Recensie: Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge

Summary
Het is jammer dat de makers hebben gedacht te moeten teruggrijpen op vertrouwde formules waardoor er geen vernieuwing in de film zit. Daarnaast is de chemie tussen Henry en Carina helaas ook vrij ver te zoeken. De grappen komen ook niet op gang waardoor je als kijker af en toe wel moet lachen, maar helaas niet de ervaring krijgt die je verwacht van een Pirates of the Caribbean film. Daarmee is de film nog niet meteen ontzettend slecht, maar je gaat nu eenmaal een bepaalde standaard verwachten en die wordt helaas niet gehaald.
6

Henry Turner is al diverse jaren op zoek naar een manier om de vloek die op zijn vader rust, op te heffen. Deze vloek zorgt ervoor dat Will Turner al sinds jaren verbonden is aan de Vliegende Hollander. Henry heeft de oplossing gevonden, en nu is het nog slechts een kwestie van de drietand van Poseidon vinden. Daarvoor heeft hij Jack Sparrow nodig, maar al snel wordt ook de bevallige Carina Smyth betrokken bij het groepje. Bijkomend dingetje is wel dat Jack zijn vertrouwde kompas heeft weggegeven en daarmee Captain Salazar heeft losgelaten en laat die nu net een appeltje met Jack Sparrow te schillen hebben.

Voor dit vijfde deel van de Pirates reeks is gekozen voor een Noors regisseursduo, namelijk Joachim Rønning en Espen Sandberg. Helaas zijn deze twee, net als Rob Marshall bij het vorige deel, niet goed in staat om het stokje van Gore Verbinski over te nemen. Deze slaagde er veel beter in om een mooie combinatie te maken tussen actie en humor. De humor in dit vijfde deel bijvoorbeeld, is vooral gebaseerd op eerdere delen en voegt daarmee helaas bitter weinig toe. Toch is dit deel dan wel weer iets beter dan het helaas zwaar tegenvallende vierde deel.

salazar-01

Waar de eerste vier delen relatief gezien redelijk vlot achter elkaar volgden, was het in de tussentijd alweer 6 jaar stil geweest rondom de Pirates of the Caribbean. Meestal is dat niet echt een goed teken, en vervolgen die na meerdere jaren ineens in de bioscoop verschijnen hebben vaak toch wel hun originele aantrekkingskracht verloren. De wens dat dit een hele goede film zou worden is echter duidelijk bij veel mensen aanwezig. Het is dan ook jammer dat de makers zich er net wat te makkelijk vanaf hebben gemaakt.

Visueel gezien worden we dan weer wel getrakteerd en dat begint al vrijwel meteen wanneer Jack en zijn groep piraten proberen een kluis te stelen. Dat gaat op een welbekende Jack Sparrow wijze, waarbij uiteindelijk de volledige bank wordt meegesleurd door het stoffige stadje. Helaas zijn visuele effecten alleen niet voldoende om een Pirates of the Caribbean film interessant te houden. Al heel snel zul je het gevoel hebben dat je niet krijgt waar je al weer jaren op hebt zitten hopen.

salazar-02

Waar de meeste mensen voor naar een Pirates of the Caribbean film gaan is Jack Sparrow, een rol gespeeld door Johnny Depp. Misschien zelfs wel zijn paradepaardje. Wanneer iemand Johnny Depp noemt, wordt tegenwoordig al snel Jack Sparrow als zijn beste personage genoemd. Helaas lijkt ook Depp zijn gevoel kwijt te zijn geraakt met Jack Sparrow. Ook al was Sparrow altijd natuurlijk een beetje een mafkees, hij had altijd nog wel wat scherpe kantjes en een stuk spitsvondigheid die in dit deel compleet ontbreekt. Eigenlijk simpel gezegd moet hij altijd gered worden, terwijl hij vroeger nog wel eens zelf iemand redde.

De rest van de acteurs doet het aardig. Geoffrey Rush is weer terug in de rol van Barbossa en daar is hij nog steeds ontzettend goed in thuis. Javier Bardem doet het prima als de meedogenloze Captain Salazar, maar ook weer niet op een manier dat je het echt heel erg zult onthouden. Brenton Thwaites maakt zijn opwachting als de zoon van Will Turner en Elizabeth Swan die ook allebei een klein rolletje hebben in deze film. Kaya Scodelario speelt Carina en is eigenlijk vooral een mooi plaatje, al zorgt zij misschien nog wel voor de meeste humor. Een andere opvallende naam is Paul McCartney die oom Jack speelt. Het is een enorm klein rolletje, maar hij is wel grappig.

Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.