Recensie: Roald Dahl’s The Witches

Samenvatting
Heksen bestaan en ze hebben snode plannen om alle kinderen te veranderen in muizen. Aan een jongen en zijn oma de taak om dit tegen te houden en de kinderen te redden in deze vernieuwde filmadaptatie van het boek De heksen van Roald Dahl. Een verfilming die misschien wat te eng is voor een jongere kijker, maar wat kinderachtig voor een volwassene. Gelukkig is er wel een fantastische cast om naar te kijken.
6

Heksen bestaan

Het is het jaar 1967 als de jonge hoofdrolspeler van het verhaal bij een auto ongeluk zijn beide ouders kwijtraakt. Zijn oma neemt de zorg op haar, maar wat ze ook probeert, het blijkt zeer lastig om hem een beetje op te vrolijken. Uiteindelijk geeft ze hem een muis om voor te zorgen en dit lijkt te helpen. Hij gaat direct aan de slag met het leren van trucjes en het bouwen van stellages voor zijn muis. Als hij echter met zijn oma naar de winkel gaat omdat hij nieuwe materialen nodig heeft, komt hij daar in contact met een oude vrouw die hem de stuipen op het lijf jaagt. Zijn slimme oma identificeert de vrouw al snel als een heks en omdat ze weet hoe gevaarlijk die zijn besluiten ze te vluchten.

Ze nemen hun intrek in een luxe hotel aan de kust en verwachten hier helemaal veilig te zijn. Maar niets is natuurlijk minder waar want al snel blijkt dat de heksen juist dat hotel hebben uitgekozen om in samen te komen en snode plannetjes te maken. Snode plannetjes die erop gericht zijn om zo snel mogelijk van al die verschrikkelijke kinderen af te komen. Oma, kleinzoon en twee nieuwe (muizen) vrienden gaan aan de slag om dat te voorkomen en dat zorgt voor een spannend avontuur.

Roald Dahl’s The Witches

Velen zullen de boeken van Roald Dahl wel ooit gelezen hebben of er anders op zijn minst een keer van gehoord hebben. De beste man schreef talloze kinderboeken waarvan er ondertussen al een heel aantal verfilmd is. Denk bijvoorbeeld aan Mathilda, Sjakie en de chocoladefabriek en De GVR. En ook De heksen hoort natuurlijk in dit rijtje thuis, niet alleen om de verfilming waar deze recensie over gaat, maar ook omdat dit boek al eerder verfilmd werd in 1990. De wat oudere generatie zal zich deze (zeer geslaagde) verfilming vast nog wel herinneren en er misschien zelfs nog wel wat slapeloze nachten aan over hebben gehouden.

Griezelen

Het verhaal over de heksen is natuurlijk best wel spannend en de vorige filmadaptie was zelfs voor een zeer jonge kijker best wel eng te noemen, maar dan nu deze nieuwe versie. Regisseur Robert Zemeckis, van onder andere Back to the Future en Forrest Gump, nam de taak op zich om ook nu weer de kinderen te laten griezelen. Een taak waar hij misschien wel een heel klein beetje te ver in doorschoot want bij vlagen is de film best heel duister te noemen en het is dan ook de vraag in hoeverre dit nog als kinderfilm aan te merken valt. Je moet wel een kind hebben dat erg van griezelen houdt om echt van deze film te kunnen genieten met een paar kenmerken die niet zouden misstaan in een horrorfilm.

Genieten

Ondanks de soms wel erg enge stukjes, heeft de film ook zeker wel momenten om van te genieten. Er zitten voor de kinderen ook zeker wel wat grappige stukjes in en voor de volwassenen misschien wel wat ontroerende stukjes. Bovenal kan de film rekenen op een uitstekende cast. Octavia Spencer is een geweldige lieve oma en Jahzir Bruno die haar kleinzoon speelt zet ook een prima rol neer. En dan is daar natuurlijk nog de enge opperheks die fantastisch gespeeld wordt door Anne Hathaway. Daarnaast zien we nog wel meer bekendere gezichten voorbij komen, waaronder onder andere die van Stanley Tucci. Iedereen lijkt daarbij uitstekend in zijn rol, al is dit natuurlijk wel een rol in een ‘kinderfilm’ waarbij lekker wat overdreven mag worden.

Conclusie

Hoewel het verhaal min of meer hetzelfde is gebleven, zijn er zeker wel wat aanpassingen gedaan ten opzichte van de eerdere verfilming. Aanpassingen die gelukkig vooral voelen als vernieuwend en niet als vervelend. Het grootste minpunt van de film is dan waarschijnlijk ook dat de doelgroep een beetje onduidelijk lijkt. Voor een jonge kijker kan de film toch echt wel veel te eng zijn op sommige momenten, terwijl de film voor volwassenen dan eigenlijk weer wat kinderachtig en soms ook saai aanvoelt. Het kopen van de blu-ray biedt ook niet heel veel voordelen want hoewel er een handjevol extra’s op de schijf te vinden zijn, voegen die niet echt iets toe en bestaan deze vooral uit een paar korte kijkjes achter de schermen.

The Witches (Blu-ray)
The Witches (Blu-ray)
De Roald Dahl-verfilming van Nicolas Roeg
Score 4.5 van 5 sterren.
€15,52
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.