Recensie: Star Wars: The Rise of Skywalker

Summary
Rey en Kylo Ren zijn terug in deze afsluitende film van de Skywalker-saga. Ze nemen het wederom op tegen elkaar, maar ondertussen dient een nieuwe vijand zich aan. Star Wars: The Rise of Skywalker is een herhaling van zetten en heeft een simpel verhaal, maar na het veel te gehaaste eerste halfuur weet het wel het Star Wars-gevoel te geven waar iedereen zo van houdt. Fantastische beelden, interessante figuren, mooie planeten, wilde achtervolgingen, spannende gevechten en een hele sterke Force zorgen ervoor dat deze film uiteindelijk toch een best prima afsluiter geworden is.
7

Het einde

Star Wars: The Rise of Skywalker is het laatste deel van de o zo bekende Star Wars-filmreeks. Tenminste, zeg nooit nooit, maar het lijkt er op dat er nu toch echt een einde is. Maar is dit ook het einde waar iedereen op zat te wachten? Natuurlijk is het lastig om iedereen tevreden te stellen, iedereen hoopt altijd net op iets anders, maar voor degene die hopen op een totale plottwist: helaas pindakaas. Het einde is eigenlijk vrij voorspelbaar en zal niet zorgen voor veel ophef. The Rise of Skywalker doet gewoon wat ervan verwacht wordt en niet meer en niet minder.

Sowieso lijkt de film voornamelijk een herhaling van zetten. Wederom is er een grote supermacht opgestaan die verslagen moet worden door een jonge Jedi bij wie de Force bijzonder sterk is. In een galaxy far, far away zien we dan ook natuurlijk Jedi-novice Rey terug. Ze is nog altijd op zoek naar haar afkomst en blijft daardoor onzeker over wie ze zelf is. Tegenover haar staat wederom Kylo Ren. Hij is vrij zeker over zichzelf en wie hij wil worden. In navolging van zijn grootvader heeft hij grootse plannen om over de hele galaxy te heersen. Er ligt naast Kylo Ren echter een nog grotere vijand op de loer voor Rey en het rebellenleger.

Vragen en antwoorden

De voorgaande films in deze afsluitende trilogie riepen de nodige vragen op met als belangrijkste natuurlijk de afkomst van Rey. Deze laatste film doet het nodige om alle antwoorden te geven, maar helaas blijven er misschien toch nog wat kleine vraagjes over. Het lijkt dan ook een onmogelijke opgave want alleen al met het beantwoorden van alle vragen en het afsluiten van de saga had regisseur J.J. Abrams makkelijk een film kunnen vullen. Nu is er echter ook nog een nieuwe vijand opgedoken die verslagen moet worden. Tenminste, nieuw…?

Het verhaal

Een klein spoileralertje, klein want direct bij de start van de film wordt al bekend gemaakt wie de nieuwe vijand is. Dus is het dan nog een spoiler? Want wie is er terug om de macht weer over te nemen? Palpatine, oftewel Darth Sidious. In het geheim heeft hij weer een volledige vloot weten op te bouwen en nu is hij klaar om het sterrenstelsel over te nemen. Kylo Ren weet al vrij snel zijn verblijfplaats te achterhalen, maar Rey en haar rebellen doen daar iets langer over. Samen met Poe, Finn, Chewbacca, R2D2, 3CPO en BB8 gaat Rey op een zoektocht langs meerdere planeten om te achterhalen waar Palpatine zich bevindt om hem tegen te kunnen houden.

Het Star Wars gevoel

De film gaat snel van start, eigenlijk veel te snel zelfs. In hele korte tijd wordt het verhaal geïntroduceerd dat zo totaal uit de lucht lijkt komen te vallen. Het voelt een beetje alsof een paar uur aan filmmateriaal en verhaal zijn ingekort tot een halfuur. Gelukkig wordt de film na het eerste halfuur steeds beter en voelt het steeds minder gehaast aan, zonder dat deze de vaart verliest. Alle bekende spelers uit de vorige film komen terug en voor een beetje nostalgie zijn er zelfs een aantal zeer oude bekenden die opeens om de hoek komen kijken.

Natuurlijk is geen Star Wars-film compleet zonder wat intense laserzwaard gevechten, mooie planeten en imposante oorlogsschepen. Met een prachtig gevecht tussen Rey en Kylo Ren op de brokstukken van de Death Star, de zoektocht van Rey en haar vrienden langs verschillende planeten en de imposante vloot van Palpatine worden de fans op hun wenken bediend. Want hoe simpel het verhaal van de film verder ook is, het is het Star Wars-gevoel dat eigenlijk het belangrijkste is voor de film en dat zit in The Rise of Skywalker wel goed. Fantastische beelden, interessante figuren, mooie planeten, wilde achtervolgingen, spannende gevechten en een hele sterke Force zorgen ervoor dat deze afsluitende Star Wars-film uiteindelijk toch weer om te genieten is.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.