Ricki is een echte rockster en heeft dan ook altijd alles opgegeven voor haar muziekcarrière. Nu komt haar ex-man haar echter om hulp vragen nadat hun dochter een zelfmoordpoging heeft gedaan. Ricki besluit terug naar huis te gaan om daar de banden proberen te herstellen, maar dit is lang niet makkelijk als je kinderen je lijken te haten en ook de nieuwe vrouw van je ex-man je verwijt dat je een slechte moeder bent.
De film werd geregisseerd door Oscarwinnaar Jonathan Demme, naar een scenario van Diablo Cody (Juno). Hoewel Demme een aantal goede films op zijn naam heeft staan, zoals The Silence of the Lambs, Philadelphia en Rachel Getting Married, lijken zijn hoogtijdagen nu toch wel voorbij. Er is niets bijzonders aan deze film. Ook het scenario van Cody is maar middelmatig te noemen en daarnaast ook nog erg voorspelbaar.
Wat acteurs betreft is er echter niets te klagen. We zien de extreem veelzijdige Meryl Streep in de hoofdrol als rockster Ricki en dat doet ze verder prima. Ze weet weer een zeer realistisch personage neer te zetten, maar helaas is het personage zelf nogal irritant. Streep heeft natuurlijk wel al vaker in muzikale films gespeeld, zoals bijvoorbeeld in Mamma Mia!, en ook daar liet ze zien dit best te kunnen. Toch komt het grote muzikale talent eigenlijk van haar bandlid Greg, gespeeld door Rick Springfield, die in het echte leven ook een rockheld is.
Wel grappig is dat de dochter van Ricki gespeeld wordt door de daadwerkelijke dochter van Streep, namelijk Mamie Gummer. Ze heeft nog niet heel veel bekende rollen op haar naam staan maar speelde bijvoorbeeld de hoofdrol in de serie Emily Owens, M.D. die in 2013 in Nederland werd uitgezonden. Er is niet echt iets aan te merken op haar acteren in Ricki and the Flash, maar fenomenaal is het ook zeker niet te noemen. Verder zijn er nog hoofdrollen weggelegd voor Kevin Kline (Ricki’s ex-man) en Audra McDonald (zijn nieuwe vrouw).
Ricki en haar band The Flash spelen voornamelijk nog in een klein onbeduidend kroegje voor een enigszins op leeftijd zijnde publiek. Omdat hier natuurlijk niet van rond gekomen kan worden, heeft Ricki daarnaast nog een baantje achter de kassa, wat haar echter niet heel goed af gaat. Ze heeft dan ook totaal geen geld, iets wat haar ex-man wel heeft. Als Ricki dan besluit naar huis te komen om haar dochter te steunen, moet ze noodgedwongen bij haar ex-man en zijn nieuwe vrouw logeren. Iets wat zorgt voor een aantal ongemakkelijke situaties, vooral als het lijkt alsof ze haar ex-man terug probeert te winnen. Toch blijkt al gauw dat Ricki eindelijk meer voelt voor haar bandlid Greg.
Naast dat de vrouw van haar ex-man Ricki erg duidelijk maakt dat ze een betere moeder voor de kinderen is dan Ricki zelf, hebben ook haar kinderen haar nooit vergeven voor het feit dat ze met de noorderzon vertrokken is omdat ze meer gaf om haar muziek. Er komen dan ook een aantal confrontaties in de film voorbij, die echter geen van allen uitmonden in echt iets serieus. Alle confrontaties worden net zo makkelijk weer opzij geschoven, alsof alles zomaar vergeten en vergeven is. Het leukste is nog de band die Ricki met haar dochter langzaamaan weer lijkt op te bouwen, al gaat ook dit wel erg gemakkelijk. Het hele drama wordt wat afgewisseld met hier en daar een komische noot en een op en top filmeinde.
Voor de extra’s hoef je de dvd of blu-ray eigenlijk ook niet aan te schaffen. Er staan op de dvd maar twee extra’s op, waarvan de leukste nog de making-of is. Op de blu-ray krijg je daar nog wat verwijderde scènes bij, foto’s van de cast en de herontdekking van Rick Springfield. Wel krijg je er nog een code bij om de film toe te voegen aan je UltraViolet-bibliotheek, zodat je de film overal kan bekijken, mocht je daar onverwachts toch de behoefte voor voelen.