Rocklegende Kurt Cobain stierf op 5 april 1994. Maar zelfs nu, 21 jaar later, zijn er mensen die de overleden rockster niet met rust kunnen of willen laten. Regisseur Benjamin Statler wekt Cobain opnieuw tot leven in de documentaire Soaked in Bleach, waarin de doodsoorzaak van Kurt Cobain ter discussie wordt gesteld. Dit terwijl Cobain eerder dit jaar ook al opnieuw in het leven werd geroepen door de documentaire Cobain: Montage of Heck. Het is duidelijke dat de filmmakers hem maar niet in vrede kunnen laten rusten.
Kurt Cobain was en is nog steeds een rocklegende. Hij was zanger van de rockband Nirvana, waarmee hij in de jaren ’90 bekend werd. In 1994 pleegde Cobain op 27-jarige leeftijd zelfmoord. Althans, dat is het verhaal zoals de meeste mensen het kennen. De maker van Soaked in Bleach probeert de kijker ervan te overtuigen dat de rockzanger geen zelfmoord gepleegd zou kunnen hebben. Hiervoor worden meerdere argumenten aangedragen door de makers. Zo zou de afscheidsbrief een nagemaakte pastiche zijn en zou de positie van zijn shotgun niet kloppen met de manier waarop het afgevuurd zou zijn. Het is duidelijk dat Courtney Love, die destijds getrouwd was met de zanger, beschuldigd wordt van het feit dat ze iets te maken zou hebben met de dood van Kurt Cobain. Meerdere motieven worden genoemd die Love zou hebben voor het willen vermoorden van Cobain. Ook tijdens de productie van de film zou Love meerdere malen geprotesteerd hebben en zelfs dreigbrieven hebben verstuurd.
De documentaire is opgebouwd uit verschillende delen. Voor een deel wordt het verhaal van Kurt Cobain’s dood nagespeeld door acteurs. In deze scènes zien we Courtney Love, Kurt Cobain en de detectives die destijds bezig waren met de verdwijning van Cobain in gedramatiseerde scènes. Het andere deel van de documentaire bestaat uit daadwerkelijk archiefmateriaal, zoals audiotapes, en de verhalen van de detectives en vrienden van Cobain destijds. De grauwe en grijze sfeer van de documentaire past goed bij dit onderwerp. Het regent dan ook in bijna iedere scène.
De film weet je succesvol mee te nemen naar de dagen rondom de verdwijning en dood van Kurt Cobain. De film begint op een lekker tempo en wordt nergens lang van stof, wat best knap is voor een film met een dusdanig depressieve uitstraling. De spanning die wordt opgebouwd, levert echter meer vragen dan antwoorden op. Al is het wel duidelijk dat sommigen de sterke overtuiging hebben dat het inderdaad geen zelfmoord geweest kon zijn. De documentaire eindigt dan ook met meerdere mensen die stellen dat de zaak opnieuw geopend en onderzocht zou moeten worden.
Echter is de documentaire zelf niet overtuigend en enigszins ongeloofwaardig, wat mede komt door de Amerikaanse, commerciële sfeer die hij uitademt. Wellicht hebben de makers een goed punt en zit er inderdaad een kern van waarheid in het idee dat Cobain geen zelfmoord gepleegd zou hebben. Echter krijg je door de afwisseling tussen feit en fictie in de vormgeving van het verhaal, een beetje het gevoel dat je naar een aflevering van Air Crash Investigation zit te kijken. Dat is best zonde, want hierdoor is het lastig de argumenten die de makers aandragen serieus te nemen.
Of de film overtuigt, is misschien niet eens de belangrijkste vraag die gesteld moet worden bij Soaked in Bleach. Het is veel interessanter om na te gaan of het nou echt nódig was om deze zaak opnieuw tot leven te roepen. Kurt Cobain is inmiddels 21 jaar dood en draagt een mysterieus aura om zich heen, wat bijna onderdeel van zijn imago lijkt te worden. Is het daadwerkelijk de moeite waard om dit magische aura volledig uit te pluizen en te onderzoeken? Heeft de mensheid nog steeds behoefte aan complottheorieën rondom wel of niet overleden popsterren? Na Elvis Presley, Paul McCartney en Michael Jackson hebben we misschien wel weer genoeg zorgen om dode beroemdheden.
Voor mensen met een bijzondere interesse in Kurt Cobain en zijn relatie met Courtney Love is deze documentaire wel een aanrader. Er worden een aantal interessante feiten aan het licht gebracht die nooit naar het grote publiek bekend zijn gemaakt. Wel is het jammer dat de film niet echt lijkt te gaan over Kurt Cobain zelf, maar meer over alle personen, de detectives en mysterieuze gebeurtenissen om hem heen. Hierom zal de film wellicht voor de fans ook enigszins tegenvallen, maar voor degene die gek zijn op complottheorieën zullen hun hart kunnen ophalen bij deze film.