Recensie: Stella Blómkvist

Summary
Stella Blómkvist verteld het verhaal over de meedogenloze advocate Stella die zich vrij snel in de problemen werkt als ze een moordverdachte aanneemt als client. De eerste paar afleveringen zijn rommelig en snel en daarnaast is de hoofdpersoon Stella ook niet echt een personage waar je een band mee opbouwt. Langzaam maar zeker wordt Stella echter steeds interessanter en wordt ook de serie spannender en leuker om naar te kijken.
7

Een nieuwe Scandinavische serie, of toch niet?

De bovenstaande vraag beantwoorden lijkt heel makkelijk, maar is dat stiekem toch niet. De serie Stella Blómkvist vindt namelijk zijn origine in IJsland en het is maar afhankelijk van welke definitie je gebruikt of je IJsland als Scandinavisch land wil zien. Politiek gezien hoort IJsland namelijk niet bij Scandinavië, maar historisch en cultureel gezien weer wel. Wat deze serie betreft zou je de conclusie kunnen trekken dat het geen Scandinavische serie is. Niet omdat er toevallig veel politiek bij komt kijken, maar vooral omdat de serie helemaal niet Scandinavisch aanvoelt.

Eigenlijk voelt Stella Blómkvist aan als een serie van Nederlandse bodem. Het is dat je als gewone Nederlander de taal niet verstaat, maar anders zou je toch bijna denken dat je een nieuwe Nederlandse serie zit te kijken. Dit komt vooral door de snelheid van de serie en het gebrek aan spanningsopbouw. Veel Scandinavische series lijken de spanningsopbouw tot een kunst verheven te hebben, maar in Ijsland denken ze meer zoals wij Nederlanders doen: ‘Gaan met die banaan’. Niet alleen op het gebied van actie, maar ook in andere dingen is de serie alles behalve subtiel te noemen. Te beginnen bij de openingsscène.

Stella Blómkvist

Stella Blómkvist is de stijlvolle advocate waar de serie logischerwijs om draait. In de openingsscène laat ze zich uitgebreid oraal bevredigen terwijl ze ondertussen haar telefoon opneemt om de politieman te woord te staan die haar vraagt om een moordverdachte te verdedigen. Stella is vervolgens zo druk bezig om zich in sneltreinvaart in de problemen te werken dat ze voorlopig geen tijd heeft voor nog meer spannende seksscènes. Ze lijkt een neus te hebben voor liegende mensen en interessante politieke intriges.

Stella wordt gespeeld door de actrice Heida Reed die dat zeker niet onverdienstelijk doet. Helaas is Stella niet direct  een persoon waar je een band mee opbouwt en dat is één van de redenen dat vooral het begin van de serie nogal tegenvalt. Gelukkig wordt het gedurende de serie toch nog beter en kom je er achter dat Stella behalve een zwak voor sigaretten, whisky en seks, ook een zwak heeft voor de personen in een underdog positie. Ze helpt graag de mensen die weinig kans hebben of waarvan zij vindt dat deze het verdienen om geholpen te worden.

Het wordt beter

De serie is uiteindelijk maar vrij kort met de zes afleveringen die deze telt. Hoewel er een doorlopende rode draad in zit, bestaat de serie daarnaast eigenlijk uit drie delen. In elke twee afleveringen wordt er namelijk een nieuwe zaak behandeld door Stella. De eerste twee afleveringen zijn daarin duidelijk het minst. Niet omdat de zaak het minst leuk is, maar met name omdat je nog moet wennen aan de serie. Er wordt te snel gestart, er zijn te veel ontwikkelingen en personages, er is nog geen sympathie voor de hoofdpersoon en het lijkt allemaal gewoon wat rommelig.

Na de eerste zaak lijkt het echter beter te gaan. Langzaamaan leer je terugkerende spelers kennen (zoals de leuke computernerd Gunna), kom je er achter dat Stella eigenlijk best een intrigerend persoon is en krijg je veel meer het neo noir gevoel dat de serie probeert over te brengen. Deze serie is geregisseerd door Óskar Thór Axelsson met een scenario van Jóhann Ævar Grímssonis  en is gebaseerd op een boekenreeks. Er zitten genoeg spannende momenten in de serie, af en toe wat schokkende stukken en veel politieke intriges. Het is een serie die absoluut anders is dan de meeste series en daar moet je misschien even aan wennen. Uiteindelijk weet de stijlvolle Stella je echter toch te verbazen en is dit een serie waarbij je toch weer gaat uitkijken naar een vervolg.

Hunter Killer (Blu-ray)
Hunter Killer (Blu-ray)
Spannende thriller met Gerard Butler in de hoofdrol
Score 4.8 van 5 sterren.
€8,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.