Recensie: Roman J. Israel, Esq.

Samenvatting
Roman J. Israel, Esq. is een bijzonder goeie film, waarvan het geen verrassing is dat deze een Oscarnominatie heeft ontvangen. De film wordt gedragen door Denzel Washington die een ijzersterke rol als Roman neerzet. Hij heeft zo'n beetje een transformatie ondergaan om in de huid te kruipen van deze talentvolle advocaat en weet in deze rol ook weer een heel ander karakter neer te zetten dan we tot nu van hem gezien hebben. Hou je van thematiek als mensenrechten en rechtsspraak, dan moet je zeker deze film gaan kijken.
8

Hoe zuiver is jouw moreel kompas?

Roman J Israel, Esq. volgt een idealistische, liberale advocaat die zich jarenlang keihard voor de kleine man heeft ingezet terwijl anderen met de eer gingen strijken. Nadat zijn collega, het hoofd van de firma, een hartaanval krijgt, wordt Roman door de ambitieuze advocaat George Pierce bij zijn kantoor aangetrokken. Dan begint hij een vriendschap met een jonge advocate die voor gelijke rechten strijdt. Er volgt een turbulente reeks gebeurtenissen, die het activisme van Roman, dat zijn carrière definieerde, op de proef zal stellen.

Wat deze film vooral goed maakt is dat zelfs mensen met idealen en strijdlust voor de rechten van de mens kunnen afdwalen van hun moreel kompas. De persoonlijke reis die we Roman zien afleggen met alle bijbehorende emoties maakt dat je je als kijker betrokken voelt bij hem. Je krijgt ook met hem te doen vanwege zijn slechte sociale vaardigheden en de situaties waarin hij daardoor terecht komt. Dat hij in zijn vorige advocatenkantoor vooral op de achtergrond fungeerde blijkt al snel een logische keuze.

Washington in misschien wel zijn beste rol tot nu toe

Denzel Washington heeft wel vaker ijzersterke rollen neergezet, denk bijvoorbeeld aan The Book of Eli, Man on Fire of Fences. In Roman J. Esquire lijkt hij zelfs nog een stapje verder te gaan, want voor deze rol heeft hij zelfs fysiek een aantal veranderingen ondergaan. Hoewel dit fenomeen niet nieuw is (Matthew McConaughey viel bijvoorbeeld enorm veel af voor zijn rol in Dallas Buyers Club), is zijn toewijding voor deze specifieke rol noemenswaardig.

Hij speelt namelijk een overtuigende rol als Roman, een man die nogal wat eigenaardigheden heeft maar tegelijkertijd een steengoede advocaat is met uitgebreide kennis van het rechtssysteem. Hij is sociaal gezien niet bijzonder sterk, het botst bijvoorbeeld nogal vaak met zijn collega’s of andere mensen binnen zijn vak, maar lijkt dit gebrek aan sociale vaardigheid te compenseren in het opbouwen van rechtszaken.

Leuke extra’s

Een van de andere hoofdpersonages in deze film wordt gespeeld door Carmen Ejogo. Ook zij zet een prima rol neer als de jonge advocate Maya. Alleen Collin Farrell verrast niet in het bijzonder, hij speelt prima als succesvolle advocaat, maar het karakter wat hij neerzet kennen we wel van andere rollen die hij heeft gespeeld. De regisseur zet op zijn beurt een aardig staaltje film neer. Dan Gilroy is vooral bekend van de in 2014 verschenen film Nightcrawler met Jake Gyllenhaal in de hoofdrol. Met Roman J. Israel, Esq. heeft hij nu een tweede goeie film op zijn naam staan.

Ook de extra’s op de Bluray zijn de moeite waard om te kijken. Naast de standaard ‘making-of’ en ‘verwijderde scènes’ is er ook een special over hoe Denzel Washington is gekomen op het vertolken van de rol van Roman. Het is natuurlijk altijd leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen, maar om te zien hoe een acteur zichzelf mentaal en fysiek voorbereid op een dergelijke rol is echt een uniek kijkje in de wereld als acteur zijnde. Dat deze film genomineerd is geweest voor een Oscar is al met al dus niet verbazend. Wat wel verbazend is, is dat deze film niet in de Nederlandse bioscopen heeft gedraaid. Hij zal dus bij het grote publiek niet bekend zijn, en dat is zonde. Want Roman J. Israel, Esq. is een film die echt de moeite waard is om te kijken.

Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.