Recensie: Red Sparrow

Summary
Red Sparrow is een spionagethriller die je meezuigt in de corrupte gewelddadige wereld van de Russische spionage. Jennifer Lawrence zien we als ballerina en spionne die niet op haar mondje is gevallen. Ze weet zich staande te houden tussen fysiek en seksueel geweld, bedreiging en chantage van ‘Mother Russia’. Door de hak die ze haar oversten weet te zetten heeft regisseur Francis Lawrence (overigens geen familie van) met Red Sparrow een knap staaltje werk afgeleverd.
8

‘You serve Mother Russia’

In Red Sparrow speelt Jennifer Lawrence de Russische ballerina Dominika. Als beste ballerina van het Bolshoi ballet is ze de trots van Rusland, totdat ze op het podium een ernstig ongeval krijgt. Dansen, haar grote passie, zal ze nooit meer kunnen. Daarnaast valt ook haar bron van inkomen weg. Haar oom Egorov weet wel een manier voor haar om te overleven: als spionne aan de slag voor de Russen. Ze wordt naar Staatsschool 4 gestuurd, een school die zij zelf toepasselijk omschrijft als ‘hoerenschool’. Hier wordt geleerd hoe te verleiden en informatie los te peuteren, zodat ze als ‘Sparrow’ voor de Russen aan de slag kan. Dominika weet zich hier doorheen te slaan zonder haar trots op te geven, en dan begint het echte werk. Haar eerste doelwit is Nate Nash (Joel Edgerton), een CIA-agent bij wie ze informatie moet inwinnen over een mol bij de Russen. Haar verleidingstactieken slaan om in echte gevoelens, en ze zakt steeds dieper weg in een moeras van leugens, gevaar en onbetrouwbaarheid.

Amerikaanse Russen of Russische Amerikanen?

Dominika belandt, misbruikt door het Russische regime, in een emotionele en heftige achtbaan en maakte de ergste dingen mee. Red Sparrow is dan ook niet voor gevoelige kijkers aangezien er aardig wat pijnlijke, onzedelijke en gemene scènes voorbijkomen. Soms is de film té expliciet en dat lijkt niets toe te voegen behalve een shock bij de kijker. Op de vechtlust na is er in deze film niks meer terug te herkennen van de Lawrence zoals we haar van the Hunger Games kennen. De Benelux is overigens goed vertegenwoordigd in deze Amerikaanse film met grotere rollen voor de Nederlandse Thekla Reuten als Marta en de Vlaming Matthias Schoenaerts die als Dominika’s oom Egorov wel van origine een Rus had kunnen zijn. Het Russisch accent hebben ze geoefend, maar omdat alle Russen Amerikaans spreken raak je toch net niet volledig in de Russische sferen (die ook nog wel eens een tikkeltje cliché zijn in deze film). Op de helft lijkt het allemaal wat verwarrend te worden en moet je soms even puzzelen voordat je doorhebt waarover het gaat, maar het einde van de film maakt het helemaal goed. Het verhaal van Red Sparrow steekt uiteindelijk dus goed in elkaar en we zien op het einde van de film dingen die we zelf nooit hadden zien aankomen. Chapeau voor schrijver Jason Matthews, op wiens boek deze film is gebaseerd, en regisseur Francis Lawrence, ook bekend van Water for Elephants en The Hunger Games. (Overigens geen familie van Jennifer.)

DVD extra’s

Leuke extra’s: op de DVD van Red Sparrow zien we de deleted scenes en dat zijn er aardig wat. Bij deze scènes maar ook bij de film zelf is commentaar beschikbaar van regisseur Lawrence. Mocht je na het kijken van de film dus nog geen genoeg ervan hebben: de extra’s houden je nog wel een tijd bezig.

Wil je de DVD van Red Sparrow graag zelf hebben? Waag dan een gokje en klik hier om mee te doen met onze prijsvraag! Je hebt tot 30 juli om kans te maken op de DVD van Red Sparrow.

Written by
Britt Somers is een studente journalistiek met een grote liefde voor boeken en video. Ze is altijd wel bezig met nieuws doorspitten, fantaseren over eigen documentaires, artikelen nakijken of haar privébibliotheek ordenen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.