toegevoegd om de film fris te houden, maar uiteindelijk doen sterk denken aan de personages van Orlando Bloom en Keira Knightley uit de eerste films. Al hebben ook zij een aandeel in deze nieuwste film.

© Disney

Zoals gewoonlijk komt er weer een knap staaltje special effects bij kijken. Oceanen die splijten, een spookschip dat alles uit de weg ruimt en zwaardgevechten tussen twee boten in. Echter, zoals al vaker gezegd in de ze recensie, het is allemaal niet heel verrassend meer. Ook schurk van het verhaal, Kapitein Salazar, is niet heel indrukwekkend. Die rol wordt gespeeld door Oscarwinnaar Javier Bardem, maar ondanks het knappe werk van de grimeur komt hij niet boosaardig genoeg over. Overigens is hij ook een wandelend special effect-project: zijn wapperende haren zijn namelijk volledig met de computer gemaakt.

Op de blu-ray is naast de film ook nog wat bonusmateriaal te vinden. Bij elkaar zijn het slechts luttele minuten extra kijktijd, maar dat maakt het wel laagdrempeliger om de extra’s even te bekijken. Leer iets meer over hoe de film tot stand is gekomen en hoe de verschillende acteurs geregeld hun tekst vergeten of in de lach schieten. Ook na de aftiteling van de film volgt nog een extra scène. Daarin lijkt de film te willen zeggen dat er nog een vervolgfilm mogelijk is, maar daarvan staat nog niet vast of die er gaat komen. Dit vijfde deel zou namelijk het laatste deel zijn.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.