Recensie: Playmobil the Movie

Samenvatting
In Playmobil the Movie belanden Maria en haar jongere broertje Charlie in een andere wereld. Ze raken gescheiden van elkaar en een avontuur om elkaar weer te vinden volgt. Hoewel de film de naam draagt van een bekend speelgoedmerk, waan je je toch niet helemaal in een Playmobil-wereld. Er wordt vrij weinig gedaan met het gegeven dat de film zou draaien om de plastic poppetjes. Na de wat ongemakkelijke live-action opening, die om te grijnzen is, volgt een verder prima animatiefilm. Mooi geanimeerd en met hier en daar prima leuke humor. Echter is het niks nieuws onder de zon en dat is wel een gemiste kans.
6.5

Wereld van Playmobil

Maria droomt ervan om de wereld over te reizen en als ze klaar is met haar middelbare school, staat ze op het punt om op avontuur te gaan naar het buitenland. Echter, haar leven en dat van Charlie, haar broertje, wordt bruut verstoord als de politie voor de deur staat met de mededeling dat hun ouders zijn omgekomen in een ongeluk. Maria neemt de moederlijke rol op zich en verliest haar droom om de wereld te ontdekken uit het oog. Als op een avond Charlie wegloopt van huis, probeert ze hem wanhopig terug te vinden. Een app op haar mobiel vertelt haar dat haar broertje naar het stadscentrum is gegaan. Daar vindt ze Charlie, midden in een Playmobil-tentoonstelling.

Charlie zet een Playmobil-poppetje dat hij op zak heeft tussen de andere figuurtjes. Plotseling verdwijnen hij en zijn zus in een magische wereld, opgebouwd met Playmobil. Nog vol verbazing over wat hen is overkomen, wordt Charlie ontvoerd. Maria begint aan de zoektocht van haar leven om haar broertje terug te vinden. Ze ontmoet onder andere vrachtwagenchauffeur Del, geheimagent Rex Dasher en een klunzige robot, met wie ze samenwerkt om te achterhalen waar haar jongere bloedverwant is. Ze heeft veel tegenslagen, maar een extravagante fee leert haar dat ze alles kan bereiken, zolang ze maar in zichzelf gelooft.

Creatief met Playmobil

Het basismateriaal van deze film is Playmobil. Waarom Playmobil? Omdat het een heel veelzijdig en dankbaar materiaal is. Toch lijkt de film te vergeten dat het zich afspeelt in een wereld van het kenmerkende speelgoed. In het begin worden nog een aantal grappen gemaakt om het feit dat de hoofdrolspelers ineens van Playmobil zijn. Zo ontdekt Maria bijvoorbeeld dat ze haar benen niet kan buigen omdat ze geen gewrichten heeft, maar dat wordt al vrij snel vergeten waarna het eigenlijk niet veel meer is dan een doorsnee animatiefilm. De wereld ademt verder niet echt Playmobil. De poppetjes bewegen veel te soepel en eigenlijk ziet de wereld er niet uit alsof het van plastic is.

Ook draagt het feit dat ze in een wereld van Playmobil rondlopen verder eigenlijk niks bij. Niemand (behalve de twee hoofdrolspelers) is zich ervan bewust dat ze speelgoed zijn of kijken raar op van twee poppetjes die uit de echte wereld komen. Het plot van het verhaal draait uiteindelijk niet om Playmobil. Het verhaal had ook kunnen gaan over de problemen tussen de echte wereld en die van Playmobil of om het feit dat er twee buitenaardse indringers zijn die hun weg naar huis zoeken, of… Nou, iets creatiefs in ieder geval. Nu is het een simpele, doorsnee animatiefilm die (op een enkele grap na) zonder Playmobil precies hetzelfde had kunnen zijn.

Doorsnee animatiefilm

Ondanks de kanttekeningen bij het verhaal en de Playmobil-wereld, is het wel een prima film. De animaties zijn erg mooi gedaan en er zitten een aantal leuke personages in. Het is niet overdreven kinderachtig, al zou je het eerste deel makkelijk kunnen verwarren met de film Dora and the Lost City of Gold, die op dezelfde dag als Playmobil the Movie in première gaat. Na de wat ongemakkelijke live-action opening van de film – waarin Maria al zwierend door het huis een lied over avonturen zingt – verandert de toon van ongemakkelijke film waarvan je gaat grijnzen in die van vermakelijke animatiefilm.

Op de castlijst staan opvallend veel bekende namen. Zo lenen onder andere Daniel Radcliffe, Adam Lambert en Meghan Trainor hun stemmen aan een van de personages. De hoofdrol wordt gespeeld door Anya Taylor-Joy, die onder andere een rol speelde in Morgan, Split en Glass. Haar jongere filmbroertje wordt gespeeld door Gabriel Bateman, die eerder dit jaar nog te zien was als Andy Barclay in Child’s Play. Hij speelt een geloofwaardige rol, waar zijn filmzus ineens ontzettend moederlijk wordt nadat ze te horen krijgt dat hun ouders zijn overleden. Dat komt niet realistisch over, maar dat deert ook niet zo. Toch had de film dit live-action gedeelte prima kunnen missen. In de Nederlandse versie hoor je de stemmen van onder anderen Sander van de Pavert, Ruben Nicolai, Jandino Asporaat, Rutger Vink en Nikkie de Jager.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.