Recensie: Shoplifters

Samenvatting
Shoplifters is een prachtige filmhuisfilm met een gave inkijk in de Japanse cultuur, en dan met name in de lagere klasse van de samenleving. Hoewel de film als traag bestempeld kan worden gebeurd er toch genoeg om geboeid te blijven kijken, en moet het verhaal het hebben van zowel de ijzersterke cast als de onderliggende vraagstukken die hier aan bod komen. Al met al een ijzersterke film voor de mensen die houden van een film met wat meer diepgang, waarbij het aan de oppervlakte kan lijken dat er niet bijzonder veel gebeurd.
8

Een nieuw gezinslid voor familie Shibata

Wanner Shota en Osamu terug naar huis wandelen na een geslaagde winkeldiefstal stuiten zij op een klein meisje dat, weer, expres buitengesloten blijkt te zijn door haar ouders. Daarop besluit Osamu in een opwelling om haar mee te nemen naar huis, om in elk geval warm te zitten en een hapje te eten. Als zijn vrouw besluit dat het meisje Yuri daarna weer naar huis moet lijkt de zaak afgedaan, maar toch blijkt ook zij het op het laatste moment niet over haar hart te kunnen verkrijgen om haar weer achter te laten bij haar mishandelende ouders. Daarop besluiten ze om Yuri op te nemen in hun samengestelde gezin.

Als het gezin besloten heeft om Yuri als ‘zusje’ van Shota op te nemen in het gezin, is het voornamelijk aan laatstgenoemde de taak om haar overdag te vermaken. Zowel Shota als Yuri gaan niet naar school maar leren zo af en toe, voornamelijk op eigen initiatief, vanuit huis wat dingen. Het voornaamste wat Yuri geleerd wordt is wat Shota het beste kent: winkeldiefstallen plegen. Enerzijds is dit tijdverdrijf, maar anderzijds heeft het samengestelde gezin het alles behalve breed. Zij leven vooral van het pensioen van oma en wonen illegaal in haar huis. Toch zijn zij als ‘zelfgekozen gezin’ erg gelukkig met elkaar en stralen op alle fronten blijdschap uit.

Sterk in zijn eenvoud, met een heerlijk Japans sausje

Wat Shoplifters een bijzondere film maakt is niet het spannende plot. De film is over het algemeen zelfs redelijk traag, er gebeurd in de twee uur die deze duurt niet bijzonder veel en achteraf kun je je zelfs afvragen of de film niet ook in anderhalf uur had gekund. Aan de ene kant wel, en aan de andere kant niet. Shoplifters is eigenlijk, ondanks de lage spanningsboog, toch zo boeiend dat het amper opvalt dat deze twee uur duurt. Er wordt uitgebreid de tijd genomen om de karakters van de personages stuk voor stuk uit te diepen. Er is er ook geen die er per se uitspringt ten opzichte van de ander, alle vijf de ‘gezinsleden’ gaan gelijk op.

Voor de liefhebbers/geïnteresseerden in Japan en haar cultuur is deze film op zich al een waar genot om te kijken. Je krijgt een bijzondere inkijk in het dagelijks leven van een (arm) gezin. Wat moeten zij allemaal doen om te kunnen overleven? Is het loon wat zij verdienen wel genoeg om rond te kunnen komen? En wat zijn de gebruiken van Japanners? Ook de maaltijden die genuttigd worden zijn bijzonder intrigerend: het opslurpen van noedels lijkt daar aan de orde van de dag.

Een dijk van een (filmhuis)film

Hier houdt het echter niet bij op. Shoplifters is niet een film die alleen maar geinig is om te kijken als je een fascinatie hebt voor die cultuur. De sterkte van de film zit hem enerzijds in de eenvoud en anderzijds in de onderliggende stroom: het sociale vraagstuk wat hier (terecht) aan de tand wordt gevoeld. Betekent rijkdom geluk? En als je je gezin voor het kiezen zou hebben, wat zou je dan doen? Een andere vraag die je jezelf bij deze film kunt stellen is: wanneer een misdaad wordt gepleegd, is deze dan per definitie slecht, of is motivatie ook een belangrijke factor wanneer er iets ‘misdadig’ gepleegd wordt?

Geconcludeerd mag dus wel worden dat regisseur Hirokazu Koreeda een dijk van een film heeft weten neer te zetten. Maar niet alleen hij heeft dit voor elkaar gebokst, de cast die hij hiervoor heeft verzameld is ook een waar genoegen om naar te kijken. Miyu Sasaki als de poepschattige Yuri, Jyo Kairi als haar pre-puberende maar loyale broer, Lily Franky als hun vaderfiguur met zijn hart op de goede plek. Stuk voor stuk acteurs die hun rol met overgave en overtuiging spelen. Mocht je dus van het filmhuisgenre houden: ga deze film vooral kijken, want hij stelt zeker niet teleur!

Shoplifters (DVD)
Shoplifters (DVD)
Een ontroerende Japanse drama
Score 4.8 van 5 sterren.
€12,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.