Recensie: Sneekweek

Summary
Eigenlijk is Sneekweek gewoon goede mix van brute afslachtingen, goede humor en spannende thrillerelementen. Precies wat deze film zegt te zijn eigenlijk. Dat maakt dat het eigenlijk gewoon een geslaagde slasher is. Niet eentje die per se gezien moet hebben, maar wel eentje die lekker wegkijkt en dus prima geschikt is voor een avondje uit in de bioscoop. De jongeren op de set doen prima hun best, maar de personages zijn gewoon totaal niet boeiend. Helaas geldt dat ook voor de rollen van Ebbinge en Lammers.
6.5

Een groep van zes jongeren die samen in een studentenhuis wonen, laten hun dagelijkse leventje voor een week achter om te gaan genieten van een welverdiende vakantie. Ze vertrekken naar Friesland om daar tijdens de Sneekweek te gaan zeilen en te gaan feesten alsof hun leven ervan afhangt. Ze bivakkeren in een gigantische villa en al snel blijkt dat niet iedereen de gebeurtenissen van twee jaar geleden heeft verwerkt. Als dan een van hen beweert aangevallen te zijn door een gemaskerd iemand wordt ze niet gelooft, maar dat hadden haar vrienden misschien beter toch wel kunnen doen…

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit is absoluut geen hoogstaand meesterwerkje. Gelukkig verwacht waarschijnlijk ook niemand dat en dat maakt de kans alleen maar groter dat deze film toch positief weet te verrassen. Sneekweek doet opvallend veel denken aan een I Know What You Did Last Summer, dat in combinatie met de Scream-films en een Hollands sausje. Nou is dat laatste typisch iets waar heel veel Nederlanders een bloedhekel aan hebben, maar dat zal je dan maar voor lief moeten nemen als weer eens een vermakelijke slasher wil zien in de bioscoop. Wat dat betreft doet deze film niet onder voor de gemiddelde uitgemolken geestenfilm.

sneekweek_1

Het recept voor een slasher is vrij eenvoudig: het enige wat je nodig hebt is een aantal feestende, zuipende, hitsige tieners die nog oppervlakkiger zijn dan een doos ontbijtgranen. Geef ze verder nog een reden om als slachtvee te kunnen dienen en een onbekende moordenaar die de jongeren een voor een aanvalt. Nou, dat is precies waar deze film in slaagt. Iedereen kan namelijk verdacht zijn en dat is ook wat er gebeurt: deze film wil je steeds laten geloven dat een van de personages de seriemoordenaar is, maar die legt niet veel later dan ook het loodje. Iets wat eigenlijk te vaak en te snel gebeurt, waardoor de mysterie rond de identiteit niet echt lekker uit de verf komt.

Op de set waren niet alleen jongere acteurs aanwezig, want ook Diederik Ebbinge en Frank Lammers waren van de partij. Ebbinge speelt de rol van een half overspannen commissaris die geen gedoe wil tijdens het evenement van het jaar. Geen bijzondere bijdragen en zijn personage lijkt er een die voor Mega Mindy bedoeld was, zo cartoonachtig dat die is. Ook de bijdrage van Lammers als de rechercheur is van weinig toevoeging en sinds zijn samenwerking met de supermarktketen is het toch lastig om niet steeds ‘Hallo Jumbo!’ te willen roepen als hij in beeld komt. Het is op zich best jammer dat deze twee bekende namen niet benut worden om nog in ieder geval een of twee boeiende personages toe te voegen aan de film.

sneekweek_2

De grootste rol is weggelegd voor Carolien Spoor als Merel. Tevens is dit ook de enige personage waar voor je wellicht sympathie kunt voelen, want de rest is of niet genoeg in beeld of gewoon een ontzettende klootzak. Haar vrienden worden gespeeld door Jelle de Jong, Jord Knotter, Holly Brood, Yootha Wong-Loi-Sing en Jonas De Vuyst. Ook Kimberley Klaver, Ferry Doedens en Marly van der Velden zijn van de partij. Een behoorlijk rijtje namen waarvan bij de meeste waarschijnlijk niet direct een belletje gaat rinkelen.

Ook de grappen vallen goed in de smaak en met name die betrekking hebben op Friesland. Een in het Fries nasynchroniseerde uitzending van Scream? Geweldig! De dosis humor is nergens te veel of irritant en past goed bij de film. Sowieso omdat dit natuurlijk een film is die je niet al te serieus moet nemen. Het is dan ook niet voor niets dat deze film het label komedie heeft gekregen, maar in tegenstelling tot een aantal andere Nederlandse films die zichzelf komedie noemen, is deze met vlagen wel erg grappig.

Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

2 Comments

  1. Van Nederlandse bodem komt weinig goeds op film gebied. Dit is typisch zo’n vermakelijk filmpje dat iedereen over een paar maanden al weer vergeten is. Als je naar deze film bent geweest kun je in ieder geval zeggen dat je naar de Sneek week bent geweest, om mensen te foppen.

    Reply
  2. Ik vond de film ook best goed en kan me ook best vinden in je recensie, waar ik echter niets over lees en waar ik mezelf echt ENORM aan stoorde was het compleet idiote en totaal onnodige einde..en dan bedoel ik ook echt de allerlaatste scène. Wat die namelijk met de rest van de film te maken had…is mij compleet maar dan ook compleet onduidelijk!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.