Recensie: Shazam!

Samenvatting
Shazam! vertelt het verhaal van de jonge Billy Batson die onverwachts omgetoverd wordt tot een volwassen superheld. Samen met zijn nieuwe pleegbroertje Freddy gaat hij op een zoektocht naar zijn krachten, terwijl hij het ondertussen ook nog op moet nemen tegen een heuse superschurk. Alles bij elkaar zorgt dit voor de nodige komische situaties en Shazam! is dan ook, tegen alle verwachtingen in, een vrij vermakelijke familiefilm geworden die zeker de moeite van het kijken waard is.
7.5

Ontdek je superkrachten

Billy Batson is veertien en verhuisd van pleeggezin naar pleeggezin. Nadat hij weer in de problemen is gekomen doordat hij op zoek is naar zijn moeder, komt hij uiteindelijk bij de familie Vasquez. Daar maakt hij kennis met de andere pleegkinderen waaronder Freddy. Freddy is een enorme fan van superhelden en dat blijkt al gauw van pas te komen als Billy door een onbekende tovenaar ineens veranderd wordt in Shazam, een volwassen man in een rood pakje met superkrachten.

Billy en Freddy gaan samen op pad om te ontdekken welke superkrachten Billy allemaal bezit. Zou hij kunnen vliegen? Is hij supersterk? Kan hij laserstralen afvuren? Of misschien onzichtbaar worden? En als je dan toch opeens volwassen bent, kan je dan een stripclub inkomen en bier kopen in een supermarkt? En blijft Billy nu voor altijd volwassen? Of kan hij ook weer terugveranderen in zichzelf? Er zijn zoveel vragen waarop een antwoord gezocht moet worden, maar natuurlijk komt er ook nog een superschurk om de hoek kijken.

Superhelden

Je zou denken dat er ondertussen wel genoeg superheldenfilms zijn. Vooral Marvel lijkt de een na de andere film uit te poepen en ook DC Comics zit zeker niet stil de afgelopen jaren. Shazam is dan ook niet de eerste of de laatste superheld die dit jaar verschijnt en de vraag is dan ook of hij zich wel staande weet te houden tussen alle andere (toch wat bekendere) helden. Shazam! (overigens uit de stal van DC Comics), is echter opvallend verfrissend en weet het net even wat anders te doen dan de anderen. Dit komt misschien wel voornamelijk doordat de film wat minder volwassen is, maar op een positieve manier.

Shazam! is meer een familiefilm dan de meeste superheldenfilms en neemt zichzelf ook niet al te serieus. Hierdoor is het meer een luchtige komedie geworden dan een extreem actievol spektakel. De hele ontdekkingstocht van Billy en Freddy naar alles wat Billy als Shazam kan, is ronduit het leukste gedeelte van de film en zorgt voor genoeg hilarische situaties. Natuurlijk mogen de nodige gevechten niet ontbreken, maar de focus ligt meer op Billy en zijn zoektocht naar zijn krachten (en misschien een beetje naar een familie) dan op urenlange bombastische knokpartijen.

Vermakelijk

De film is geregisseerd door David F. Sandberg, die eigenlijk vooral bekend staat om zijn horrorfilms. Zo regisseerde hij onder andere Lights Out en Annabelle: Creation. Met Shazam! laat hij echter zien dat hij zich ook in andere genres prima staande weet te houden. Want hoewel de film vol zit met de nodige clichés en niet echt een cultureel hoogstandje genoemd kan worden, weet Sandberg toch precies de juiste toon te raken en een zeer vermakelijke film neer te zetten. Natuurlijk hebben ook de acteurs wel aardig bijgedragen aan het succes van deze film, en dan vooral de (nog) niet zo bekende Zachary Levi die onverwachts de rol van Shazam aangeboden kreeg. (Een leuke extra hierover vind je op de blu-ray).

Zachary Levi weet precies het juiste uit te stralen, namelijk dat hij een klein kind is in het lichaam van een volwassene. Zijn gezichtsuitdrukkingen zijn fenomenaal en zijn geklungel is precies grappig genoeg. Ook de andere acteurs doen het best aardig met onder andere Asher Angel als de jonge Billy, Jack Dylan Grazer als Freddy en Mark Strong als superschurk Dr. Sivana. Al met al zorgt dit er voor dat Shazam! uiteindelijk een leuke film geworden is die zowel jong als oud prima weet te vermaken. Natuurlijk moet je er geen al te hoge verwachtingen bij hebben, maar deze film geeft je absoluut een vrolijk gevoel en tovert zeker een lach op je gezicht.

Shazam! (Blu-ray)
Shazam! (Blu-ray)
Van pleegkind naar volwassen superheld
Score 4.6 van 5 sterren.
€10,76
Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, dinsdag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.