Recensie: Searching

Samenvatting
In Searching raakt Davids dochter Margot vermist en doorzoekt hij haar computer naar aanwijzing over haar locatie. Gedurende de hele film kijkt je naar een computerscherm. Daarmee hebben de makers op sommige momenten zichzelf teveel beperkt om het verhaal goed te kunnen vertellen. De cast is prima en als kijker heb je zeker empathie voor de hoofdrolspelers. De film boeit van het begin tot het einde en zal sommigen zeker verrassen met de ontknoping.
7

Thriller via computerscherm

David communiceert voornamelijk via chatberichten met zijn dochter Margot. Hij denkt haar dochter goed te kennen, totdat ze vermist raakt. Als ze een dag lang niet reageert op zijn berichten, begint David zich zorgen te maken. Hij schakelt de politie in en gaat ondertussen zelf op onderzoek uit. Op Margots laptop hoopt David aanwijzingen te vinden over haar locatie. Hij komt erachter dat zijn dochter verzeild is geraakt in iets waar hij geen weet van heeft. Is zijn dochter nog in leven en kunnen ze haar nog terugvinden?

Searching is een film van regisseur Aneesh Chaganty, die met deze film debuteert. Hij heeft een aantal korte films gemaakt in de afgelopen tien jaar en nu is het tijd voor een speelfilm in de bioscoop. Aneesh Chaganty schreef het script zelf, samen met Sev Ohanian. Veelbelovend, want Searching is een spannende thriller die van begin tot het eind de aandacht weet vast te houden. Dat ondanks de beperkte verhaalvertelling: het hele verhaal wordt via een computerscherm, door middel van social media, documenten en chatgesprekken verteld.

Je leven in apps

De film begint met het iconische opstartgeluid van Windows XP. In korte tijd wordt het gezin van David voorgesteld en krijg je meteen empathie voor de hoofdrolspelers. De film start daarmee erg sterk, want deze film moet toch vooral de aandacht vasthouden met de vraag: wat is er met Margot gebeurd en is ze nog in leven? Daarvoor is het dus wel belangrijk dat je als kijker je kan inleven in de hoofdpersonen en je je bekommerd om hoe het met ze gaat.

Vervolgens maken we een sprong in de tijd en zien we het computergedrag van David op zijn iMac. Daarmee verschijnen dus ook de chatgesprekken met zijn dochter en komen beide personages in beeld via videobellen. Door de manier waarop het verhaal verteld wordt, beperken de makers zich op sommige momenten wel. Het voelt namelijk niet strikt noodzakelijk om het hele verhaal te vertellen via een computerscherm. Op een aantal momenten sjoemelen de makers daar ook mee. Het had niet misstaan als de makers ervoor hadden gekozen om delen van het verhaal in beeld te brengen zoals elke andere film dat doet.

Spannend tot het eind

Ondanks een aantal stukken waarop de manier van het verhaal verfilmen niet helemaal goed uit de verf komt, blijft de film spannend tot het eind. Je krijgt genoeg puzzelstukjes die pas op het einde in elkaar vallen. Een oplettende en nadenkende kijker heeft misschien al eerder in de gaten hoe de vork in de steel steekt, terwijl de rest waarschijnlijk verrast wordt in de ontknoping. Toch is de film voor iedereen uiteindelijk spannend, want de vragen rondom Margots verdwijning blijven tot lang onbeantwoord.

Acteerprestaties

De rol van David wordt gespeeld door John Cho, onder andere bekend van de komediefilm Harold & Kumar Go to White Castle. Hij zet een overtuigend en geloofwaardig personage neer. Zijn vrouw wordt gespeeld door Sara Sohn. Beide weten een goede rol neer te zetten en het familiegeluk uit te stralen naar de kijker. De tienerversie van Margot wordt gespeeld door Michelle La. Zij had eerder slechts twee kleine rolletjes in een serie. Ondanks haar onervarenheid doet ze het prima – al krijgen we niet heel veel te zien van haar in deze film. Debra Messing doet het ook goed als de politieagent die het onderzoek leidt naar de vermiste Margot.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.