Recensie: Ralph Breaks the Internet

Summary
Ralph en Vanellope zijn terug en verlaten de oude vertrouwde arcadehal om het internet te verkennen. Deze vervolgfilm op Wreck-It Ralph is minstens zo geslaagd. Het zit vol humor en Disney neemt zichzelf lekker op de hak. De animatie is zoals je van Disney bent gewend: kleurrijk, sfeervol en vol met details. Het verhaal heeft een mooie boodschap over vriendschap, al is het verhaal ondergeschikt aan de losstaande gebeurtenissen. De toegift na de aftiteling is zeker het wachten waard.
8.5

Ralph en Vanellope zijn terug!

Ralph, Vanellope en alle andere gamefiguren zorgen er dag in dag uit voor dat de bezoekers van de arcadehal een leuke tijd hebben. Als de eigenaar van de spelletjesruimte een internetmodem inplugt, zien Ralph en Vanellope hun kans schoon. Ze vinden hun weg naar het internet en worden daar compleet overweldigd door alles wat het wereldwijde web hen te bieden heeft. Op ontdekkingstoer door deze voor hen nieuwe wereld komen ze voor aantal uitdagingen te staan.

Zes jaar geleden verscheen Wreck-It Ralph in de Nederlandse bioscopen en nu is het tijd voor een vervolg: Ralph Breaks the Internet. De film zit bomvol humor, leuke verwijzingen en een aantal impliciete dubbelzinnigheden die je alleen als volwassene oppikt. Bij een Disneyfilm is dat eigenlijk een garantie, maar ook deze film is prachtig geanimeerd: kleurrijk, sfeervol en met heel veel oog voor detail. Tip: loop niet meteen weg zodra de aftiteling begint, want Disney doet een erg leuke toegift.

Oude en nieuwe stemmen

Opvallend is hoe weinig de trailer eigenlijk prijsgeeft welke richting de film op gaat. Hoe minder je weet, hoe meer je verrast kan worden. Omwille van spoilers laten we in het midden waar het verhaal precies over gaat, maar het volgt niet helemaal de platgetreden paden. De film gaat vooral om de vriendschap tussen Ralph en Vanellope, wat uiteindelijk de aanleiding is voor een aantal gebeurtenissen. Zoals vaak bij Disneyfilms hebben de personages erg menselijke trekken en maken ze karakterontwikkeling door.

De stemmen van Ralph en Vanellope zijn opnieuw ingesproken door John C. Reilly en Sarah Silverman, en door Frank Lammers en Georgina Verbaan in de Nederlandse versie. Alle andere personages uit de eerste film hebben slechts een kleine bijrol. Des temeer ruimte voor fantastische nieuwe personages, waaronder KnowsMore (Alan Tudyk), Shank (Gal Gadot) en Yesss (Taraji P. Henson). De stemmencast is erg goed. De personages komen tot leven door de stemacteurs en het klopt gewoon: de stemmen zijn erg uitgesproken en passen goed bij de personages. Ook met je ogen dicht kan je onderscheiden wie wie is.

Disney neemt zichzelf op de hak

Erg leuk aan deze film is dat Disney zichzelf eens flink op de hak neemt. Vanellope ontmoet op het internet namelijk alle andere Disney-prinsessen. Er wordt onder andere de draak gestoken met het feit dat de elke prinses altijd gered wordt door een heldhaftige mannelijke held. Daar blijft het niet zeker niet bij en dat levert een aantal hilarische scènes op. Het toppunt is als zelfs Vanellope wordt verleid tot typisch prinsessengedrag, maar op haar eigen, stoere, niet truttige manier. Disney overdrijft daarmee gelukkig niet, waardoor ze vooral dankbaar gebruik maken van hun eigen clichés.

Ook moderne videogames ontkomen niet aan een beetje spot en zelfs fansite Oh My Disney krijgt een leuke plaagstoot. In al die dingen zit al heel veel humor, maar ook de manier waarop ze het internet als een wereld hebben weergegeven is erg leuk gedaan. Elke internetbezoeker loopt als poppetje door die wereld, een prooi voor onder andere opdringerige figuren met bordjes (advertenties). De film neemt heel veel elementen van het internet en brengt die op een leuke Disney-manier in beeld.

Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.