In drie jaar tijd zijn wij blij gemaakt met twee films over de innovator bij Apple, Steve Jobs. In 2013 kwam Jobs uit met Ashton Kutcher als Steve Jobs en in 2015 nam Michael Fassbender die rol op zich in Steve Jobs. Beide films verschillen enorm van elkaar met toch één overeenkomst: Steve Jobs.
Danny Boyle mag misschien geen herkenbare naam zijn zoals bijvoorbeeld Steven Spielberg, toch heeft deze man heel wat successen op zijn naam staan. Denk dan al snel aan The Beach met Leonardo DiCaprio, het geweldige Slumdog Millionaire en 28 Days Later… Nu gaat hij een hele andere kant op, namelijk het verfilmen van het leven van Steve Jobs. In tegenstelling tot de film Jobs doet hij het toch op een hele andere manier en kiest hij ook een bepaald moment uit het leven van Steve Jobs.
Voor Steve Jobs heeft men gekozen voor een rijk arsenaal aan acteurs en actrices. Michael Fassbender is een steeds meer gewilde acteur en mag nu in de huid kruipen van Steve Jobs. Deze rol past perfect bij hem en hij weet hem ook overtuigend te spelen. Deze overtuiging is niet alleen te danken aan zijn ervaring, maar vooral door zijn tegenspeelster, Kate Winslet als zijn hoofd marketing, Joanna Hoffman. De chemie tussen beide acteurs is overduidelijk aanwezig en dat zorgt voor niet alleen leuke momenten, maar ook overtuigende boze momenten. Naast deze twee hoofdpersonages is er ook nog ruimte voor andere iconische mensen uit het leven van Steve Jobs. Jeff Daniels neemt de rol op zich van John Sculley die ten tijde de CEO was van Apple. Ook twee andere pioniers binnen Apple, Andy Hertzfield en Steve Wozniak, worden gespeeld door respectievelijk Michael Stuhlbarg en Seth Rogen. Allen weten elkaar sterk te ondersteunen waardoor de dialogen tussen hen overtuigend overkomen.
Zoals gezegd heeft men gekozen om maar een beperkt deel van het leven van Steve Jobs in beeld te brengen. Zo is niet gekozen voor de periode waar Steve Jobs Apple heeft opgericht. De film richt zich op het begin, namelijk de bekendmaking van de Macintosh. Wat men goed gedaan heeft is om juist de band tussen Steve Jobs en zijn vrienden en werknemers te benadrukken. Waar het in Jobs nogal gericht was op de innovatieve man, laten de makers van Steve Jobs ook een andere kant zien van Steve Jobs, namelijk een sociaal beperkte man die zijn vrienden en werknemers ziet als noodzakelijk kwaad. De film neemt je mee naar de periode waarin hij Apple heeft moeten verlaten, zijn mislukking met zijn andere bedrijf Next en zijn terugkeer bij Apple waar hij zijn laatste jaren heeft versleten met het ene na het andere innovatieve product. Een andere slimme keuze is om al zijn presentaties niet in beeld te brengen, maar juist daar te eindigen om vervolgens met echte nieuwsbeelden het verhaal verder te vertellen.
De blu-ray-versie die gebruikt is voor deze recensie telt maar weinig extra’s. Zo wordt er allereerst uitgelegd hoe de film tot stand is gekomen. De twee andere extra’s zitten tegenwoordig bijna standaard bij een film, namelijk commentaar van de regisseur en commentaar van de schrijver en editor. Zij komen aan bod over hoe zij naar de film gekeken hebben. Misschien zijn die extra’s weinig origineel, maar de film zelf maakt gelukkig veel goed.