Recensie: Redbad

Samenvatting
Redbad is een spannende film over een held die in de geschiedenisboeken geen held mocht zijn. De film laat een gevoelige kant zien van het Christendom. Gijs Naber krijgt alle momenten om te schitteren als Redbad. Ook Loes Haverkort mag niet klagen met de aandacht voor haar personage van Deense prinses Frea. Het is alleen jammer dat alle andere personages zo weinig diepgang kennen, zeker gezien het niet de minste (internationale) acteurs zijn. Desondanks is Redbad een aardige film om de zomer mee te openen.
7.5

Geschiedenis van Nederland

In 2014 kwam regisseur Roel Reiné met de film Michiel de Ruyter, één van de meest bekende zeehelden in de Nederlandse geschiedenis. Het is een film die zelfs twee versies kreeg: een versie voor 16 jaar en ouder en een versie voor 12 jaar en ouder. De film was een daverend succes en dus besloot Reiné om nog een film op te nemen over een excentrieke held voor sommigen. De samenwerking met Klaas de Jong verliep zo soepel bij Michiel de Ruyter dat ook hij terugkeerde voor het project Redbad. Een film over een belangrijk persoon waarvan maar weinig bekend is.

De film speelt zich af in de vroege Middeleeuwen. In een tijd waar het Christendom in opkomst was en de vrije volkeren, zoals de Friezen, per se wilden bekeren tot het Christendom. Dat ging niet altijd gepaard met aardige woorden, maar eerder met geweld. Het is daarom dat er maar weinig bronmateriaal is rond het personage Radboud, in de film Redbad genoemd. In die tijd was het de gewoonte dat de Christenen alles documenteerden voor de toekomst. En laat dit nou net een zwarte bladzijde zijn in de geschiedenis van het Christendom, waarbij er een poging is gedaan om zo min mogelijk bekend te maken over Radboud.

Maar wie is nou Radboud?

Radboud was een koning of hertog van de Friezen rond de jaren 680 na Christus. Hij leidde de opstand tegen het Christendom om zo vrij te blijven. Hun geloof had meer met de Noorse mythologie te maken. Zij werden uiteindelijk verdreven en besloten uiteindelijk om terug te vechten. Omdat er zo weinig bekend is over deze periode, heeft de regisseur meer vrijheid om een eigen interpretatie te geven aan de geschiedenis. En daarom heet het personage niet Radboud, maar Redbad.

In de film moet Redbad het opnemen tegen Karel Martel en zijn vader Pepijn. Het Christendom wordt de mensen opgedrongen en dat pikt Redbad niet. Echter moet hij kiezen tussen de liefde en zijn stad verdedigen en maakt de keuze voor de liefde. Dat komt hem uiteindelijk duur te staan en hij wordt verbannen uit zijn stam. Vastgebonden op een vlot spoelt hij aan bij de Denen om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Echter krijgt hij te horen dat zijn zus is uitgehuwelijkt aan Karel Martel en besluit om te gaan vechten tegen de Christenen.

Internationale cast

Met Michiel de Ruyter wist Reiné al een topacteur als Charles Dane te casten. Voor Redbad is men verder de grens overgegaan. Allereerst beginnen we in Nederland. Het is een Friese held en die moet dus gespeeld worden door een Nederlander. Voor dit personage is Gijs Naber gecast. Hij heeft al aantal grote rollen gespeeld zoals in de televisieserie Penoza en in de films Loft en De Heineken Ontvoering. Hij speelt de rol van Redbad overtuigend en weet ook zijn momenten te pakken. Een andere grote rol is weggelegd voor Loes Haverkort die de Deense prinses Frea speelt. Zij weet de balans tussen moeder en eer op een juiste manier te vertolken. Het is alleen jammer dat haar rol verder erg minimaal is.

Voor de film Redbad is Reiné ook gaan kijken naar internationale acteurs voor de rollen in deze film. De koning Pepijn wordt gespeeld door de Amerikaanse acteur Jonathan Banks. In een ver verleden heeft hij nog enkele films gedaan, maar de meeste zullen hem kennen als Mike uit de series Breaking Bad en Better Call Saul. Hij weet precies hoe hij een schurk moet spelen en dat komt ook goed tot uiting in deze film. Het is alleen jammer dat zijn personage maar weinig achtergrond geschiedenis meekrijgt, net als het personage Karel Martel. Gelukkig is er ook een kortstondig moment voor acteur Søren Malling om te schitteren. Deze Deense acteur zal in Nederland vooral bekend zijn voor zijn vertolking van Torben Friis in de Deense televisieserie Borgen. Hij mag de rol spelen van de Deense koning Wiglek.

Niet altijd vlekkeloos

De film mag je dan een verhaal vertellen waar nog maar weinig over bekend is, maar van wat er bekend is strookt niet met deze film. Een aantal momenten in de geschiedenis zijn niet letterlijk overgenomen. Zo was het niet Redbad’s zus die werd uitgehuwelijkt, maar Radboud’s dochter volgens de geschiedenis. En zo zijn er nog een aantal kleine momenten die niet accuraat zijn. Toch is wat op papier staat niet misschien de volledige openheid van de geschiedenis uit die tijd. Immers gaat de film toch over de donkere kant van het Christendom.

Toch is het spelen met deze geschiedenis en de accuraatheid daarvoor niet het grootste probleem. Het zijn vooral de vele personages die een rol spelen in deze film. Je hebt Redbad en daar leren we meer van kennen, net als Frea. Maar een aantal personages en cruciale momenten in de film krijgen weinig tot geen aandacht. Zo blijkt er halverwege de film ineens afspraken te zijn gemaakt tussen de toenmalige leider van voormalig Redbad’s stam en koning Pepijn. Dit wordt nergens vermeld en ineens is het er. De zus van Redbad en Karel Martel krijgen maar weinig tijd om zich degelijk te profileren. Terwijl deze laatste juist een grote rol speelt in de film. Het verhaalt focust zich echt vooral op Redbad en dat is met vlagen erg zonde.

Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.