Recensie: Star Trek Beyond

Summary
Star Trek Beyond kan zich prima meten met de eerdere twee films en heeft gelukkig geen introductie van de personages meer nodig. Na twee keer J.J. Abrams mag dit keer Justin Lin het stokje overnemen en dat doet hij zeer verdienstelijk. Op sommige momenten is de film zelfs beter dan de eerdere twee delen, waar hij op andere momenten weer net ietsje onder doet. Met Star Trek Beyond maakt Lin duidelijk een hommage aan de oude serie van Gene Roddenberry. Dat zal misschien niet iedereen even zeer waarderen, maar voor de wat oudere Trekkies onder ons is het een zeer mooie ontwikkeling.
7.5

Captain James T. Kirk en Spock worstelen eigenlijk allebei met hun eigen persoonlijke issues. Kirk begint het toch wel moeilijk te krijgen met het zo lang weg zijn van huis iedere keer en Spock heeft net te horen gekregen dat Ambassadeur Spock is overleden.  Ze krijgen een reddingsmissie toegeschoven die ervoor zorgt dat ze naar de andere kant van een nevel moeten reizen. Daar aangekomen worden ze echter aangevallen door een behoorlijk pittige tegenstander, genaamd Krall. De Enterprise wordt compleet uit elkaar gereten en de bemanning wordt voor het grootste gedeelte gevangen genomen. De overige bemanning, waaronder Spock, Bones en Kirk komen verspreid over de planeet terecht.

Star Trek Beyond begint zoals veel Star Trek films beginnen, met een behoorlijk heftige en dramatische opening. De vaart zit er meteen in en dat belooft wat voor het vervolg. Na de crash op de planeet zakt het allemaal alleen even wat in. De actie wordt net even wat teruggebracht waardoor je wel weer de tijd krijgt om de nieuwe personages beter te leren kennen. Krall is natuurlijk de slechterik in dit stuk en hij heeft de bemanning gevangen genomen. Montgomery Scott, oftewel Scotty, ontmoet een ander compleet nieuw personage, namelijk Jaylah, een mysterieuze alien die weinig op heeft met Krall.

startrek-gallery-17

Dit is de eerste van de drie nieuwe Star Trek films die geen introductie van de personages meer nodig heeft. We kunnen dus meteen vol in de actie duiken en zien dit keer een echte ruimte missie van het team. Het acteerwerk van de vaste crew is solide. Zo heeft Chris Pine zich absoluut het personage van Kirk eigen gemaakt, hij begint ook steeds iets meer weg te hebben van de William Shatner, die het personage vroeger speelde. Zachary Quinto is gewoon Spock geworden, zijn mimiek, houding, alles ademt Spock en dat is toch best wel een flinke kluif geweest om hierin Leonard Nimoy te vervangen. Als Krall zien we Idris Elba, al is hij het grootste deel van de film behoorlijk onherkenbaar gemaakt. Toch zien we nog best wat van zijn karakter doorsijpelen in Krall.

Wat je wel merkt nu de introductie er niet meer is, is dat er soms wel heel veel wordt uitgelegd in de dialoog. Dat is jammer en ook niet geheel nodig, want ook al weet je niet altijd wat het stukje techniek is waar ze het over hebben, door gewoon te kijken had je het ook wel begrepen. Daar zijn ook buiten de technologie om best veel voorbeelden van. Het is jammer, omdat het je als kijker soms net even te veel uit het verhaal haalt. Gelukkig is het maar af en toe, waardoor je nog gewoon verder kunt blijven genieten. Dat is mede te danken aan de fijne stijl van de nieuwe films. Alles gaat lekker snel, waardoor je nauwelijks de tijd krijgt om eventueel issues waar te nemen.

startrek-gallery-06

Met de actie zit het ook absoluut goed in Star Trek Beyond, er zitten diverse spetterende actie momenten in. De ene wat korter dan de andere, maar allerlei elementen zitten er in. Zo komt er een stoere motorscène voor in de film, maar is er ook een waanzinnig gevecht in en rond het ruimtestation Yorktown. Justin Lin, de regisseur van Star Trek Beyond trekt werkelijk alles uit de kast en lijkt zelfs al een soort specifieke eigen scène in zijn films te stoppen, een vergelijkbare scène als we in Star Trek Beyond zien, zagen we namelijk ook in de zesde Fast & Furious scène. Fans van beide series zullen deze wel weten te ontdekken.

De blu-ray die wij ontvingen staat redelijk vol met extra features, waarbij de meest in het oog springende toch wel de ‘For Leonard and Anton’ feature is. In deze redelijk korte ode aan Leonard Nimoy en Anton Yelchin wordt door de collega acteurs teruggekeken op de waardevolle toevoeging van deze acteurs. Vooral Leonard Nimoy heeft natuurlijk ontzettend veel betekend voor Star Trek door de jaren heen. Door middel van beelden uit de oude Star Trek en ook een blik op de nieuwe Spock, wordt hij geëerd. Datzelfde geldt natuurlijk voor Anton Yelchin, die op 19 juni 2016 op veel te jonge leeftijd (27) om het leven kwam toen hij door zijn eigen auto werd verpletterd.

Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.