Recensie: Star Wars: The Force Awakens

Summary
Star Wars: The Force Awakens is wat de fans al wilden sinds 1983 en we hebben er 32 jaar op moeten wachten. Alles ziet er perfect uit, klinkt perfect en de perfecte acteurs zijn in de juiste rol gezet. Waarom is de film dan niet zo goed als The Empire Strikes Back? Omdat het een connectie mist tussen de karakters. Ergens is er te weinig verhaal voor het gene dat er gebeurt en dat is een beetje jammer. Misschien dat we nog een Director’s Cut krijgen met meer dialoog? Met de actie zit het in ieder geval wel goed, daar komt de film met meerdere grote spektakels die het allemaal waard zijn. J.J. Abrams mag zijn naam voorlopig houden, we zullen het niet veranderen naar Jar-Jar Abrams.
9

“Do or do not, there is no try.” De bekende Yoda quote waar Disney en J.J. Abrams naar hebben geluisterd want ze hebben het gedaan! Na een decennium van wachten, hopen en twijfelen zijn we eindelijk verlost. Disney bracht, na de Marvel Cinematic Universe, nog een gigantische franchise op het witte doek en dat hebben ze fantastisch gedaan. Nog nooit eerder was er een hype als deze, en hij was het waard.

Er zijn films die in iedereen zijn geheugen staan gebrand, en dan zijn er films die voor mensen hun hele leven veranderen. Star Wars hoort bij de laatste thuis. De originele trilogie had zoveel invloed op de fans dat er meer boeken, games en merchandise voor is gemaakt dan voor welke film dan ook! 16 jaar na de originele trilogie kwam George Lucas met de prequels die… nou die werden ‘iets’ minder goed ontvangen. De films werden door bijna iedereen de pan in gehakt, vooral door de trouwe fans. Toen gebeurde er iets dat niemand zag aankomen, in 2012 verkocht George Lucas alles van Star Wars aan Disney. Voor fans was dit een spannende situatie, want zij wisten wat voor films Disney had gemaakt met de Marvel naam. Maar ook wisten ze hoe Disney een andere franchise, Pirates of the Caribbean, helemaal heeft uitgemolken. Hoe, oh hoe, zou Disney een delicaat universum als Star Wars behandelen?

Star Wars: The Force Awakens Ph: Film Frame © 2014 Lucasfilm Ltd. & TM. All Right Reserved..

Laten we voorop stellen: de film is de natte droom van bij iedere Star Wars-fanboy of girl. De special effects zijn fantastisch, de CGI is geweldig en de soundtrack is subliem. Gelijk vanaf het begin van de film zie je dat regisseur J.J. Abrams alles goed heeft gedaan. Het openingsshot is subliem gemaakt en zal mensen gelijk aan de originele films doen denken. Zo is de hele film: het doet je denken aan hoe goed en memorabel de originele films waren en het spint zijn eigen verhaal eromheen. Weg zijn de politieke verhalen, stomme kinderachtige grapjes en aliens van de prequels (en een beetje Return of the Jedi). Terug is de basis die de serie zo goed heeft gemaakt. Soms is het misschien wel wat te veel, maar dit is te vergeven als je je realiseert dat ze veel goed hebben moeten maken met het blik op de films van tien jaar terug.

Zonder spoilers te geven gaan we het toch even over de karakters hebben. Finn, Rey en Poe zijn de nieuwe spelers op het dejarik-bord en vervangen daarmee Luke, Han, Leia als de nieuwe garde van helden voor het Verzet. Ook hier laten ze duidelijk de overeenkomsten zien. Aan de andere kant is het nog sterker, Kylo Ren is duidelijk geïnspireerd door Darth Vader en dat hebben ze heel erg mooi weergegeven. Enkel hier slaan ze de plank maar half raak. Het is duidelijk dat ze veel in deze film hebben willen stoppen, maar het was te veel waardoor de karakter ontwikkeling en verhaal ontwikkeling een beetje plat viel. Hierdoor kwamen sommige verhalen gewoon niet goed over. Dit was natuurlijk erg jammer want er ontstaan meerdere momenten waarvan je denkt “Huh? Hoe komen we hier?”. De film had makkelijk dertig minuten langer mogen duren als de dialoog hiervan werd uitgebreid.

Zoals gezegd heeft het veel weg van de originele trilogie en vooral van A New Hope, waardoor het soms – op de best mogelijke manier – op een remake lijkt. Er is een nieuwe macht, genaamd de First Order, die onder leiding staat van Supreme Leader Snoke en Kylo Ren – die Darth Vader achterna wil. Met een aantal duizend Stormtroopers tot hun beschikking zijn ze goed op weg om het heelal onder hun duim te krijgen. Daartegenover staat de Resistance met Leia als een generaal en Poe Dameron als hun topvlieger. Allemaal komt het samen op de planeet Jakku, nee niet Tatooine, waar Rey zich bevindt. Rey is een mondige dame en schuimt gecrashte schepen af voor rotzooi om te verkopen.

Falcon-Star-Wars-Force-Awakens

Alhoewel de ontwikkeling tussen karakters helaas niet veel voorstelde was de ontwikkeling van de karakters zelf wel verbazingwekkend. Je kon jezelf gelijk in de rol van de stoere Rey plaatsen. Ze is een ruw talent dat veel sturing nodig zal hebben maar een echte held kan spelen. De actrice Daisy Ridley zet haar erg overtuigend neer en is daarbovenop ook nog eens een vrouwelijke hoofdrolspeler die duidelijk maakt dat ze geen hulp nodig heeft. Een stoere onafhankelijke meid dus! Finn is daartegenover een beetje anders. Hij is vooral knullig. Hij heeft geen idee hoe het leven buiten de First Order is en probeert meerdere malen de held te spelen terwijl hij dat eigenlijk niet echt is. De rol is erg moeilijk want al snel overacteert men dat overdreven stuntelige maar John Boyega raakt de snaar precies goed. Als laatste nieuweling staat Kylo Ren, de zelf-geclaimde opvolger van Darth Vader. Eerlijkheid boven alles, het duurt een paar scènes voordat het duidelijk is dat zijn stem perfect is. De Dark Side past perfect bij de man, samen met barslecht temperament.

En dan is er nog de rest van de film. Wat een nostalgie-trip! Zoals gezegd is de CGI prachtig, de aliens die niet met poppen zijn gemaakt zien er gewoonweg fantastisch uit en de achtergronden zijn om te kwijlen. Ook de live-action poppen zijn zo fantastisch gedetailleerd dat je respect moet hebben voor de makers ervan. Het mooiste is misschien nog wel de soundtrack van John Williams. Wow! Wat een emotie weet die man te brengen in zijn muziek! En de gevechten, die zijn beter dan welke Star Wars-film dan ook en de gevechten tussen de ruimteschepen zijn al helemaal top.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.