Recensie: Ready Player One

Summary
Steven Spielberg heeft een flinke klus gehad aan het verfilmen van Ready Player One. Het is hem gelukt, al zullen de fans van de boeken wellicht wat teleurgesteld zijn. Het 3D-effect is niet overal wat het zijn moet, de muziek zorgt ervoor dat je weer wordt terug gebracht naar de jaren tachtig. Al met al een goede film.
7.5
Het is het jaar 2045 als we Wade Watts voor het eerst zien. De wereld waarin hij leeft is er niet op vooruit gegaan. Tenzij je, net zoals bijna iedereen, dagelijks de realiteit verliest in de ‘Oasis.’ Een virtuele plek waarin alles mogelijk is. Wanneer de maker en bedenker van de Oasis te overlijden komt, start zijn erfenis een wedstrijd binnen in de virtuele wereld. Wat je kan winnen? De Oasis zelf. Laat de strijd beginnen!

 

Wade staat er in de Oasis nagenoeg alleen voor, in de echte wereld heeft hij geen vrienden en leeft hij bij zijn tante. In de virtuele wereld ziet iedereen er anders uit en heeft iedereen een andere naam. Je kan niemand vertrouwen binnen de Oasis. Wade’s personage Parzival zit niet in een clan, de enige waarmee hij het goed kan vinden en samenwerken is de grote spierbundel Aech. Samen proberen ze de wedstrijd te winnen. Wat moet je daarvoor doen? Drie sleutels vinden die uiteindelijk leiden tot de Easter Egg: de grote prijs. Wanneer Parzival als eerste in vijf jaar tijd de eerste sleutel vindt staat alles op zijn kop en begint de strijd pas echt.

Tye Sheridan speelt Wade Watson in de echte wereld. Met zijn eenentwintig jaar heeft hij al in een paar grote films gespeeld. Je zou hem onder andere gezien kunnen hebben in X-Men: Apocalypse als Cyclops. Wade is zijn eerste grote hoofdrol en het gaat hem goed af als de nerd-achtige jongen. Zijn grootste vijand Nolan Sorrento wordt gespeeld door Ben Mendelsohn. Sorrento wilt er alles aan doen om de Oasis voor zichzelf te winnen, dit doet hij door middel van zijn eigen bedrijf en honderden onderdanen: The Sixers. Mendelsohn speelt wel vaker slechteriken, zoals Orson Krennic van Star Wars: Rogue One. Om niet te veel te spoilen zullen we het verder niet over personages hebben.

Ready Player One speelt zich vooral af binnen in de Oasis, die wereld is geanimeerd en ziet er erg goed uit. De wedstrijden en planeten zijn goed gemaakt en laten je zien wat er allemaal mogelijk kan zijn in virtual reality. De film wordt in 3D afgespeeld, iets wat tot goede beelden kan leiden. Echter, alleen de beginscène is binnen de Oasis van goede 3D kwaliteit en valt de rest van de film wat tegen. Ze hadden hier veel meer mee kunnen doen. Wat er dan wel weer leuk uit zag is het gedeelte als de Oasis en de echte wereld even worden samengevoegd. Dan zie je echte mensen in de Oasis en andersom, dat is leuk gedaan en zorgt voor een andere beeldvorming.

Een deel van de kijkers zal het verhaal van de film al kennen. Steven Spielberg heeft het aangedurfd om het gelijknamige boek van Ernest Cline te verfilmen. Het heeft even geduurd voordat iemand zich hieraan durfde te wagen. De reden hiervoor is simpel: Cline heeft zo een goede fantasie in het boek, dat niet alles verfilmd kan worden. Dat heeft er ook toe geleid dat grote stukken uit het boek totaal anders zijn dan in de film. Hele stukken zijn omgegooid of aangepast, zodat het beter in een film zou passen. Voor de boekkenners kan dit leiden tot vraagtekens en frustraties, maar Spielberg heeft er een mooi totaalplaatje van gemaakt waar velen trots op kunnen zijn. Voor de jonge kijkers onder ons is de muziek wellicht onbekend. Het boek en de film zitten vol met muziek uit de jaren tachtig.

Sinds haar tiener jaren kijkt Jantine graag naar films en series. Veel vind ze leuk om naar te kijken, maar kom niet met horror aanzetten. Sinds de komst van Netflix is het nog makkelijker om te binge-watchen en nieuwe series en films te ontdekken die ze anders niet zou kijken.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.