Recensie: Star Wars: The Last Jedi

Samenvatting
Star Wars: The Last Jedi doet iets wat wij niet gewend zijn van een Star Wars-film. Er zijn minder bombastische gevechten aanwezig en er is meer ruimte om een verhaal te vertellen. Dit kunnen wij alleen maar aanmoedigen en zorgt ervoor dat je als kijker tevreden de bioscoopzaal uitloopt. Daisy Ridley (Rey) en Mark Hamill (Luke skywalker) zetten samen ijzersterke rollen neer en dat zorgt voor de juiste overtuiging. Adam Driver zorgt ervoor dat Kylo Ren niet meer aan het jammeren is en dat je toch sympathie krijgt voor zijn personage. Nog een fijn punt is dat Carrie Fisher weer de scherpte in haar personage Leia Organa heeft weten te krijgen. In de volgende film moeten we het helaas zonder haar stellen. 
9.5

Nu ze haar eerste stappen heeft gezet in een grote wereld, gaat Rey verder op haar epische reis met Finn, Poe en Luke Skywalker in het volgende hoofdstuk van de saga. Rey gaat in de leer bij Luke Skywalker op Ahch-To. Laatstgenoemde moet ondertussen afrekenen met een geloofscrisis. Intussen vechten het verzet en de First Order hun oorlog verder uit. Die strijd brengt hen naar nieuwe plekken in het sterrenstelsel, waaronder een casinostad waar de bovenklasse zich bevindt.

Er is één ding zeker in het universum van Star Wars, ze kunnen maar weinig fout doen. Om fans tevreden te houden is er gekozen om met de komst van Star Wars: The Force Awakens de fans jaarlijks van een Star Wars-film te voorzien. Twee jaar geleden kwam het eerste deel in deze trilogie, The Force Awakens, vorig jaar verscheen Rogue One en die werd niet door iedereen even positief ontvangen. Nu is het de beurt aan het tweede deel in deze nieuwe trilogie: The Last Jedi. Het is een direct vervolg op The Force Awakens en zo voelt het ook aan. The Last Jedi is alleen niet door J. J. Abrams geregisseerd, maar door Rian Johnson, die tevens ook het script heeft geschreven. Johnson heeft niet heel veel projecten op zijn naam staan. Zijn bekendste werk is Looper uit 2012 en een aantal afleveringen uit de hitserie Breaking Bad. Hij is dus een opmerkelijke keuze – wat overigens niets zegt. Want hij heeft al ervaring met dit enorm grote project genaamd Star Wars. Hij speelde in Rogue One: A Star Wars Story een kleine bijrol waarin hij niet herkenbaar was. Nu is het tijd voor het grote werk!

Zoals eerder gezegd is The Last Jedi een direct vervolg op The Force Awakens. Het is daarom misschien handig om The Force Awakens nog eens te kijken voor je naar The Last Jedi gaat. Alle bekenden uit het eerste deel komen gelijk weer voorbij en omdat men je gelijk in de actie gooit, voelt het ook aan als een warm thuiskomen. De rebellen zijn op de vlucht voor The First Order die ze op de hielen zit. Een reddingsactie wordt op touw gezet, maar is nog niet zo gemakkelijk met The First Order die schietend op hen afkomt. De hoop op een goed einde is ook al zo goed als vervlogen. Voor de rebellen is er nog maar één mogelijkheid op een goede afloop: Luke Skywalker. Rey zagen we in The Force Awakens al oog-in-oog staan met hem en nu krijgen we er gelukkig ook nog tekst bij. Luke heeft zich afgezonderd van alles en iedereen; inclusief The Force. Hem overhalen om de laatste hoop voor de Republiek te zijn zal lastig zijn. Gelukkig komen we verder wel meer te weten waarom Kylo Ren zo geworden is en welke rol Luke Skywalker daarin heeft gespeeld.

Kritiek bij The Force Awakens was voornamelijk dat het erg actievol was, maar dat het verhaal minder was en dat de nieuwe personages maar weinig diepgang kennen. In The Last Jedi is dit zeker niet het geval! In The Last Jedi is er meer ruimte om een duidelijk verhaal te vertellen. En dit is zeker gelukt. Leia Organa was in The Force Awakens maar weinig aanwezig als het gaat om tekst en dat terwijl zij in de originele trilogie juist zo prominent aanwezig was. In The Last Jedi heeft zij nog steeds niet de hoofdrol, maar is haar rol wel prominenter aanwezig en weet het ook nog het verhaal te versterken. Ook is er iets met de kritiek gedaan omtrent Rey. Zij kwam in The Force Awakens erg boos over en daardoor kreeg je geen idee wie zij nu echt was. In The Last Jedi krijgen we meer te zien van haar en komt zij niet meer zo boos en geforceerd over. Met The Last Jedi heeft men er dus overduidelijk voor gekozen om minder bombastische gevechten in beeld te brengen, maar juist een verhaal naar buiten te brengen. Totaal anders dan wat we gewend zijn van Star Wars, maar het zorgt wel voor een tevreden gevoel als je de bioscoop uitloopt.

De oude bekenden hebben geen introductie meer nodig, want we kennen ze inmiddels al. Daisy Ridley weet Rey perfect neer te zetten en toont ook meer de juiste emotie in haar rol. Mark Hamill keert terug als Luke Skywalker en weet na 34 jaar zijn personage te vernieuwen. We zien een hele andere Skywalker dan dat we gewend waren in de originele trilogie. De tijd heeft hem ingehaald, maar desondanks weet hij ons nog steeds te verrassen. Adam Driver vertolkt weer de rol van Kylo Ren en ook hij weet meer diepgang te geven aan zijn personage. Kylo Ren kwam vooral over als een personage met een vadercomplex waardoor hij vooral aan het jammeren was. In The Last Jedi heeft hij dit overwonnen en lijkt er een obsessie te onstaan voor Rey. Ook Carrie Fisher keerde terug voor The Last Jedi en weet Leia Organa beter neer te zetten. Haar scherpte is weer terug en zorgt voor hilarische momenten in de film. Helaas is Carrie Fisher ons vorig jaar ontgaan en is het nog maar de vraag hoe het ontbreken van haar in de volgende Star Wars-film in deze trilogie uitgelegd gaat worden.

Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.