Recensie: Sausage Party

Summary
Helaas, de trailer schetste een veel grappiger beeld van de film dan het uiteindelijke resultaat, want Sausage Party is niet veel meer dan een puberaal scheldkanon dat te hard probeert grof en choquerend te zijn. Dat resulteert in een anderhalf uur lange reeks aan platte, flauwe en overal oversekste grappen. Waar enkele momenten nog wel enigszins grappig zijn, vallen die in het niet bij alles wat veel te ver gaat, met een ongemakkelijke voedselorgie als toppunt. Deze film pretendeert een animatie voor volwassenen te zijn, maar sluit allesbehalve aan bij het denkvermogen van de gemiddelde meerderjarige.
4.5

Alle producten in de supermarkt bidden elke ochtend dat ze door een van de goden in een winkelwagentje mee worden genomen naar het grote onbekende achter de automatische schuifdeuren. Daarom kijken de worsten en broodjes uit naar 4 juli, omdat zij op deze grote Amerikaanse feestdag als… Nou ja, warme broodjes over de toonbank gaan. Helaas treft het noodlot een van de worsten en zijn vrienden, en belanden zij op de grond. Hier begint hun gevaarlijke avontuur om weer op tijd terug te liggen op hun plank. Ondertussen ontdekken een aantal andere boodschappen wat de ware aard is van de mens, hun goden.

Deze film wordt gebracht als dé animatiefilm voor volwassenen, maar om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de Disney Pixar-films zijn vele male volwassener dan deze puberale, oversekste scheldtirade met platte, flauwe en onoriginele grappen. Dat is te wijten aan Seth Rogen, Evan Goldberg en Jonah Hill; de verhaalschrijvers van deze film. Zij mogen dan wel heel bekend zijn als komedieacteurs en ook de nodige schrijfervaring hebben, maar met Sausage Party slaan ze de plank behoorlijk mis. Seth Rogen en Evan Goldberg schreven onder andere mee aan de films Superbad, Pineapple Express en This Is the End. Johan Hill schreef mee aan de 21 Jump Street-remake en aan de vervolgfilm daarvan.

Brenda (Kristen Wiig) and Frank (Seth Rogen) in Columbia Pictures' SAUSAGE PARTY.

Voor de stemmencast is een heel blik aan bekende acteurs en actrices opengetrokken, maar als deze geen goed script krijgen, heb je er nog niets aan. Zo is Kristen Wiig van de partij, die een hilarische rol neerzette in Bridesmaids en recentelijke te zien was in Ghostbusters. Verder hoor je onder andere de stemmen van Michael Cera (Superbad), James Franco (Spider-Man, 127 Hours), Salma Hayek (Desperado) en Paul Rudd (Ant-Man, The 40 Year Old Virgin). Ook Seth Rogen en Jonah Hill zelf voorzien personages van een stem. Kortom, een hele rits aan bekende namen en de stemmen klinken ook wel kloppend, maar dat alleen is natuurlijk niet genoeg voor een goede film.

Het probleem is dat de makers te hard proberen om grof en choquerend te zijn, wat bij de preutse Amerikanen misschien nog lukt, maar voor ons Nederlanders is dat continue gescheld vooral erg storend en sommige delen van de film hooguit ongemakkelijk. De gigantische orgie met alle supermarktproducten is daarbij wel echt het toppunt en het klopt ook nog eens totaal niet, want alle het eet- en drinkwaren hebben niet eens geslachtsdelen. Dat het broodje het worstje in zich wil hebben, is dan nog een enigszins grappige dubbelzinnigheid. Helaas vallen de kleine dingen die wél vermakelijk zijn uiteindelijk in het niet bij alles dat totaal niet leuk is. Het is dan ook echt de vraag welk publiek wel geamuseerd wordt door deze vreemde poging tot humor.

sausageParty_2

Dat bekent niet dat er echt helemaal niets te lachen valt in deze film, maar die momenten zijn te minimaal en helemaal niet memorabel. Zodra de aftiteling verschijnt, ben je hoogstwaarschijnlijk al vergeten om welke grappen je hebt gelachen. Dat komt dus vooral door de creatieve armoe. Alleen de fragmenten waarin een stukje kauwgom een rol speelt vallen op tussen alle andere scènes. Ook het moment waarop boodschappen uit een karretje vallen en het een oorlogsslagveld lijkt met een dikke witte mist, door harde landing van een pak meel, is wel leuk. Dat alles is helaas bij lange na niet genoeg om anderhalf uur aan vermaak te bieden. Waarschijnlijk kan het mannelijke publiek deze film dan nog wel meer waarderen dan de vrouwelijk bioscoopgangers, maar de reactie in de bioscoopzaal was ook niet erg enthousiast.

Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.